Sihat

Batuk Keluar Cacing, Doktor Kongsi Detik Cemas Kanak-Kanak Dikejarkan Ke Hospital

4.6K
SHARES

Masalah cacing dalam kalangan anak-anak kecil selalu menjadi situasi yang akan dihadapi oleh ibu bapa. Sudah bermacam-macam ubat dicuba tetapi masalah cacing dalam badan masih belum selesai. Begitu juga dengan kes hospital yang dikongsikan oleh pakar kanak-kanak ini dimana mereka berhadapan dengan kes kanak-kanak bermuntahkan cacing!

Seram bukan? Penting untuk ibu bapa ‘alert’ dengan kes ini supaya anak-anak anda terhindar dari berlakunya kes yang sama.

ADA PESAKIT KANAK-KANAK MUNTAH CACING?

Berdasarkan pengalaman yang diceritakan oleh doktor ini, hospital dikejutkan apabila seorang pesakit kanak-kanak dikejarkan ke wad kerana memuntahkan hampir 3-4 ekor cacing. Bertambah merisaukan kanak-kanak tersebut sudah mengalami demam sejak 3 hari lepas.

BAWA TAK SAMPLE CACING TU?

Tambah menggerunkan, doktor ini juga menceritakan bahawa hampir 4 hingga 5 ekor cacing yang akan keluar sepanjang 3 kali kanak-kanak tersebut batuk.

DIJANGKITI ASCARIASIS

Menurut pakar kanak-kanak, pesakit menderita severe ascaris lumbricoides infestion (pulmonary migration) . Panjang pula tu!

Rupa-rupanya kanak-kanak yang dikejarkan ke hospital tersebut merupakan kanak-kanak orang asli berusia 4 tahun. Hal ini terjadi kerana kurang menjaga kebersihan diri dan kawasan rumah.

Sumber : faruqzulkafli

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×