Nur

“Biasalah Tu Gaduh Sikit..”- Dato’ Fadzillah Kamsah Kongsi 10 Petua Jadi Isteri Solehah

46
SHARES
10 petua isteri solehah

Seorang isteri mestinya ingin menjadi yang terbaik untuk suaminya. Siapa sahaja yang tak nak jadi yang terbaik untuk yang tersayang. Akan tetapi, menjadi seorang isteri bukanlah satu tanggungjawab yang mudah untuk dipikul oleh seorang wanita, lagi-lagi menjadi seorang isteri yang solehah.

Pelbagai cabaran yang perlu mereka hadapi seperti karenah anak-anak, menutup aurat dengan sempurna dan taat kepada perintah seorang suami. Oleh itu, pakar motivasi negara, Dato’ Fadzillah Kamsah ada berkongsi 10 petua untuk menjadi isteri solehah.

Baca juga: Prof Muhaya Kongsi Cara Nak Hilangkan Rasa ‘Down’, Lemah & Tak Bermaya

INI 10 PETUA UNTUK MENJADI ISTERI SOLEHAH

Tidak kiralah sudah berapa lama kita sudah berumah tangga, pasti akan ada pergaduhan antara suami isteri. Itu sudah biasa. Yang tidak biasanya apabila pergaduhan itu berlarutan tanpa penghujungnya.

Oleh itu, sebaiknya ketahuilah bagaimana nak jadi isteri yang solehah supaya tidak banyaklah pergaduhan yang remeh temeh.

1. Mainkan setiap peranan isteri dengan seimbang. Jadilah seorang isteri, kekasih, kawan, penyokong, penasihat, pendengar, pendidik dan paling penting pendoa setiap usaha suami.

You Need a Best Friend of a Different Gender | by Megan Boley | Love and Other Things | Medium

2. Sentiasa taat kepada suami dalam semua hal yang dibenarkan syarak. Namun bukan hal yang melibatkan kemungkaran.

Istri Harus Patuh pada Suami atau Orang Tua? - Bincang Muslimah

3. Dilarang menunjukkan kelemahan suami terutama di hadapan keluarga dan rakannya. Risau ia akan berpatah balik ke kamu. Simpan aib masing-masing. Pokoknya, rahsia rumahtangga jangan dibawa ke luar.

4. Dilarang meninggikan suara tanpa sebab kepada suami. Ia tanda kamu tidak sopan dan derhaka.

5 Truths I Learned about Being a Nagging Wife

5. Jangan bandingkan suami kamu dengan lelaki lain. Contohnya Fattah Amin, Syafiq Kyle atau Tok Abah (gurau je!). Kamu tidak akan pernah tahu perasaan suami kamu bagaimana.

6. Jangan pisahkan suami kamu dari menyantuni ibunya. Beri dia ruang untuk berkhidmat dan membalas jasa ibunya.

Will My Boyfriend Of 2.5 Years Ever Choose Me Over His Mom?

7. Maafkan suami dan orang lain setiap malam sebelum tidur. Kemaafan dapat menyejukkan hati, menyembuhkan penyakit, menaikkan aura wajah, menarik sayang dan memakbulkan doa.

Infidelity: Hard to forgive, harder to rebuild trust • Earth.com

8. Pastikan kamu meminta izin suami setiap kali keluar dari rumah. Keluar rumah tanpa izin adalah berdosa.

9. Buang sikap queen control. Suamilah yang perlu mengawal rumahtangga. Jika ada perkara yang tidak kamu puas hati sepanjang suami mengatur keluarga, ajaklah berbincang, bukan mengarah.

10. Masakkan makanan kegemarannya. Sesedap yang boleh. Jika tidak pandai masak. Belajar. Zaman sekarang boleh google je. Air tangan kamu cukup penting untuk mendamaikan dan mengharmonikan hubungan suami isteri.

young woman preparing salad her kitchen Stock Footage Video (100% Royalty-free) 2341034 | Shutterstock

Banyak lagi cara untuk jadi isteri solehah. Sebenarnya terlalu banyak kebaikan dan mudah nak buat pahala. Moga kamu amalkan sedikit sebanyak petua di atas dan jadilah kamu isteri yang membahagiakan suami di atas muka bumi ini.

Sekian itu perkongsian daripada Dato’ Fadzillah Kamsah! Supaya para isteri di luar sana take note ya!

Sumber: Facebook Dato’ Fadzillah Kamsah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×