Riadah/Relax

DIY Racun Ulat Daun & Bena Putih Guna Sabun Pinggan Je. Jimat & Berkesan, Pokok Makin Sihat

176
SHARES

“Ish, geramnya bila ada ulat daun dekat pokok yang kita sayang tu… Kadang-kadang ada juga bena putih / kutu daun yang buat rumah dekat situ sampai habis mati pokok kita kan?”

Bena putih (Aphid), mealy bug dan whitefly adalah antara makhluk perosak ataupun kutu daun yang mudah menyerang pelbagai tanaman dan tumbuhan landskap anda.

Ia adalah sejenis makhluk perosak yang bersaiz kecil, berukuran 2 hingga 3 milimeter.

Jangka hayat bagi bena putih hanya 1 ke 2 minggu tetapi makhluk perosak ini membiak dengan pantas.

Perosak ini menyerang tumbuhan anda dengan cara berkumpul pada pucuk atau daun muda walaupun ada juga spesis yang merosakkan bunga, dahan dan akar.

Memang ada banyak racun ulat dan serangga yang dijual di pasaran yang boleh mengatasi masalah ini.

Tapi, di sini kami nak kongsikan sebuah petua dan cara DIY racun ulat dengan lebih mudah, jimat dan berkesan melalui sebuah posting oleh saudara Tam.

Jom tengok posting beliau selengkapnya di bawah ini.

DIY Racun Ulat Daun & Bena Putih Guna Sabun Pinggan

Ramai yang mohon saya share bahan dan resepi air sabun. (macam resepi makanan pulak)

Ini percubaan saya setelah dapat petua diy racun ulat pokok dari seseorang di Group Berkebun di Rumah (dia pun hanya kata ” sembur air sabun”)

diy racun ulat putih

Bahan yang digunakan

  • 1 sudu makan Pencuci pinggan Jenama Sunlight yang boleh basuh buah dan sayur ( ada aloe vera + garam) berwarna jernih.
  • 2.0 liter air (saya guna air paip Syabas jer)

Cara-cara

  1. Ambil 1 sudu makan cecair pencuci dan campurkan dengan air 2.0 liter dalam alat penyembur.
  2. Isi sampai penuh penuh, biarkan buih yang terhasil keluar baru tutup dengan penutup.
  3. Lepas tu enjoylah menyembur. Bancuhan ni boleh tahan agak lama juga.

Cara Guna Racun Ulat DIY

Saya tak sembur hari hari, cuma sembur bila nampak binatang tu (ulat / bena putih) baru saya sembur.

Yang saya perasan, kangkung tak boleh sembur sebab nanti daunnya melecur.

[ Baca juga : “Rendam Batang, Lepas Tu Cucuk Je”, Ini Cara Tanam Kangkung Dalam Pasu Yang Sangat Mudah. Lepas 4 Minggu Boleh Tuai ]

Yang lain daun lebih hijau dan sehat. Sembur pada pokok pokok yang saya tanam sahaja (saja saja cuba):

  • Pokok Limau purut
  • Pokok Serai
  • Pokok Chili
  • Pokok Pudina
  • Pokok Daun Kari

Ini Hasilnya

Saya start semai biji cili ni dari benih cili yang di beli di pasar.

cara halau bena putih

Sejak pokok ni dalam 3 inci tinggi ulat putih (bena putih) banyak menyerang, adalah dalam lebih 10 ekor kut.

Macam macam petua dah cuba termasuk sembur dengan aerosol nyamuk water based.

Tapi minggu lepas ada seorang yang bagi petua sembur air sabun.

Ok, saya guna sabun pencuci pinggan yang boleh basuh sayur dan buah (cecair warna jernih – cop sunlight ada aloe vera dan garam)

Saya pun masa tu first time buat, agak agak jer… Alhamdulillah, ulat / bena putih tu terus mati.

Petua Halau Ulat / Bena Putih Yang Memang Berkesan & Jimat!

Memang mudah sangat nak buat racun ulat / bena putih ni kan?

Lepas ni bolehlah kita cuba. Jimat sangat sebab hanya 1 sudu sabun pencuci pinggan, bancuhan boleh dapat sampai 2 L.

Seeloknya cuba sembur sedikit dahulu dan lihat kesannya.

Kalau ok, bolehlah teruskan sembur macam biasa.

Oh ya, anda juga boleh cuba petua halau ulat pada bayam brazil dengan menggunakan bunga cengkih melalui artikel ini : Elak Diserang Ulat, Ini Tips Tanam Bayam Brazil Sihat Merimbun!

Selamat mencuba.

*Tips halau bena putih dan cara buat racun ulat daun ini dikongsikan oleh saudara Tam menerusi Facebook Group Berkebun di Rumah. Untuk lebih info dan pertanyaan lanjut, sila rujuk posting asal beliau di SINI.

Most Popular

To Top
×