Euforia Bola 2026
Rakyat

Nak Dapat RM50? Majlis Bandaraya Seremban Tawar Insentif Kepada Warganegara Yang Serah Anjing Terbiar

anjing terbiar

Majlis Bandaraya Seremban (MBS) membuka peluang kepada orang ramai untuk menyertai Program Pemberian Insentif Penyerahan Anjing Terbiar Secara Sukarela 2026 sebagai salah satu usaha berterusan untuk mengawal populasi anjing terbiar di kawasan pentadbirannya.

Menerusi program ini, warganegara Malaysia yang memenuhi syarat ditetapkan berpeluang menerima insentif sebanyak RM50 bagi setiap anjing dewasa, manakala RM25 bagi anak anjing berusia bawah enam bulan.

Baca juga: 10 Perdana Menteri Malaysia, 10 Era Berbeza: Ini Gaya Kepimpinan Mereka Yang Tambat Hati Rakyat!

TANGKAP ANJING TERBIAR SERAH KEPADA MBS LAYAK TERIMA RM50

anjing terbiar

Foto: Kosmo

Menurut Datuk Bandar MBS, Datuk Masri Baharuddin, program tersebut merupakan antara usaha pihak berkuasa tempatan dalam memastikan pengurusan haiwan terbiar dapat dilaksanakan dengan lebih teratur dan berkesan.

Orang ramai yang mempunyai anjing terbiar di sekitar kawasan MBS boleh membuat permohonan untuk menyerahkan haiwan berkenaan secara sukarela kepada pihak majlis.

Namun begitu, terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi oleh pemohon sebelum penyerahan boleh dilakukan.

Antara syarat utama yang ditetapkan ialah pemohon mestilah:

  • Warganegara Malaysia.
  • Tinggal atau merupakan penduduk dalam kawasan pentadbiran MBS.
  • Menyerahkan anjing dalam keadaan hidup.
  • Anjing tidak mengalami kecederaan serius atau menjadi mangsa penderaan.
  • Anjing tidak berlesen atau tidak mempunyai bukti pemilikan.

MBS turut menegaskan bahawa kelulusan permohonan adalah tertakluk kepada syarat serta peruntukan semasa yang ditetapkan oleh pihak majlis.

Penyerahan bermula 24 Ogos

anjing terbiar

Foto: Kosmo

Program Pemberian Insentif Penyerahan Anjing Terbiar Secara Sukarela 2026 akan bermula pada 24 Ogos 2026. Penyerahan anjing hendaklah dibuat secara terus kepada pihak MBS berdasarkan tarikh dan lokasi yang telah ditetapkan.

Bagi proses penyerahan di Jabatan Kesihatan Persekitaran, Wisma MBS, ia boleh dilakukan antara jam 9 pagi hingga 4 petang sahaja.

Bagaimanapun, waktu dan ketetapan tersebut adalah tertakluk kepada perubahan semasa serta pemakluman lanjut daripada pegawai MBS yang akan menghubungi pemohon.

Selepas permohonan dibuat, pemohon akan dihubungi oleh pihak MBS bagi memaklumkan status permohonan.

Salinan borang permohonan penyerahan anjing yang telah disahkan juga akan diserahkan kepada pemohon dalam tempoh tujuh hari bekerja.

MBS tidak bertanggungjawab terhadap risiko

Dalam pada itu, orang ramai yang ingin menyertai program ini perlu mengambil perhatian terhadap ketetapan berkaitan keselamatan haiwan dan penyerah.

MBS memaklumkan bahawa pihak majlis tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kecederaan, kehilangan atau risiko yang berlaku kepada penyerah mahupun haiwan sebelum, semasa dan selepas proses penyerahan atau kutipan dilaksanakan kepada pihak MBS.

Oleh itu, pemohon perlu memastikan proses penyerahan dilakukan mengikut arahan dan ketetapan yang diberikan oleh pegawai MBS bagi mengelakkan sebarang perkara tidak diingini.

Hubungi MBS untuk maklumat lanjut

Bagi orang ramai yang mempunyai pertanyaan atau memerlukan maklumat lanjut mengenai program berkenaan, pertanyaan boleh diajukan kepada Jabatan Kesihatan Persekitaran, Majlis Bandaraya Seremban.

Orang ramai boleh menghubungi pihak MBS menerusi talian 06-7654246 atau 06-7654298.

Program ini diharapkan dapat membantu pihak berkuasa tempatan menguruskan populasi anjing terbiar dengan lebih sistematik, di samping mewujudkan persekitaran yang lebih bersih, selamat dan selesa untuk komuniti di kawasan pentadbiran MBS.

Baca juga: Selalu Nampak SPF 30, SPF 50 Dan PA++++ Pada Sunscreen? Rupanya Ini Perbezaan Yang Ramai Masih Keliru

Sumber: Berita Harian

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

SEISMIK

To Top
SKIP THIS AD ×