Sihat

4 Petua Gigi Cantik & Tak Kuning, Barulah Ada Keyakinan!

19
SHARES

Gigi merupakan perkara yang agak penting dan mampu mempengaruhi keyakinan seseorang. Gigi sihat dan cantik akan membuatkan anda lebih selesa untuk berdepan dengan orang ramai manakala gig kuning pasti mengundang rasa kurang selesa untuk bercakap dan ketawa.

Pelbagai faktor akan menyebabkan gigi kuning antaranya ialah pengambilan gula yang tinggi dalam makanan selain mengamalkan minuman kafein.

Bagi mendapatkan gigi yang cantik dan tidak kuning, terdapat beberapa petua gigi cantik yang boleh diamalkan agar dapat meningkatkan keyakinan diri.

Baca juga: Trend ‘Fake Veneer’, Pakar Kongsi Derita Bakal Dialami Semata-Mata Nak Gigi Cantik. Jangan Buat!

4 PETUA GIGI CANTIK & TAK KUNING, BARULAH ADA KEYAKINAN!

1. SODA PENAIK

petua gigi cantik

Menggunakan pes yang terbuat dari baking soda dikatakan dapat menghilangkan penumpukan plak dan bakteria untuk menghilangkan kekuningan.

Campurkan 1 sudu besar baking soda dengan air untuk membuat pes. Bilas mulut anda dengan air selepas menyikat pes ini. Anda juga boleh menggunakan nisbah ramuan yang sama untuk membuat ubat kumur.

2. MENGGUNAKAN CUKA EPAL

petua gigi cantik

Cuka epal boleh digunakan dalam jumlah yang sangat sedikit untuk memutihkan gigi.

Buat ubat kumur dengan mencampurkan 2 sudu teh cuka epal dengan 6 auns air. Kumur larutan selama 30 saat. Kemudian bilas dengan air dan gosok gigi.

3. KULIT LEMON, OREN ATAU PISANG

petua gigi cantik

Segelintir individu mendakwa bahawa dengan menggosok kulit lemon, oren, atau pisang pada gigi anda akan menjadikannya lebih putih. Dipercayai bahawa sebatian d-limonene dan / atau asid sitrik, yang terdapat dalam beberapa kulit buah sitrus, akan membantu memutihkan gigi.

Gosok perlahan-lahan kulit buah pada gigi anda selama kira-kira 2 minit. Pastikan anda membilas mulut dengan bersih dan menggosok gigi selepas itu.

Hati-hati jika menggunakan petua ini kerana buahnya berasid. Asid boleh menghakis dan menghilangkan enamel gigi anda. Sekiranya gigi anda menjadi lebih sensitif, berhenti menggunakan petua.

4. MAKAN BUAH & SAYUR-SAYURAN YANG TINGGI AIR

petua gigi cantik

Kandungan air yang tinggi dipercayai mampu membersihkan gigi, gusi plak dan bakteria yang menyebabkan gigi kuning. Mengunyah buah-buahan dan sayur-sayuran pada akhir makanan boleh meningkatkan pengeluaran air liur. Ini dapat membantu membuang makanan yang tersekat di gigi anda dan membersihkan asid berbahaya.

Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk dapatkan rawatan doktor jika mengalami masalah gigi kuning yang agak ketara dan teruk.

Sumber: Health Line

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×