Asuh

Ibu Ini Kongsikan Petua Merawat Batuk Dengan Nanas. Mujarab!

16.6K
reads

Alhamdulillah, perkongsian kali ini adalah daripada Puan Norashikin Binti Hasan yang sudi menunjukkan kita semua cara rawat batuk secara semulajadi dengan buah nanas.

Melalui cara ini, Puan Norashikin berjaya menyembuhkan batuk anaknya dalam masa 3 hari.

Menarik, kan?

Nanas 5 Kali Lebih Berkesan Berbanding Ubat Batuk

Melalui sumber daripada laman web preventdisease.com, sebuah penelitian yang diterbitkan dalam jurnal “Der Pharma Chemica” pada tahun 2010 mendapati buah nanas digunakan sebagai salah satu bahan asas dalam merawat penyakit tuberkulosis, bronkitis, dan beberapa lagi penyakit yang berkaitan dengan batuk dan selsema.

Dalam kajian berikutnya, para saintis terbabit membandingkan pula keberkesanan jus nanas dengan ubat batuk.

Hasilnya, mereka mendapati pesakit yang mengambil jus nanas ini sembuh 4.8 kali lebih cepat berbanding mereka yang mengambil ubat batuk.

Oleh kerana nanas adalah daripada sumber semulajadi, maka ianya sesuai diberikan kepada orang dewasa mahupun anak-anak kecil yang berusia 6 bulan ke atas.

Menurut Puan Norashikin, sebagai alternatif untuk bayi di bawah umur setahun, madu boleh juga digantikan dengan air zam-zam atau minyak habbatus sauda perahan tanpa haba (sejuk).

Kaedahnya sama seperti penyediaan jus nenas dengan madu, cuma gantikan madu dengan minyak habbatussauda atau air zam-zam. Ia juga dapat memberi tindakbalas yang positif jika diamalkan berterusan ketika diserang batuk.

cara rawat batuk

Foto kredit: preventdisease.com

Cara Rawat Batuk Dengan Nanas: Langkah Demi Langkah

Jom ikuti cara rawat batuk dengan nanas melalui langkah demi langkah yang mudah.

Ada 3 jenis nanas yang sering didapati di pasaran Malaysia iaitu Nanas Madu, Nanas Sarawak/Paun dan Nanas Moris.

Anda boleh menggunakan yang mana-mana yang senang didapati di tempat anda.

Puan Norashikin memilih nanas madu kerana kualiti dan khasiatnya. Ia juga lebih nusantara, jadi lebih senang didapati di negara kita.

1. Kupas Kulit

Mula-mula, buang kulit nanas dan durinya.

ubat batuk semulajadi

Ini biasa dibuat oleh semua orang jika nak makan nanas kan.

2. Potong

Potongkan kiub, supaya senang dikisar dalam ‘blender’ biasa atau ‘fruit processor’.

Bahagian tengah nanas boleh dimasukkan sekali jika mahu kerana bahagian ini turut mempunyai khasiatnya.

Kalau nak, potongkan sedikit bahagian tengahnya dan kisar semuanya bersama.

ubat batuk semulajadi 1

Nanas yang telah dipotong kiub. Saya tak ambil bahagian tengahnya.

3. Kisar & Tapis

Pastikan anda mengisar semuanya hingga halus.

ubat batuk semulajadi 2

 

Ini hampas nenas setelah ditapis.

ubat batuk semulajadi 3

 

Ini hasilnya.

ubat batuk semulajadi 4

4. Tapis Sekali Lagi

Tapis lagi dengan penapis yg lebih halus.

Buih-buih jus nenas ini juga adalah hampas yang halus, bila lalu di tekak rasa nak terbatuk.

ubat batuk semulajadi 5

Tapis molek deh.

 

Ini 2 jenis penapis yang digunakan oleh Puan Norashikin.

ubat batuk semulajadi 6

5. Simpan Dalam Peti Sejuk

Masukkan dalam botol yang kedap udara untuk disimpan di dalam peti sejuk.

ubat batuk semulajadi 7

Saya pakai botol jem. Pastikan tiada karat di penutup botol ye. Botol jem saya bebas karat. Alhamdulillah.

6. Campurkan Madu Apabila Mahu Diminum

Siap dimasukkan dalam botol. Ini jus nanas asli, tanpa madu.

Apabila nak beri pada anak, barulah ditambah dengan madu. Gunakan jus ini untuk 3 ke 4 hari berturut turut.

Sinergikan dgn madu supaya ia seimbang. Tidak bersifat panas dan tidak bersifat sejuk.

Nota: Ubat semulajadi tiada bahan pengawet, ia boleh rosak. Sebaik sahaja anak pulih dari batuk dan selsema, jus ini tidak diperlukan lagi. Jangan sayang dan simpan lama ya.

cara rawat batuk semulajadi

Jangan disimpan terlalu lama, elok diminum segar.

7. Siap!

Setelah siap, bolehlah anda berikan kepada anak. Yang tak batuk pun boleh minum juga.

Puan Norashikin menggunakan picagari untuk diberi kepada anaknya.

Jadilah ubat batuk. InsyaAllah mujarab.

cara rawat batuk semulajadi

Jus nanas yang dicampur dengan madu

Cara Minum & Dosnya

Cara penggunaan, ambil pagi, petang dan malam selepas makan atau sebelum makan.

Untuk bayi, dosnya beginilah macam dalam gambar di bawah. Untuk kanak-kanak boleh gandakan dosnya.

Untuk dewasa pula, boleh minum 1 cawan jus nenas yang dicampur madu. Nak makan nenas buat gigit cicah madu pun boleh.

Disamping bau nanas yang sedap, rasanya juga sedap.

cara rawat batuk dengan nanas

Si adik suka, si abang pun suka. Yang ini si abang tolong suapkan pada adiknya. Umi nak ambil gambo. Huhu

Selamat Mencuba!

Walaupun ia diyakini berkhasiat tinggi, namun keberkesannya juga bergantung kepada penerimaan tubuh individu masing-masing.

Ada yang lekas sembuh, ada yang memerlukan masa.

Akhir kata daripada Puan Norashikin, “Dalam makanan ada ubat, dalam ubat tiada makanan.”  ‪#‎ubatsemulajadi‬ ‪#‎naturalremedy‬ ‪#‎norishliamm‬

*Kandungan khasiat terperinci buah ini boleh dirujuk melalui carta yang diterbitkan oleh World’s healthiest Food.

[box type=”info” align=”alignleft” class=”” width=””]Sumber asal adalah dikongsikan daripada post FB asal Puan Norashikin Bt Hasan, Cara Buat Ubat Batuk Semulajadi dengan kebenaran beliau.

Untuk lebih banyak perkongsian, aktiviti DIY, serta petua bermanfaat daripada ibu ini, rajin-rajinlah lawati laman blog beliau di norishliamm.blogspot.com. [/box]

 

Carian Yang Berkaitan:

  • nenas ubat batuk
  • jus nenas untuk batuk
  • ubat batuk semulajadi
  • ubat batuk nenas
  • jus nenas ubat batuk
  • rawat batuk
  • nenas hilangkan batuk
  • nanas untuk batuk
  • nanas ubat batuk
  • nenas penawar batuk
9 Comments

9 Comments

  1. zaini otan

    May 25, 2016 at 1:35 pm

    Tq…share…cuba nak buat utk abah

  2. ena

    May 30, 2016 at 9:16 am

    boleh tya,madu nk letak byk mne?klu guna picagari,sukatan madu byk mne?contoh 1ml madu ke?

  3. Norwahida

    June 5, 2016 at 5:06 pm

    Baby umur 3 bln boleh consume tak

    • albab

      June 8, 2016 at 8:32 am

      sebelum consume dia kena apply jadi consumer dulu dengan Persatuan Pengguna

      • lola

        June 10, 2016 at 12:30 pm

        tah apa-apa… buat lawak tak kene tempat

    • Wani

      June 26, 2016 at 10:46 am

      6bln ke bawah xboleh

    • ieja

      June 28, 2016 at 3:50 pm

      budak bawah 6 bulan x digalakkan. sbb usus baby x cukup kuat lg nak proses makanan selain dari susu

  4. coffeene

    June 7, 2016 at 12:50 pm

    wah bestnya ubat batuk guna nanas. Memang kegemaran ni..

  5. Amirrullah

    September 16, 2016 at 8:35 am

    Baby 8 bln bleh amalkan x?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yang Popular

To Top