40 Minggu

Elak Anak Kena Ekzema, Ini Diet Seimbang Untuk Ibu Mengandung

8
SHARES

Ibu mengandung dinasihatkan untuk sentiasa berjaga-jaga dengan pemakanan seharian supaya tidak menganggu kesihatan bayi dalam kandungan. Buat anda yang tak tahu, pemakanan ibu hamil boleh mempengaruhi kesihatan anak seperti masalah ekzema.

Masalah ekzema boleh dielakkan dengan mengelakkan beberapa jenis senarai makanan di bawah seperti yang dikongsi oleh Mizhana Padzi di laman Facebooknya. Jelasnya, walaupun tidak boleh mengubah masalah genetik seperti asma dan ekzema tetapi 30% boleh dielakkan dengan mengamalkan diet yang sihat.

Baca juga: 20 Idea Menu Berpantang Untuk Si Ibu, Semuanya Nampak Menyelerakan!

ELAK ANAK KENA EKZEMA, INI DIET SEIMBANG UNTUK IBU MENGANDUNG

– Setiap hari minum sebotol air 1.5 liter yang direndam 1 sb Al Manna Arabic Gum gred A kualiti tinggi bukan beli kilo murah-murah ya.

– Amalkan makan kimchi atau sauerkraut. Kimchi boleh beli online. Ada ramai jual yang halal dan boleh pos. Sauerkraut mudah buat je sndiri. Hiris kubis, basuh bersih. Tabur garam himalaya, masuk tupperware. Simpan peti sejuk. Nak makan nasi je ambil sesudu dua as side dishes.

– Makan kentang atau keledek sejuk yang disimpan dalam peti sejuk. Boleh rebus or goreng dulu dan simpan dalam peti sejuk. Kajian menujukkan ibu genetik ekzema boleh elakkan anak yang dilahirkan mempunyai tendency ada ekzema jika amalkan rich probiotic diet during pregnancy.

– Mommy yang makan real foods during prgnancy boleh elak tendency anak punyai masalah autoimmune sebanyak 60%. Avoid susu komersial yang ada added macam macam sintetik vitamin dan flavours.

– Avoid buah kurma melebihi 4 bji sehari. Means boleh mkn 3 biji je. Dilarang buat kudapan kurma semasa mengandung kerana tendency bayi yang dilahirkan miliki kulit alergik dan sensitif sangat tinggi.

– Avoid soya protein drinks but tempe tauhu boleh makan in moderate. Tauhu kebanyakannya ada formalin (ubat tahan mayat dari rosak)

– Avoid makanan proses, cheese jenis less than 6 months fermentation mcm mozarella and cream cheese.

– Avoid marjerin, susu pekat manis, susu cair. 3 bahan ini memang comfirm penyebab utama masalah allergies semakin meninggi di kalangan bayi sejak tahun 1997 sehingga kini.

– Avoid all fast, cheap, easy foods. Kalau that foods are so easy to get, so cheap to buy, so fast to grab, hati hatilah ada banyak ‘racun disebalik mee’ nya dan membentuk genetik tak sihat dalam tubuh anda dan bayi.

– Minum susu kambing organik boleh, preferrably up to 1 glass per day. Sebaiknya amalkan pengambilan magnesium untuk memastikan enough supply of minerals needed for both mommy and baby.

– Extra Virgin Olive oil yang dinyatakan dalam al Quran membantu pertumbuhan organ bayi dalam kandungan ibu membentuk dengan sempurna. Tapi hati hati ia hanya hanya boleh diambil selepas kandungan memasuki 3rd trimester sahaja.

Pastikan ibu hamil jaga pemakanan dan amalkan makanan yang disarankan di atas. Moga bermanfaat.

Sumber: Facebook Mizhana Padzi

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×