Nur

“Ajar Anak Seperti Hamba”- Ketahui 3 Peringkat Didik Anak Supaya Tak Mudah Naik Kepala

8
SHARES

Semua anak yang dilahirkan adalah pembawa rahmat dan rezeki buat semua keluarga. Mereka dilahirkan penuh dengan kelebihan dan keistimewaan tersendiri. Tiada istilah mereka dilahirkan membawa ‘nasib malang’. Mendidik anak memerlukan ilmu pengetahuan yang cukup dan ibu bapa perlu tahu peringkat yang betul dalam mendidik anak-anak agar menjadi orang yang berguna.

Ceramah itu diberikan oleh Syamsul Amri bin Ismail atau lebih dikenali sebagai Ustaz Syamsul Debat dalam perkongsian @muslimroyalhq mengenai ajar anak dengan menggunakan 3 peringkat.

Baca juga: ‘Kenapa Isteri Suka Cakap Kasar Dengan Suami?’- Ini Jawapan Ustaz Azhar Idrus

Sayyidina Umar ajar dah nak didik anak ini ada 3 peringkat. 7 tahun pertama, 7 tahun ke 2, lebih 14 tahun. 3 peringkat.

7 tahun pertama, layan anak seperti raja. Apa dia nak bagi tak susah kedai duit RM 2 banyak. Lepas 7 tahun masuknya 8 tahun, 8 sampai 14 tahun layan anak seperti hamba. Dah mula bagi dia kerja.

Suruh dia menyapu rumah, menyapu halaman, kemas rumah, kemas katil, basuh baju sendiri, lipat kain, ajar semua itu. Tolong ajar anak seperti hamba. Suruh dia buat sebab bila jadi hamba bukan semua benda dia nak.

Itu sebab kita tengok kat Felda, macam mana tak rosak budak itu kaki tak sampai ke tanah lagi abah dia belikan motor, bagi dia motor pergi sekolah. Macam mana tak rosak budak itu. Kes dad** berapa banyak kat Felda itu. Semua bagi nak duit bagi, nak lepak bagi, nak telefon bagi. Tak. Bila jadi hamba bukan semua benda dia nak boleh dapat.

Selepas 14 tahun masuk umur 15 tahun, layan anak seperti sahabat buat kawan. Itu dalam Islam ajar itu, nampak tak?

Kita hari ini, itu sebabnya anak-anak itu kadang dia biar-biar. ‘kenapa lah engkau ini kurang ajar sangat dengan mak’. Tanya lah balik kau ajar anak macam mana. Tu sahaja soalan dia.

Orang dulu tengok mak ayah macam mana buat? Dipijak anak itu tapi tak ada mati pun. Dia kalau merotan kita mana sempat sahaja, mana capai sahaja dirembat. Bila dah birat sakit. Aduh, sakitnya.

Emak masuk dia letak minyak. Orang dulu macam itu, dia ini nak bagi elok ke nak bagi sakit lagi ini tapi Alhamdulillah semua jadi orang.

Orang sekarang Allahuakbar, bila cikgu tegur, cikgu rotan tangan anak itu bawa lawyer nak saman sekolah. Percayalah bila dia buat macam itu, itulah permulaan jahanam hidup budak itu.

VIDEO PENUH

@muslimroyalhq

Jemput join ye group telegram min. Min ada share ceramah agama dan kata peringatan disitu. Link kt bio atau cari je “sekadarperingatan” CREDIT YOUTUbe : SYAMSUL DEBAT TV #fyp #explore #syamsuldebat #ustazsyamsuldebat #layananak #ceramahagama #sharedakwah #tiktokdakwah #tiktokmalaysia

♬ bunyi asal – Sekadar Peringatan ☾ – muslim royal

Sumber: Tiktok muslimroyalhq

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×