Famili

‘Aku Pon*** Pun Sampai Mekah’- Jadikan Ziarah Ke Baitullah Sebagai ‘Trend’ Perkara Membimbangkan

29
SHARES

Merupakan satu rezeki yang indah dan besar dikurniakan kepada umat Islam apabila dengan izin-Nya dapat menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah. Namun, janganlah sampai menghina mereka yang tidak mampu ke sana kerana belum pasti lagi amalan ibadat anda telah diterima. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Alangkah indahnya juga, jika amalan kebaikan yang dilakukan di sana, dikekalkan walaupun sesudah menjejakkan kaki ke tanah air.

Justeru itu, perkongsian bermakna daripada Prof. Madya Dr. Yasmin Hanani Mohd Safian, Fakulti Syariah dan Undang-Undang USIM ini, wajar dihadamkan untuk sama berubah demi kebaikan.

Baca juga: Senarai Individu Bukan Mahram Dalam Keluarga Besar, Jangan Suka Hati Salam Je

JADIKAN ZIARAH KE BAITULLAH ‘TREND’ MEMBIMBANGKAN

Adakah pemergian ke Mekah tanda hidup kita sudah diberkati?

Saya ada satu kebimbangan apabila trend di kalangan kita yang menjadikan ziarah ke Baitullah sebagai lambang hidup kita sudah diberkati. Baitullah dianggap tempat untuk menyuci dosa, namun bila pulang ke tanah air diulang lagi dan lagi dosa yang sama.

“Aku pondan tapi boleh sampai Mekah.”

“Aku tak pakai tudung tapi boleh sembahyang depan Kaabah.”

“Kau banyak solat dan puasa tapi tak pernah jejak ke Mekah.”

Mana dalil mana nas menyatakan Kaabah hanya menerima orang yang tiada dosa?

۞ لَّيْسَ الْبِرَّ أَن تُوَلُّوا وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَٰكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلَائِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالنَّبِيِّينَ وَآتَى الْمَالَ عَلَىٰ حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَالسَّائِلِينَ وَفِي الرِّقَابِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَاهَدُوا ۖ

“Bukanlah kebaikan itu dengan memandangkan wajahmu ke timur atau barat, tetapi kebaikan ialah mereka yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, malaikat, kitab dan para nabi, dan memberikan harta yang dicintai kepada kerabat, anak yatim, orang miskin, ibn sabil, dan orang yang memerlukan dan riqab, dan mereka yang menunaikan solat, mereka yang mengeluarkan zakat dan mereka yang menunaikan janji bila berbuat janji”

Sejak zaman jahiliah, orang Mushrik tawaf di sekeliling Kaabah dalam keadaan berbogel.

Sejak dahulu pencuri penyeluk saku membuat onar di keliling Kaabah.

Pelacur penzina begitu banyak di sana sejak dahulu.

Malah bukan satu dua jemaah mati membunuh diri di hadapan Kaabah.

Adakah mereka mati kena petir di hadapan Kaabah?

Adakah semata-mata berada di hadapan Kaabah tanda semua aktiviti kehidupun mereka selama ini diberkati?

SAHABAT,

Gambar hiasan: Remaja

Siapa pun boleh pergi ke Mekah, siapa pun boleh sahaja tawaf, saie mengerjakan haji dan umrah. Penzina, penipu, pencuri, ahli syirik dan lainnya boleh sahaja ke Mekah pada bila-bila masa.

Dosa hidup kita tidak disucikan semata-mata hadir di hadapan Kaabah.

Apabila berbuat dosa, Allah suruh kita bertaubat. Taubat ini boleh dilakukan di mana-mana. Tiada nas menyuruh kita bertaubat hanya di depan Kaabah.

Dalam Islam tiada ritual penebusan dosa di hadapan Kaabah. Tiada bayaran tiada aktiviti tertentu menghapuskan dosa melainkan taubat.

Hanya Allah yang mengetahui taubat kita diterima atau tidak. Hanya Allah yang berhak mengampunkan dosa kita. Bergambar di hadapan Kaabah bukan tanda Allah reda.

Tapi cinta kita kepada Kaabah, rindu kita untuk menunaikan umrah dan haji adalah satu ibadah yang sangat baik dan dituntut. Pergilah beribadah dengan hati yang suci kerana ia tempat mulia dan diberkati.

“DOSA TIDAK SEMUDAH MENCUCI PAKAIAN…”

Tapi jangan sesekali menghina mereka yang tiada kemampuan untuk pergi apatah lagi berbangga dengan kemampuan diri bertandang ke Tanah Suci.

Betapa ramai ahli maksiat pergi ke Mekah dan pulang masih berbuat maksiat? Berapa ramai orang berkali-kali mengerjakan umrah dan haji tapi masih menipu dan khianat.

Jangan berbangga dengan ibadah kita yang hanya Allah yang menyampaikan kita ke sana.

Dosa tidak semudah mencuci pakaian…

Sumber: Facebook Yasmin Hanani Mohd Safian

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×