Asuh

Mama Papa Kena Latih Si Kecil Hembus Hingus Sendiri Guna Cara Ini, Lega!

11
SHARES
cara hilangkan hingus

Perasan atau tidak, semakin ramai dalam kalangan kanak-kanak yang mengalami selesema berikutan perubahan cuaca yang tidak menentu. Jadi, kanak-kanak akan mula bernafas melalui hidung kerana tidak tahu cara hilangkan hingus dari laluan pernafasan hidung.

Oleh itu, menjadi tugas mak ayah untuk melatih anak kecil khususnya bawah usia 3 tahun untuk meniup hidung mereka dan bebas dari hingus. Berikut merupakan cara yang mak ayah boleh lakukan.

Baca juga: Mak Ayah Ada Anak OKU Layak Mohon Road Tax Percuma, Ini Caranya

CARA HILANGKAN HINGUS DAN LATIH ANAK KECIL BUAT SENDIRI

cara hilangkan hingus

Foto: Sharp Healthcare

Kanak-kanak kecil tidak dilahirkan untuk terus mengetahui dan mahir dalam cara meniup hidung mereka, tetapi ramai yang bersedia untuk belajar. Berikut ialah beberapa petua untuk mengajar anak kecil anda tiup hidung dan buat penjagaan hidung asas yang lain

1.Mak ayah kena tunjuk contoh

Setiap kali anda meniup hidung anda sendiri, buat di hadapan anak-anak yang masih kecil supaya mereka boleh mendapatkan bayangan visual. Anda mungkin menarik perhatian mereka dan membuat bunyi yang seperti honk!

2.Berlatih menghidu

Apabila hidung anak sudah bersih, biarkan dia menghidu beberapa kali kerana ia adalah gerakan yang mudah. Seterusnya, pegang tisu pada hidungnya dan suruh dia menghembus menggunakan hidung, bukan mulutnya.

3.Hembus guna tisu

Petua untuk mengajar kanak-kanak meniup hingus melalui hidung boleh dilakukan dengan menekan/tutup lubang hidung kiri ketika anak meniup hidung dari lubang hidung kanan. Ulang dengan cara yang sama pada lubang hidung yang satu lagi.
Kanak-kanak akan suka melihat tisu bergerak kerana udara yang ditiup dari hingus mereka.

4.Buat bunyi bising

Kanak-kanak sangat suka buat bunyi hon seperti angsa atau meniru rakan atau saudara mara yang kuat mengeluarkan bunyi melalui hidung. Cadangkan si kecil anda mencuba bunyi yang sama sambil menghembus hidung.

5.Beri ganjaran kecil

Cerita mengenai cara menghembuskan hidung sambil beri ganjaran makanan ringan yang menyeronokkan. Apabila si kecil sekurang-kurangnya mencuba untuk meniup hidungnya dengan anda jangan lupa pastikan mereka melakukan hembusan yang betul dan berikan pujian.

6.Jangan lupa berikan peringatan dengan lembut

Jangan sekali-kali memandang rendah keupayaan anak kecil untuk mengabaikan kandungan hingus dalam hidungnya dan membiarkan aliran hingus yang mengalir keluar daripada hidung. Tunjuk dan memperingati mereka secara perlahan-lahan bahawa sudah tiba masanya untuk mengelap dan meniup hingus.

cara hilangkan hingus

Foto: Parents

*Barulah lega rasanya bila hidung dah tak tersumbat dengan hingus!

Baca juga: Budak 5 Tahun Nodai Adik Kembar, Ketagih Seks Gara-Gara Ibu Kandung!

Sumber: WhatToExpect.com

Foto: Parents.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×