Didik

Jaga Adab Sehingga Dalam Tandas, Jom Cuba Latih Anak-Anak Dengan 4 Teknik Ini!

0
reads

Mempraktikkan tingkah laku dan adab yang baik dalam kalangan anak-anak adalah sangat penting tidak kira dimana sahaja kita dan mereka berada. Namun, mungkin ada dalam kalangan ibubapa yang terlepas pandang mengenai adab anak di dalam tandas. Dalam tandas pun kena ajar adab ke? Sudah semestinya! Bukan sahaja mampu untuk membina personaliti yang baik dalam kalangan anak-anak, malah teknik ini juga mampu untuk melatih mereka mementingkan kebersihan tandas. Jom kita cuba buat dekat anak-anak!

http://alobacsi.com/

DALAM TANDAS PUN KENA AJAR ADAB KE?

Since Adam Jibreel dah dua tahun, dah mahir sequences dari Toilet Manners, dari buang diaper, letak baju kotor dalam bakul baju, pakai selipar toilet before masuk toilet, then potty (walaupun kadang kencing kadang dia buat bunyi syh, syhh ja ), then gosok gigi dan cara mandi dari Adam Jibreel berumur 18 bulan, now mommy Adam Jibreel perkembangkan lagi Toilet Manners untuk Adam Jibreel.

Mommy and daddy ajar Adam Jibreel berwudhuk sekali. Walaupun hakikatnya macam dia enjoy main air more than berwudhuk, tapi nampak ada perubahan dari hari ke hari, dia belajar dari apa yang kita tunjuk. so either mommy, daddy or anyone dalam rumah ni yang nak berwudhuk at any time, encourage Adam Jibreel untuk ikut serta.

Sambil tunjuk, sambil tengok dia buat dan sambil ikut urutan dari buku “My First Wudhuk Book” dari @smileysoulstore . Part berkumuh tu yang mommy taktahan tu, dia telan sekali air tu then cakap “daaahh”. Sabar jelah. Bila part basuh kaki, nah kau dengan kaki-kaki nak angkat letak atas sinki. Ikut cara daddy la tu.

Takpa, kita belajar slow-slow surely Adam Jibreel akan mahir, insyaAllah. umur 2-6 tahun crucial untuk perkembangan peringkat seterusnya. Belajar, belajar, belajar. we will do our best, insyaAllah!

4 TOILET MANNERS YANG BOLEH IBUBAPA PRAKTIKKAN UNTUK SI MANJA

Selain dari berwudhuk, at this age dah boleh dah selit sekali toilet manners yang lain-lain macam :

•Proper brushing teeth dan meludah

•Ajar masuk toilet dengan kaki kiri dulu. diorang akan ikut, percayalah.

•At this age, anak-anak dah pndai ikut dan baca doa simple kan? So boleh ajar doa masuk dan keluar toilet sekali. Kalau kakak Aiza dulu, doa tengok cermin dan memakai pakaian sekali. •hand-washing. ajar basic-basic je dulu, dah expert, boleh ajar 7 steps handwashing. Nak lagi mantop, ajar macam nak scrub OT pun boleh.

•Serious potty training. dah boleh juga ajar pakai stepledder potty dekat real toilet instead of potty. (Mommy tak yakin lagi nak diaper-off Adam Jibreel walaupun dia dah pandai tunjuk and cakap.

http://www.scarymommy.com/

Selamat mencuba!

Sumber : Aiza D Undefined

Yang Popular

To Top