Famili

Aneh, Bayi Dilahirkan Ada Ekor & Bebola Di Punggung!

17
SHARES

Seorang bayi dilahirkan dalam keadaan pelik dengan ekor manusia sepanjang 12cm di punggung kirinya, lengkap dengan bebola selebar 4cm. Hal ini telah mengelirukan doktor di Hospital Kanak-Kanak Albert Sabin di Fortaleza, Brazil. Mereka akhirnya membuat keputusan untuk memisahkan bola dan ekor berdaging itu menerusi satu pembedahan.

Baca juga: [VIDEO] Disangka Sakit Perut, Wanita Tanpa Sedar Hamil 9 Bulan Selamat Bersalin

ANEH, BAYI DILAHIRKAN ADA EKOR & BEBOLA DI PUNGGUNG

Menerusi laporan Daily Star, Kanak-kanak itu dilahirkan 35 minggu pramatang tanpa komplikasi sebelum Januari tahun ini. Bayi ganjil dan pembedahan itu dilaporkan dalam penerbitan Journal of Pediatric Surgery Case Reports termasuk lampiran gambar dan keterangan bagaimana kejadian tersebut berlaku.

Bayi dikatakan mempunyai ekor semasa berada di dalam Rahim, namun ekor itu diserap ke dalam badan setelah beberapa minggu kehamilan. Bagaimanapun, perkara itu tidak berlaku pada bayi tersebut yang mana ekornya terus membesar.

Doktor-doktor di Brazil turut mengesahkan bahawa ekor bayi itu tidak mengandungi rawan dan tulang, menjadikannya salah satu daripada 40 ekor manusia sebenar yang pernah dicatatkan.

Kajian selepas dibedah mendapati bahawa bola tersebut dikatakan mengandungi lemak dan tisu penghubung embrio, selain ekor tersebut hanyalah tisu tanpa tulang. Jurnal itu mendedahkan bahawa ekor manusai pertama dilaporkan bermula pada abad ke-19

Sumber: Daily Star

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×