Asuh

Pakar Kongsi Cara Pilih Bentuk Berus Gigi Yang Tepat Untuk Anak Kecil

14
SHARES

Kebersihan gigi  adalah sangat penting dimulakan pada peringkat awal. Kebiasaannya, gigi pertama tumbuh seawal usia enam  bulan. Jadi, ibu bapa boleh dah boleh mula memberus gigi bayi anda dengan berus yang sesuai dan betul.

Hal ini akan dapat melatih dan menggalakkan anak-anak untuk gemar memberus gigi apabila mereka semakin membesar nanti. Dr Azila yang merupakan pakar pergigian berkongsi di Facebooknya mengenai pemilihan berus gigi yang tepat untuk kanak-kanak.

Baca juga: 4 Petua Gigi Cantik & Tak Kuning, Barulah Ada Keyakinan!

PEMILIHAN BENTUK BERUS GIGI YANG TEPAT & BETUL

Doktor, adakah berus gigi kanak-kanak “berbentuk U 360 darjah” bagus? 

Pertama kalinya kita lihat bahan berus gigi ini diperbuat daripada silikon. Memberus gigi dapat mengurangkan skor plak mulut penuh (FMPS). Walau bagaimana pun kajian mendapati berus gigi berbentuk U terbukti tidak berkesan untuk menghilangkan plak gigi.

Apakah bentuk terbaik untuk berus gigi?

– Bentuk kepala berus gigi berbentuk konvensional dibulatkan atau dibulatkan. Berus gigi berbentuk berlian “diamond” cenderung lebih baik untuk mencapai bahagian belakang dan sisi geraham.

Apakah jenis berus gigi yang harus digunakan oleh kanak-kanak?

– Pilih berus gigi dengan bulu lembut yang diperbuat daripada hujung bulat atau “digilap” – bulu ini membersihkan gigi anak-anak dengan baik tanpa kasar pada gusi mereka. Pastikan berus gigi kanak-kanak sesuai dengan citarasa mereka, jadi senang digunakan setiap hari dan malam.

PADA USIA BERAPA HARUS MULA MEMBERUS GIGI ANAK-ANAK?

Beruslah gigi bayi anda menggunakan “finger toothbrush”.  Apabila gigi bayi pertama mula muncul, anda boleh beralih ke berus gigi.

Bagaimana saya menggosok gigi anak saya yang berumur 2 tahun?

– Gunakan berus gigi bayi dengan bulu lembut, dan gunakan sedikit ubat gigi berfluorida, ukuran sebiji beras.

– Jumlah ubat gigi sebegini harus dikekalkan sehingga anak anda berusia 3 tahun atau boleh patuh arahan meludah. Elakkan menelan ubat gigi.

– Gosok gigi anak anda dengan teliti sekurang-kurangnya 2 minit, dua kali sehari.

Sumber: Dr Azila Mohd Kasim

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×