Hospital

Pengalaman Bersalin di KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital, Selangor

3.8K
reads
Pengalaman Bersalin di KPJ Ampang

Jenis Hospital: Swasta

Alamat: 
KPJ Ampang Puteri
No. 1, Jalan Mamanda 9, Taman Dato Ahmad Razali,
68000 Ampang, Selangor

Nombor telefon: 603 – 4270 2500

Laman web: www.kpjampang.com

Email: www.kpjampang.com/contact-us.php

Lokasi:

[flexiblemap address=”KPJ Ampang Puteri” title=”KPJ Ampang Puteri”]

[infobox title=’Tentang KPJ Ampang Puteri’]

KPJ Healthcare logo

KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital (KPJ APSH) ditadbir oleh KPJ Healthcare Berhad (KPJHB), bahagian prihatin Johor Corporation, yang kini memiliki dan menguruskan 23 hospital di Malaysia dan di luar negara. KPJ APSH merupakan hospital ke-7 di dalam kumpulan.

KPJ APSH dibina di atas tanah seluas 5.35 ekar dengan kawasan pengumpulan sejumlah 330,000 kaki persegi. Pembinaannya bermula pada bulan November 1993 dan diserahkan kepada pengurusan KPJHB Mac 1995. Ia telah direka oleh seorang arkitek antarabangsa untuk membawa lebih dekat penjagaan kesihatan yang berkualiti kepada pelanggan kami. KPJ APSH lokasi yang strategik dengan akses mudah dari Kuala Lumpur dan Selangor. KPJ APSH telah dibuka kepada orang ramai pada 15 Jun 1995 dan dilancarkan secara rasmi pada 30 Mac, 1996.

KPJ APSH mempunyai lebih dari 60 pasukan pakar perubatan terdiri daripada pasukan pelatih dan pakar perubatan yang berkelayakan dan berpengalaman dalam bidang masing-masing. Pasukan pakar ini disokong oleh lebih daripada 700 kakitangan yang terdiri daripada jururawat yang berdedikasi dan paramedik dalam semua disiplin bidang perubatan seperti jantung, perkhidmatan neurosurgeri dan kakitangan sokongan daripada pelbagai bidang. Semua pakar perubatan, jururawat dan paramedik dipilih dengan teliti mengikut kepakaran profesional mereka dan komitmen untuk menyampaikan perkhidmatan yang khusus. Dengan lebih 200 buah katil, pesakit boleh menikmati privasi dan keselesaan sebuah hospital pakar terulung yang dikendalikan oleh pakar kakitangan pengurusan dan perubatan yang komited untuk kesejahteraan dan pemulihan pesakit.

KPJ APSH diiktiraf sepenuhnya oleh Persatuan Kualiti Kesihatan (MSQH) dan direka untuk membawa penjagaan kesihatan yang berkualiti lebih dekat kepada orang ramai. Ia merupakan hospital swasta pertama yang mencapai status akreditasi penuh oleh MSQH untuk kali ke-5 berturut-turut dalam tempoh 3 tahun (2012-2015). KPJ APSH berjaya mencapai pertama Malaysia dan Asia Pasifik bagi Pensijilan antarabangsa Sistem Pengurusan Bersepadu (IMS) oleh TUV Rheinland Group, yang terdiri daripada ISO 9001: 2008 Sistem Kualiti, ISO 14001: 2004 Sistem Pengurusan Alam Sekitar, dan OHSAS 18001: 2007 dan Kesihatan Pekerjaan Sistem Pengurusan Keselamatan.

[/infobox]

 

1. Kos / Harga Bilik

Harga bilik korporat:

  • VIP Suite : RM550.00
  • Executive Deluxe : RM 300.00
  • Deluxe Private : RM 250.00
  • Single / Standard : RM 19500
  • Semi Private / Twin : RM 140.00
  • 4/5 Bedded : RM 90.00
  • ICU : RM 350.00
  • Incubator : RM 80.00
  • Nursery : RM 55.00

Wad bersalin:

  • 5 katil : RM 100.00
  • 4 katil : RM 100.00
  • Semi Private : RM 190.00
  • Standard Private : RM 250.00
  • Deluxe : RM 300.00
  • VIP Suite : RM 680.00

* Semua harga yang dipaparkan di sini tidak termasuk cukai kerajaan. Juga, semua kadar yang ditetapkan adalah tertakluk kepada pindaan dari semasa ke semasa oleh KPJ APSH.

 

2. Harga / Kos Bersalin

  • Bersalin normal : RM3,500.00 (Anggaran)
  • Bersalin pembedahan : RM10,000-RM12,000 (Anggaran)

 

3. Pakej Bersalin

Bersalin Pakej 1 Katil  – RM 3500,00
Bersalin Pakej 2 Katil – RM 3000.00
Bersalin Pakej 4 Katil – RM 2500.00

Pakej termasuk
1. Bersalin normal pada waktu pejabat SAHAJA
2. 3 Hari & 2 malam
3. Bayaran O & G untuk caj bersalin & pemeriksaan oleh Pakar Pediatrik
4. Pemeriksaan Neonatal untuk Kumpulan Darah, G6PD dan TSH

Pakej tidak termasuk
1. Cukai kerajaan
2. Apa-apa komplikasi / kemasukan selepas waktu pejabat (6pm-8pm) akan dikenakan caj tambahan RM 250.00
3. Penjagaan pra-bersalin untuk ibu dengan pakar O & G
4. Perkhidmatan Makmal dan lain-lain
5. Pengimejan Diagnostik
6. Barangan Farmasi: Prostin & Narcan (PILIHAN)
Perunding O & G anda akan menasihati jika anda layak untuk pakej di atas
** Pakej ini adalah tertakluk kepada perubahan oleh Pengurusan KPJ APSH.
** Harga adalah tertakluk kepada perubahan keputusan kerajaan mengenai GST.

 

4. Bilangan Katil

KPJ APSH dilengkapi dengan 217 katil, kedua-dua peribadi dan semi-swasta.

 

5. Kemudahan, Servis dan Fasiliti

Semua kadar harga bilik adalah termasuk dengan makanan. Jadual waktu penghantaran makanan seperti di bawah:

Sarapan pagi (Breakfast): 7.30am – 8.30am

Makan tengahari (Lunch): 12.00pm – 1.00pm

Makan malam (Dinner): 6.30pm – 7.30pm

 

Semua bilik dilengkapi dengan penghawa dingin, bilik mandi, TV dan telefon (bilik 3 katil dan 4/5 katil bilik tidak disediakan telefon).

KPJ APSH menyediakan perkhidmatan sokongan seperti ‘breastfeed support group’ untuk para ibu yang memerlukan sokongan atau tunjuk ajar dari kumpulan ini.

 

Breastfeeding Support Group

Tel: 03-4270 2500; ext. 3344 / 3337 / 3338

Hubungi:

Pn. Rozana, Pn. Zuraida, Pn. Izamazvita (ext. 3344)
Pn. Suraya, Pn. Norhayati (ext. 6006)
Pn. Sujatha, Pn. Rohafiza, Pn. Hanisah (ext. 3338)
Pn. Naizatulshima (ext. 3337)

 

6. Senarai Doktor Pakar

Obstetrics & Gynaecology

  • Dr. Ariza Mohamed
  • Dr. Bee Hang Wing
  • Dr. Kuppu Velumani
  • Dr. Arun Kumar Bag
  • Dr. Marsita Mansor
  • Dato’ Dr. Ashar Abdullah
  • Dr. Fauziah Hassan
  • Dr. Marlik Abu
  • Dr. Zalina Bt Salleh

* KPJ APSH menyediakan perkhidmatan ‘online appointment’ di laman sesawang mereka untuk anda membuat temujanji dengan gynae pilihan.

 

7. Pengalaman bersalin di KPJ Ampang Puteri

Ikuti beberapa pengalaman dari blogger tentang pengalaman dan kos bersalin di KPJ APSH.

 

Pengalaman bersalin di KPJ Ampang Puteri, Tahun 2013

Baca sedutan pengalaman Uniquestylemuslimah yang baru sahaja melahirkan anak sulungnya pada Feb tahun ini.

ok la, entry kali ni nak cerita pasal pengalaman melahirkan my baby kat ampang puteri..sebab masa sy pregnant dulu bile cari info pasal hosp. ampang puteri tak berapa banyak review yang ada…ada pun beberapa ibu je yg sharing pasal pengalaman melahirkan kat sini..

mase mula pregnantkan muhammad, ogos 2013, time ni mmg x fikir nk bersalin kat mane pada awalnye…mase kandungan dh 3months terus register buku pink kat klinik kesihatan ibu&anak(KKIA)..mmg dlm hati niat nak check-up dgn KKIA & mix juga dgn private..selalunya kat KKIA org kata lebih detail, cume yg x best bila time scan si ayah x dibenarkan masuk sekali, kalo dah first baby mestilah ayahnye excited & nak masuk tengok sekali, so kami campur2 juga la g hosp private & KKIA..Kami pilih KPJ ampang puteri sbg hosp utk check-up & tempat bersalin sebab utamanya company my husband berdaftar dgn KPJ hospital,lagipun ampang puteri dekat dengan rumah my mum..another reason sbb review pasal Dr.Fauziah, ramai sgt cakap Dr.Fauziah akan cuba untuk bersalinkan secara normal(yela,ada sesetengah org kan kata hosp private ni suke nak c-zer org je kejenya,kalo nampak susah sikit cepat je nak suruh c-zer, wallahualam). So, masa kandungan start masuk 5 bulan, kami pun pegi la register kat ampang puteri, & pilih dr.fauziah hassan, dr.fauziah mmg speciality obstetric & gynaecology. Orgnya lemah lembut tapi tegas, kecik molek je…mmg baik sgt & bertudung labuh..kalau masuk dlm clinic dr.fauziah ni, mmg byk juga buku-buku agama yg diletakkan di bhgn menunggu tu..tapi dr.fauziah ni selalu sibuk, selalu lama juga kalau menunggu nak jumpa beliau..tak pernah yang sekejap la..huhu…teruskan bacaan anda di link ini..

Pengalaman bersalin di KPJ Ampang Puteri, Tahun 2013

Eyriqazz berkongsi tentang kos bayaran bersalin secara pembedahan di KPJ APSH

Hospital Charges
1) Caj Wad, bilik berseorangan (RM250 x 4 hari)                          RM1,060 (inclusive 6% government tax)
2)Room Discount (Corporate)    (25%)                                            (RM265) (inslusive 6% goverment tax)
3) Admission/Nursery                                                                          RM47.70
4) OT Time                                                                                              RM795
5) Sterile Supplies                                                                                  RM267.00
6) Pharmacy                                                                                            RM1,319.83
7) Disposable                                                                                           RM1,959.38
8) Equipment                                                                                          RM902.50
9) Laboratory                                                                                           RM425.00
10) Nursing Procedure (untuk bayi)                                                   RM1,291.08

Total Hospital Charges                                                                          RM7,872.49

Consultant charges
1) Dr Aminah Ali (Consultant)    –  RM353
2) Dr Aminah Ali (Anaesthetist)   –  RM1,460.00
3) Dr Aminah ALi (Wad Review) – RM158.00
4) Dr Ashar (Ward Review)  – RM120
5) Dr Fauziah (Consultant, Dr Bersalin) – RM230
6) Dr Fauziah (Surgeon) – RM2,835.00
7) Dr Fauziah (Ward Review) – RM450
8) Dr Mohd Nasir Hasan (Consultation) – RM170
9) Dr Mohd Nasir Hasan (Procedure) – RM500

Total Consultant Charges – RM6,276.00

Total Cost – RM14,148.50

Pengalaman bersalin di KPJ Ampang Puteri, Tahun 2013

Puan Noorhazirah Hamdan berkongsi pengalaman beliau bersalin pada tahun 2013

Ramai orang bertanyakan mengenai cost saya bersalin di Ampang Puteri. Sorry for the late review. Saya memilih Ampang Puteri Specialist Hospital since hospital tu berdekatan dengan rumah saya plus memang under company coverage so better go for something yang quite comfortable kan. Let me share with you. Gynae yang saya refer is Dr. Fauziah. Dr Fauziah ni memang macam “gorang pisang panas” dekat Ampang Puteri. Memang sape yang dah familiar with AP, memang they will go for Dr. Fauziah.

Kalau korang nak kenal, this is Dr Fauziah. She’s so motherly. Seriously. Betul apa yang saya baca review sebelum saya bersalin aritu. Semua orang puji the way she handles you in the labour room. She’s so “tenang” so korang memang tak akan rasa gelabah la. I salute you Dr.

Before deliver saya ambil this pamplet di lobby APSH. Memang maternity package ni digunapakai untuk sape2x yang plan nak deliver dekat situ. Mula2x I need to pick the package (masa time checkup dengan Dr. Fauziah). I have chosen single room sebenarnya with the package of RM2650. Tapi sebab saya deliver seminggu awal dari due date so time saya bersalin tu bilik single penuh so saya pilih untuk 2 bedded room.

Pengalaman bersalin di APSH, I am not sure how the General Hospital was tapi di APSH, the labour room is very tidy and besar/luas. Budak2x pun boleh berlari. Ada kerusi menunggu utk husband seat there, so that husband tak perlu berjauhan dengan isteri di saat genting kan. Ada TV jugak straight to your bed so sambil2x tunggu bukaan cukup 10cm saya sempat tengok cerita Ngangkung. Hehehe. Jelas menunjukkan bahawa keadaan di labour room selesa bagi saya.

About the cost. Actually the cost is just ikut this maternity package tapi because of saya ada ambil epidural which cost me about RM700 if I am not mistaken, and the vacuum delivery cost me additional cost, so the total of my delivery haritu around RM4200+. I have to stay there 3 days 2 night and doctor akan check my condition everyday. My baby’s pediatrician also check my baby’s condition. Korang pun boleh request untuk nurse tukar lampin bayi kalau korang taknak just by pressing the alarm button but as for me, I want to change my baby’s drypers on my own. Cuma mandi sahaja sister akan mandikan sebab saya still tak kuat untuk duduk mandikan baby at that time. So I guess the service is very good since ward untuk ibu2x mengandung ni pun actually wad baru (baru renovate).

But I suggest you to choose single room sebab mungkin lagi selesa. In term of room, based on review single room selesa untuk keluarga ramai datang visit. So, it is up to you. Afterall, saya berpuas hati dengan service disini. Alhamdulillah. Selamat saya deliver baby saya Fakhira, baby seberat 3.19kg disini pada usia kandungan mencecah 39weeks. Alhamdulillah..

Bagaimana dengan anda?

Pernah bersalin di KPJ Ampang Puteri? Jika pernah, kongsikan pengalaman bersalin di KPJ Ampang Puteri di ruangan komen di bawah. Bukannya apa, sedikit sebanyak dapat memberikan sedikit maklumat, panduan dan manfaat untuk bakal ibu yang lain!

[rwp-review id=”1″]

[rwp-table id=”0″]

[rwp-table id=”1″]

Yang Popular

To Top