Asuh

Himpunan Doa Untuk Anak Lelaki & Perempuan Dari Al-Quran, Jadi Insan Berguna…

3
SHARES
doa untuk anak lelaki

Impian setiap ibu bapa pasti ingin melihat anak berjaya di dunia dan akhirat. Antara langkah yang boleh diamalkan adalah dengan membacakan doa untuk anak lelaki dan perempuan seperti perkongsian di bawah.

Himpunan doa ini boleh dibaca bagi mengelakkan anak menjadi keras kepala, sentiasa berlapang dada dan menjadi insan yang berguna. InsyaAllah.

Baca juga: Dah Biasa Setiap Hari Tidur Berbogel, Ini Hukumnya Mengikut Syariat Islam

HIMPUNAN DOA UNTUK ANAK LELAKI & PEREMPUAN

Surah al-Anbiya ayat 79.

doa untuk anak lelaki

Maksudnya: “Maka Kami beri Nabi Sulaiman memahami hukum yang lebih tepat bagi masalah itu; dan masing-masing (dari mereka berdua) Kami berikan hikmat kebijaksanaan dan ilmu (yang banyak); dan Kami mudahkan gunung-ganang dan unggas memuji Kami bersama-sama dengan Nabi Daud; dan adalah Kami berkuasa melakukan semuanya itu.” 

2. Doa anak rajin ke sekolah

Surah Taha ayat 1 hingga 5.

doa untuk anak lelaki

Maksudnya: “Ta. Ha. Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan. Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut melanggar perintah. Allah. (Al-Quran) diturunkan dari (Tuhan) yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. Iaitu (Allah) Ar-Rahman, yang bersemayam di atas Arasy.”

3. Doa supaya menghindari anak keluar malam

Surah ar-Rum ayat 31.

doa untuk anak lelaki

Maksudnya: “Hendaklah kamu (wahai Muhammad dan pengikut-pengikutmu) sentiasa rujuk kembali kepada Allah (dengan mengerjakan amal-amal bakti) serta bertaqwalah kamu kepadaNya; dan kerjakanlah sembahyang dengan betul sempurna; dan janganlah kamu menjadi dari mana-mana golongan orang musyrik.”

4. Doa jika anak bergaduh

Surah al-Baqarah ayat 102.

doa untuk anak lelaki

5. Doa elak anak panas baran

Surah al-Hasyr ayat 22 hingga 24.

doa untuk anak lelaki

6. Doa elak anak menjadi degil

Surah Ash-Shuraa ayat 19.

doa untuk anak lelaki

Maksudnya: “Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.”

7. Doa agar anak taat dengan perintah Allah

Surah Taha ayat 1 hingga 5.

doa untuk anak lelaki

8. Doa agar anak rajin solat

Surah Ibrahim ayat 40-41.

doa untuk anak lelaki

Maksud ayat 40: “Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.”

Maksud ayat 41: “Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan.”

9. Doa lembutkan hati anak

Surah al-Anbiya ayat 69.

doa untuk anak lelaki

10. Doa dikurniakan anak pandai

Surah Ali Imran ayat 200.

doa untuk anak lelaki

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”

Ibu ayah jangan lupa amalkan 10 doa anak lelaki dan perempuan ini.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Ilmu Alam & Quran.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×