Rumah

Cara Mudah Bersihkan Oven Tanpa Menyental, Semua Kerak Tanggal!

12.5K
SHARES
cara bersihkan oven

“Aduh, lupa nak bersihkan oven lepas bakar ayam semalam. Dahlah berbau rempah dengan pes ayam semua. Ingat kejap lagi nak buat kuih raya. Macam mana cara bersihkan oven yang dah berkerak macam ni ya?”

Menjelang perayaan inilah biasanya oven atau ketuhar masing-masing akan menjadi semakin aktif dengan pelbagai resipi pencuci mulut mahupun hidangan utama. Sedar tak sedar, oven pun dah makin kotor dan berkerak.

Jangan risau, sebenarnya ada cara mudah dan berkesan untuk menanggalkan semua kotoran tersebut dengan mudah dan pantas.

Cara Bersihkan Oven Tanpa Menyental. Mudah, Semua Kerak Tanggal!

Berikut ada beberapa cara bersihkan oven atau microwave yang boleh anda cuba di rumah.

1. Gunakan Air

Pertama sekali, letakkan mangkuk tahan panas yang berisi air ke dalam oven. Pasangkan oven pada suhu tinggi untuk selama 20 minit. Proses ini dapat membantu menanggalkan gris dan kerak pada permukaan oven.

Apabila ia menyejuk / suam, lapkan permukaan dalaman dengan tisu dapur / kain pengelap yang bersih. Lakukan langkah ini setiap kali anda selesai menggunakan oven supaya ia mudah untuk dibersihkan.

cara bersihkan oven

Foto Kredit: youtube.com

2. Cuka

Campurkan 1 liter air bersama 8 sudu cuka. Celup kain dalam air cuka dan lapkan oven. Biarkan selama 15 minit dan bilaskan dengan air bersih. Kesan kehitaman akan segera menghilang.

Cara bersihkan oven sebegini paling sesuai jika anda mencuci oven dalam masa terdekat selepas ia digunakan. Cuka bukan saja bertindak menghilangkan kotoran, tetapi sifat keasidannya turut menjadi pelindung anti-kulat.

petua halau semut

Foto Kredit: tescoliving.com

2. Soda Bikarbonat

Boleh juga menggunakan soda bikarbonat bersama dengan sedikit cuka. Campurkan kedua-dua bahan ini dan biarkan ia menjadi pes. sapukan pes ini pada permukaan oven yang terdapat kesan degil.

Biarkan pes ini selama 1 jam hingga 12 jam. Lagi lama lagi berkesan, bergantung kepada tahap kotoran yang terdapat pada oven. Kemudian, lapkan semula dan bilas.

Foto Kredit: roxyonline.co.in

4. Lemon / Limau Nipis

Kalau tak ada cuka, gunakan perahan lemon atau limau nipis untuk menggantikan cara ke-3 di atas. Sifat keasidan lemon bukan saja bertindak sebagai pencuci semulajadi, tetapi turut memberi bauan segar pada oven. Campurkan bersama soda bikarbonat / baking powder dan sapukan pes ini pada permukaan oven.

Selepas dibiarkan 1 jam atau lebih, gunakan kulit lemon atau limau nipis tadi untuk menggosok kesan kehitaman atau kerak dalam oven. Kotoran degil akan tanggal dengan berkesan.

Foto Kredit: ai.ro

5. Spray Cuka

Jika masih tertinggal sedikit kesan kotoran, masukkan cuka (bersama sedikit titisan lemon jika ada) ke dalam botol spray dan semburkan pada permukaan tersebut.

Biarkan seketika dan lap. Ulangi langkah ini beberapa kali.

cara hilangkan bau kereta

Foto Kredit: eatboutique.com

Mudah & Berkesan

Demikian tadi cara bersihkan oven yang boleh anda lakukan. Boleh rujuk video di bawah untuk lebih faham.

Selamat mencuba!

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×