Didik

7 Tips Berkesan Didik Anak Kecil Yang ‘Lokek’ Untuk Berkongsi Barang

830
SHARES
anak suka bergaduh

“Tak boleh! Mainan ni Afiq punya! Barang yang tu pun sama! Afiq je boleh guna, adik tak boleh!

Jika diperhatikan, adakalanya anak suka bergaduh dek kerana begitu ‘lokek’ atau ‘kedekut’ apabila terpaksa berkongsi barang dengan adik-beradik, sepupu mahu pun rakan-rakan mereka. Anak kecil ini melihat bahawa setiap barang kepunyaannya adalah hak miliknya yang mutlak dan tidak boleh diberikan kepada orang lain walaupun sekadar meminjamkan barang tersebut.

Walau bagaimanapun, usah membuat penilaian awal dengan melabel anak sekecil ini sebagai ‘lokek’ atau ‘kedekut’ kerana mereka sebenarnya mungkin belum bersedia atau masih belum memahami konsep perkongsian. Oleh itu, ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam mendidik anak kecil ini untuk belajar berkongsi barang mereka dengan orang lain.

Foto Kredit : mybabe.info

Foto Kredit : mybabe.info

Anak Suka Bergaduh Kerana Tak Mahu Berkongsi

Walaupun anak-anak masih kecil, mereka perlu diajar untuk berkongsi barang dengan individu di sekeliling mereka. Ini kerana, perkongsian merupakan perkara yang penting dalam kehidupan. Mereka perlu berkongsi pelbagai perkara di sepanjang perjalanan kehidupan mereka.

Bukan sekadar berkongsi barang, malah perkongsian turut melibatkan perihal berkongsi tempat awam seperti tandas, serta perkongsian hidup dengan orang lain apabila mereka berumah tangga kelak.

Mungkin terdapat segelintir ibu bapa yang berfikir bahawa apabila tiba masanya nanti pasti anak kecil ini akan dapat belajar sendiri untuk berkongsi. Tetapi adalah lebih baik sekiranya mereka dapat memahami konsep perkongsian di usia setahun jagung ini kerana ianya akan membentuk jiwa dan pemikiran yang matang dalam diri anak-anak.

7 Tips Berkesan Didik Anak Kecil Yang ‘Lokek’ Untuk Berkongsi Barang

Berikut merupakan 7 tips mengatasi anak suka bergaduh dan bertengkar kerana tidak mahu berkongsi barang agar mereka dapat belajar bermain atau menggunakan sesuatu barang itu bersama-sama tanpa berebut.

1. Mulakan Dari Rumah

Rumah merupakan sekolah pertama anak-anak. Pelbagai perkara akan anak pelajari bermula dari rumah. Anak dalam usia sebegini sememangnya menjadi pencerap dan pemerhati yang sangat baik terhadap perkara yang berlaku di sekelilingnya. Oleh itu, kita sebagai ibu bapa seharusnya menunjukkan contoh yang baik dalam konsep berkongsi agar anak turut memahami erti perkongsian.

Sebagai contoh, ibu bapa boleh menunjukkan kepada anak bahawa semua ahli keluarga boleh berkongsi kuih-muih yang dihidangkan dalam satu pinggan untuk dimakan bersama, berkongsi buku untuk dibaca atau berkongsi menggunakan alat tulis yang ada di rumah.

2. Bermain Bersama

Bermain bersama anak juga merupakan salah satu cara untuk mendidik anak kecil berkongsi barang. Ini kerana, dalam proses bermain itu sudah pasti kita akan menggunakan pelbagai peralatan untuk bermain bersama mereka termasuklah alat permainan anak. Jadikan aktiviti bermain bersama anak kecil sesuatu yang menyeronokkan dengan berkongsi barang permainan bersama mereka.

Kelak, mereka akan memahami bahawa berkongsi barang itu dapat melipat gandakan kegembiraan mereka bukan sahaja ketika bermain, malah dalam melakukan pelbagai perkara lain juga.

3. Tetapkan Masa

Ibu bapa juga boleh mengajar anak berkongsi barang dengan menetapkan masa untuk anak bermain atau menggunakan sesuatu barang. Sebagai contoh, abang akan bermain alat muzik gitar dalam masa 10 minit, dan kemudian giliran adik pula bermain permainan tersebut dalam tempoh 10 minit.

Selain daripada belajar untuk mengambil giliran, anak kecil sekaligus dapat belajar berkongsi barang dengan orang lain.

Foto Kredit : dizkon.ru

Foto Kredit : dizkon.ru

4. Minta Kebenaran

Untuk mengelakkan anak suka bergaduh, fahamkan mereka tentang konsep meminta dan memberi pinjam untuk berkongsi barang. Didik anak kecil untuk meminta kebenaran sekiranya ingin meminjam atau berkongsi barang dengan orang lain dan ucapkan terima kasih apabila diberi pinjam barang tersebut.

Tegur anak kecil secara berhemah sekiranya mereka hanya merampas barangan yang diingini daripada orang lain. Ingatkan juga anak kecil untuk berhati-hati ketika menggunakan barang yang dikongsikan bersama orang lain itu dan menjaga barang tersebut seperti barangnya sendiri.

Foto Kredit : theconversation.com

Foto Kredit : theconversation.com

5. Beri Kepada Yang Memerlukan

Berkongsi apa yang kita ada kepada orang lain yang memerlukan adalah amalan mulia yang seharusnya dipupuk dalam diri anak kecil. Sesekali, kita boleh mengajak anak untuk mengumpul barang-barang yang masih elok tetapi tidak lagi digunakan di rumah untuk diberikan kepada individu yang lebih memerlukan.

Cara ini bukan sahaja dapat memupuk sifat pemurah dalam diri anak, malah anak kecil ini akan belajar bahawa perkongsian dapat memberi manfaat buat orang lain juga.

Foto Kredit : vix.com

Foto Kredit : vix.com

6. Simpan Barang Kesayangan

Kita semua pasti mempunyai beberapa barang yang amat disayangi dan tidak mahu dikongsikan kepada orang lain. Begitu juga dengan anak kecil. Mereka tidak boleh dipaksa untuk berkongsi barangan kesayangan mereka dengan orang lain.

Untuk mengatasi anak suka bergaduh, bantu anak kecil ini memilih barangan kesayangannya untuk disimpan di tempat yang selamat apabila tetamu datang ke rumah serta benarkan anak berkongsi barang-barang lain dengan tetamu yang datang.

Dengan ini, anak akan dapat belajar membuat keputusan dalam memilih barangan yang mahu disimpan untuk dirinya sahaja dan barang yang boleh dikongsikan bersama orang lain.

Foto Kredit : so-tvoreniezhizni.ru

Foto Kredit : so-tvoreniezhizni.ru

7. Beri Pujian

Apabila anak kecil sudah dapat menerima serta memahami konsep perkongsian dan mula berkongsi barang dengan adik-beradik, sepupu mahu pun kawan-kawan mereka, jangan lupa untuk memberikan pujian kepada mereka!

Pujian daripada kita sebagai ibu bapa ini sangat bermakna buat anak kecil kerana ianya pasti dapat meneguhkan serta mengukuhkan lagi sikap mereka untuk berkongsi barang dengan orang lain.

Foto Kredit : mojok.co

Foto Kredit : mojok.co

‘Sharing Is Caring’

Sentiasa ingatkan anak-anak bahawa berkongsi merupakan amalan yang mulia kerana ianya menunjukkan sikap toleransi dan perhatian kita terhadap individu di sekeliling kita. Bimbing anak untuk memilih perkara yang boleh dikongsi dan tidak boleh dikongsi dengan orang lain.

Semoga, anak-anak akan dapat belajar berkongsi barang dengan orang lain seterusnya mengaplikasikan konsep perkongsian ini dalam kehidupan seharian mereka kelak. ‘Sharing is caring’!

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×