40 Minggu

Mak-Mak Nak Menyusu Dengan Botol Atau Direct Semasa Raya?

15
SHARES
anak menyusu badan

Bila dah masuk musim perayaan ini, mesti ramai dalam kalangan mak-mak yang melakukan persiapan terutama sekali bila ada anak kecil. Bukan itu sahaja, ada juga mak-mak yang masih risau sama ada ingin menyusukan anak secara direct ataupun perlu melakukan persiapan menyimpan susu dalam botol.

Jadi, ini penjelasan dari pakar sebagai panduan untuk anda sama ada perlu menyusu secara direct atau secara dalam botol ketika menyambut hari raya. Barulah tenang nak pergi beraya tu!

Baca juga: Bayi Tidur Meniarap Meninggal Selepas Menyusu, Doktor Sebak ‘Sekolahkan’ Pengasuh

MENYUSU DENGAN BOTOL ATAU DIRECT WAKTU RAYA?

Setiap ibu pilihan dan keadaannya berbeza. Situasi juga berbeza. Cuma salah tanggap yang berlaku perlu dibetulkan. Bukan ikut-ikut mereka yang tak tahu. Sebagai contoh, ada ibu yang tetap nak beri 1001 hujah bayi dia ‘tak cukup susu’ dan nak MENGEMPENG sahaja bila beri menyusu direct.

Maka ibu akan dimomokkan dengan kesusahan menyusu direct dan seharusnya belajar pam dan beri bayi minum banyak dengan botol supaya bayi kenyang.

Saya nak ulas isu ini sebagai kaunselor yang menyantuni ibu dari pelbagai latar. Ada surirumah, bekerja, bekerja dari rumah, PJJ dengan anak dan sebagainya. Jika ibu ada tanggapan bayi nampak tak cukup susu, mengempeng sahaja dan sebab tulah ibu PERLU BERI BOTOL, kenapa tak cuba fahami FITRAH BAYI dahulu?

TENANGKAN BAYI GUNA BOTOL SUSU BUKAN PENYELESAIAN

Fitrah yang BAYI PERLU DITENANGKAN bukan dengan menyusu atau botol susu. Fitrah ni tak boleh diubah dan akan buat ibu tertekan bila tak faham. Sebab tu setiap kali webinar penyusuan yang saya anjurkan, mesti topik ni ini akan diketengahkan. Kita jemput konsultan yang khusus untuk isu ini. Sebab kita tak nak ibu terus tidak tahu.

Adakah dengan beri susu banyak dalam botol, bayi terus senyap sepanjang hari dan tak meragam? Jawapannya tidak. Jadi botol susu bukan penyelesaian.

Tapi ISU RAGAM BAYI yang perlu diselesaikan dulu. Fahami apa itu 5S, bagaimana bayi boleh ditenangkan bukan dengan MENYUSU. Bukan salah ibu menyusu kalau bayi tak tenang. Fahami juga fasa perkembangan mental dan apa itu grow spurt supaya ibu tak celaru dan faham kenapa ada masa bayi tak nak menyusu, ada masa bayi macam tak cukup susu.

Berhujahlah dengan ilmu. Upgrade ilmu selalu dan tidak guna atau rujuk pengalaman orang lain yang tidak tahu sehingga menjadikan ibu lebih keliru.

Kalau nak guna botol sekali pun, tahu akan keperluan. Bukan semata nak selesaikan isu bayi asyik menangis sahaja atau nak mengempeng. Bila yang asas ibu tak nak ambil tahu, pergilah menuntut ilmu. Tapi pastikan rujuk dengan mereka yang betul-betul tahu.

Selamat hari raya. Jom sama-sama kita gali ilmu.

Sumber: Nad Masrom, Kaunselor Laktasi

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×