Percutian

Sekurang-kurangnya RM42j Untuk Upgrade, Zoo Taiping Perlu Lebih Ramai Pengunjung. Jom Support!

742
SHARES

Walaupun mencatatkan peningkatan bilangan pengunjung, Zoo Taiping dan Night Safari, juga zoo tertua di negara ini, tidak memiliki sumber kewangan yang cukup untuk memulakan pelan pengembangan dan pelan pembangunan yang bernilai sekurang-kurangnya RM42juta.

Pengarahnya, Dr. Kevin Lazarus, berkata zoo itu menerima lebih daripada 200,000 pelawat sehingga Mei tahun ini, di mana ia menunjukkan peningkatan pengunjung sebanyak 13% berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Sekurang-kurangnya RM42juta Diperlukan

Dr Lazarus berkata keuntungan yang diperoleh daripada jualan tiket hanya membolehkan zoo itu menampung kos operasi sebanyak RM5 juta, termasuk RM2 juta untuk bekalan makanan untuk haiwan setiap tahun.

“Zoo memerlukan sekurang-kurangnya RM42 juta untuk melaksanakan program pembangunan yang akan dilaksanakan antara tempoh lima dan 10 tahun.”

“Program termasuk menaik taraf dan meningkatkan kandang, meningkatkan jumlah spesies, serta pembinaan kemudahan baru di zoo.”

“Kami memahami bahawa kosnya sangat tinggi untuk zoo untuk memulakan rancangan pembangunannya.

“Sebab itulah kami mencari bantuan daripada kerajaan pusat,” katanya kepada peserta program Kembara Media Perak 2019 baru-baru ini.

Foto Kredit: Astro Awani

Punca Pendapatan Utama Daripada Penjualan Tiket

Dr Lazarus berkata walaupun ada pihak yang tampil untuk mengambil bahagian dalam program pengambilan ‘haiwan angkat’, pendapatan utama zoo berasal dari penjualan tiket.

Tambah beliau lagi, pihak pengurusan zoo sentiasa mengemas kini pelan pembangunan induk setiap 4 hingga 5 tahun supaya pengunjung menikmati pengalaman terbaik.

Semasa tempoh puncak iaitu waktu cuti sekolah, beliau berkata, zoo itu mendapat sambutan hangat.

“Meskipun kami memiliki ruang parkir yang cukup pada hari-hari biasa, biasanya tidak cukup untuk memenuhi tuntutan semasa cuti sekolah. Untuk menangani masalah ini, zoo berharap dapat membina tempat letak kereta pelbagai peringkat dengan landskap yang betul jika kami menerima bantuan kewangan untuk melaksanakan rancangan pembangunan kami, ” katanya sambil menambah bahawa zoo itu menerima lebih daripada 640,000 pelawat tahun lepas.

Foto Kredit: perpaduan.gov.my

Harga Tiket Masuk Zoo Taiping & Night Safari

Yuran kemasukan ke Zoo Taiping adalah RM16 untuk orang dewasa dan RM8 untuk kanak-kanak berumur antara 3 dan 12, serta warga emas yang berusia 60 tahun ke atas.

Untuk Night Safari, yuran masuk ialah RM20 untuk orang dewasa dan RM10 dikenakan untuk kanak-kanak berumur antara 3 dan 12 dan warga emas berusia 60 tahun ke atas.

Night Safari beroperasi dari 8 malam hingga 11 malam pada hari biasa dan dari 8 malam hingga 12 tengah malam semasa cuti umum.

harga tiket zoo taiping 2019

Foto Kredit: Perak Eco Tourism Cluster

Jom Sama-sama Kita Bagi Sokongan Pada Zoo Taiping!

Tak rugi berkunjung ke sini sebab menurut Dr Lazarus, terdapat 150 spesies haiwan di sini, termasuk harimau Malaya, singa Afrika dan panther hitam.

Menggunakan konsep terbuka, Zoo Taiping adalah satu-satunya Night Safari di Semenanjung Malaysia dan ketiga di rantau ini selepas Singapura dan Chiang Mai, Thailand.

Seronok juga bawa anak-anak pergi zoo kan? Harga tiket masuknya pun berpatutan.

Jadi, jom ramai-ramai kita support Zoo Taiping! Mereka pun mesti teruja dapat tengok haiwan di sana.

 

*Sumber: NST Online

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×