Famili

Kembalikan Keyakinan Diri! – Kaedah Ini Mampu Bantu Rawat & Pudarkan Parut Anda!

9.2K
SHARES

Pasti ramai dalam kalangan anda mengalami masalah kulit berparut, betul tak? Banyak kaedah rawatan dan ubat-ubatan ditawarkan di luar sana. Dari yang murah sehinggalah yang mahal.

Tapi sejauh mana keberkesanan rawatan tersebut? Berapa pula kos rawatan? Proses rawatan leceh atau tidak? Lupakan semua persoalan tersebut sebaliknya, anda perlu kenal pasti terlebih dahulu jenis parut anda. Kemudian, barulah cari produk yang sesuai digunakan.

Jom, Kenali Jenis-jenis Parut Yang Ada Pada Anda.

Parut ni ada beberapa jenis tau. Maka, untuk pastikan anda berikan rawatan yang tepat pada parut anda, pastikan anda tahu latar belakang seperti punca dan berapa usia parut anda. Itu akan sangat membantu.

Antara jenis-jenis parut yang ada, termasuklah parut kebakaran, parut kemalangan, parut setelah jalani pembedahan dan mungkin juga bekas luka terkena benda tajam. Berikut adalah contoh parut akibat luka tertentu.

Parut selepas bersalin melalui pembedahan (gambar sekadar hiasan)

Parut kemalangan (gambar sekadar hiasan)

Sebenarnya sekarang ada banyak cara yang boleh digunakan untuk semua jenis parut di atas, cuma ianya memerlukan sedikit masa dan kesabaran.

Guna CICA-CARE Untuk Bantu Pudarkan Parut Anda!

Boleh didapati dalam 2 saiz iaitu 12cm X 3cm atau 12cm X 6cm

Bagi anda yang masih tercari-cari rawatan yang mampu membantu merawat dan memudarkan parut anda, admin cadangkan anda try guna CICA-CARE. Bagi admin, CICA-CARE ni bagus sebab ianya mampu bantu pudarkan parut bertekstur dan merawat parut yang berusia hingga 20 tahun1. Hebat kan?

Rawat Parut Dengan Gel Sheet! Dah Diuji Secara Klinikal Tau!

Untuk pengetahuan anda, CICA-CARE adalah silicone gel sheet yang dirumus khas bagi mengekalkan kelembapan kulit dan dalam masa yang sama merawat parut yang ada pada kulit anda. Selain itu, CICA-CARE juga telah dibuktikan secara klinikal berkesan merawat parut dan telah menjalani ujian dermatologi.

Carney, Carson, Gavar, Stevenson, Mac Nee, Groves et al,1994

Hasilnya mendapati 90% daripada masalah parut boleh dipudar dan disamarkan dalam tempoh 2 hingga 4 bulan penggunaan CICA-CARE, tetapi ianya harus digunakan dengan betul dan konsisten 2,3.

Ingat! Sebelum gunakan CICA-CARE, pastikan luka anda telah sembuh sepenuhnya. Kalau boleh, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Mudah Digunakan & Tahan Lama.

Yang Menariknya, CICA-CARE mudah sangat nak gunakan. Didatangkan dalam bentuk silikon, maka penggunaanya sangat fleksibel. Anda boleh potong gel sheet mengikut saiz parut anda dan tampalkannya.

Cadangan admin, gunakan gel sheet CICA-CARE 4 jam sahaja pada hari pertama dan kedua penggunaannya. Kemudian, anda tingkatkan masa pemakaian kepada 8 jam bagi dua hari berikutnya.

Jika tiada sebarang iritasi tingkatkan masa pemakaian gel sheet secara perlahan-lahan sehingga cukup 24 jam sehari bagi mendapatkan hasil yang optima. Lagi lama anda tampal, lagi bagus!

Bagi admin, best sangat guna silikon gel Sheet CICA-CARE, sebab tak melekit atau rasa berminyak lepas apply macam sesetengah produk lain yang ada dipasaran. Ye la! Produk merawat parut datang pelbagai bentuk termasuklah dalam bentuk losyen, krim dan juga minyak.  So, anda kena bijak memilih.

Take note tau, gel sheet CICA-CARE perlu dicuci 2 kali sehari menggunakan sabun bebas minyak. Lepas tu, anda boleh bilas menggunakan air suam.

Keringkan gel sheet tadi, tetapi elakkan penggunaan tisu muka atau toilet paper semasa mengeringkan gel sheet CICA-CARE.

Sila cuci gel sheet dengan lebih kerap jika korang lakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh, terutamanya bila lakukan aktiviti fizikal yang lasak dan terdedah kepada cuaca panas.

Ingat! Paling penting, pastikan parut korang berada dalam keadaan bersih dan kering sebelum menampalkan gel sheet CICA-CARE bagi mengelakkan sebarang iritasi. Mudah kan? Ianya tahan sehingga 28 hari penggunaan ye 5,6. 

Ha! Ni tips ikhlas dari admin, selepas penggunaan 20 hari ke atas kalau rasa gel sheet tu dah tak berapa nak lekat, tampal la dengan plaster.

Bagi yang berminat, anda boleh dapatkan CICA-CARE di leading pharmacies berhampiran anda. Nak tahu lebih lanjut mengenai CICA-CARE?Jom layari website mereka!

Website: CICA-CARE

**Artikel ditulis berdasarkan pengalaman dan maklumat daripada admin sendiri.

Sumber:

  1. Quinn KJ, Burns 1987;13:S33-S40. (Based on a case study of one patient)
  2. Carney SA, et al. Burns 1994,20:163-167
  3. S.Mercer NSG Br J Plast Surg 1989,42;83-87
  4. Monstrey S, et al. J Plastic, Recon & Aesth Surg 2014;67:1017-25
  5. Report No PS/WR/00/01/001, 24/04/00
  6. Stability Study QA3324, 29 March 1994.

 

Most Popular

To Top