Terapi

Orang Berlesung Pipit Adalah Antara Manusia Yang Paling Comel

lesung pipit 6

“Betul ke kakak tadi dah 40 tahun? Bukan main awet muda lagi. Eh, agaknya sebab lesung pipit dia tu nampak muda? Cemburu juga ya orang yang ada kelebihan lesung pipit ni….”

Uniknya mereka yang mempunyai lesung pipit! Mana tidaknya, setiap senyuman mempunyai aura istimewa kerana lekukan ini berupaya menambah ‘kemanisan’ dalam wajah.

Setiap kali tersenyum, terserlahlah aset anda dan ini menambah daya penarik yang cukup besar bagi mereka yang memandangnya. Biasanya lesung pipit akan terlihat pada kedua-dua belah pipi, tetapi ada yang memiliki lesung pipit hanya pada sebelah bahagian pipi.

Di sebalik manisnya senyuman anda, mari ikuti beberapa fakta dan kelebihan lesung pipit yang mungkin belum pernah anda ketahui sebelum ini.

kelebihan lesung pipit

Foto Kredit: entregeneros.com

5 Kelebihan Lesung Pipit, Bukan Sekadar Comel!

Berikut adalah 5 fakta dan kelebihan lesung pipit yang menarik untuk anda tahu.

1. Hanya 20% Manusia Yang Memilikinya

Seperti statistik yang dilaporkan oleh The Daily Health Gen, hanya 20% daripada manusia di dunia ini yang memiliki lesung pipit.

Ia sebenarnya adalah satu jenis ‘kecacatan’ pada otot wajah yang amat dicemburui ramai.

Jadi, anda bukan saja salah satu daripada mereka yang amat bertuah, tetapi juga sangat unik!

kelebihan lesung pipit

Foto Kredit: juniorsclub.gr

2. Ramai Yang Tertarik Dengannya

Tak kiralah bagaimana rupa atau ‘mood’ anda ketika memandang kamera, wajah anda tetap menawan walaupun hanya dengan sedikit senyuman yang dipaksa.

Ini sudah cukup kelihatan asli dan berhasil ‘mengaburi’ mereka yang memandang anda.

Kajian American Journal of Physical Anthropology mendapati bahawa lesung pipit adalah antara ‘added value’ yang menambahkan lagi daya penarik seseorang.

Foto Kredit: planetsrk.com

Foto Kredit: planetsrk.com

3. Anda Kelihatan Lebih Muda

Perasan tak, orang yang ada lesung pipit ini nampak ‘baby face’ sangat! Saintis sendiri mengakui bahawa kelebihan lesung pipit ini menjadikan seseorang kelihatan muda walaupun semakin berusia.

Ini kerana, lesung pipit amat sinonim dengan bayi atau anak kecil.

Secara tidak langsung, bahagian otak kita secara automatiknya akan menerima maklumat ini dan memainkan peranan untuk memberitahu kita maklumat ini setiap kali memandang lesung pipit seseorang.

4. Anda Menyebarkan Aura Keceriaan

Setiap kali anda tersenyum, orang sekeliling turut terpengaruh dengan aura keceriaan yang disebarkan oleh anda.

Malah, ada orang yang melihat anda akan rasa seperti ‘ditusuk’ terus hingga ke jantung.

kelebihan lesung pipit

Foto Kredit: tanpamekap.com

5. Ramai Selebriti Menjadi Lebih Popular Kerananya

Menurut laman web Time For Healthy Food, lebih 60% bintang Hollywood memiliki lesung pipit.

Walaupun kebanyakan daripada mereka memilikinya secara semulajadi, ada juga yang sanggup melakukan pembedahan semata-mata untuk mendapatkan lekukan ini.

Bagi yang belum tahu, mesin untuk mencipta lesung pipit ini pertama kalinya diperkenalkan pada tahun 1936.

Hebat bukan penangan lesung pipit ini?

kelebihan lesung pipit

Ada beza tak? / Foto Kredit: draharonov.com

Lesung Pipit Boleh Menjadi Pudar

Sungguhpun lesung pipit ini selalunya diwarisi oleh genetik, anda tidak semestinya akan memilikinya buat seumur hidup.

Ramai yang tak tahu bahawa ia masih boleh memudar dan seterusnya menghilang bergantung kepada otot wajah anda.

Selain dikaitkan dengan pertambahan berat badan, proses penuaan juga adalah antara faktor yang menjadikan lesung pipit yang dimiliki semakin kurang kelihatan.

Tetapi, walau apa pun rupa fizikal kita, kita seharusnya sentiasa bersyukur dan memandangnya dari sudut yang positif.

Senyum!

 

Carian Yang Berkaitan:

  • lesung pipit
  • fakta lesung pipit
  • fakta orang yang punya lesung pipi
  • keistimewaan lesung pipi
  • lesung pipi
  • lelaki berlesung pipit
  • fakta orang berlesung pipit
  • kelebihan berlesung pipit
  • keistemawaan orang yang punya lesung pipit
  • https://siraplimau com/fakta-kelebihan-lesung-pipit/
4 Comments

4 Comments

  1. Jejaka misteri

    December 4, 2016 at 9:26 am

    Alhmdlh ape yg Allah bgi PDA hambanya yg Sgt istemewa,jika kita terpadang lesung pipit kita ingatlah padanya sntiase kerana inilah anugarahnye yang xternilai..smoge kehidupan kita manis sepeti senyuman kita.. Dari insan yg istemewa😃😃😃😃

  2. lobakungu

    January 5, 2017 at 11:39 am

    Ada sebelah je lesung pipit.Alhamdulillah.Hehe.

    • I love someone

      January 10, 2017 at 4:02 pm

      saya kedalam sgt lesung pipit , ade 2….brmkna sy ni comel kan 🙂 🙂

  3. Rayna

    January 7, 2017 at 12:27 pm

    pernah terbaca, lesung pipit adalah salah satu kecacatan biologi. tapi ni kira kecacatan yg cantik & manis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yang Popular

To Top