Asuh

7 Cara Ibubapa Boleh Cuba Untuk Galakkan Si Manja Bercakap Dengan Fasih!

Kebanyakkan anak akan mengalami fasa boleh berjalan dahulu sebelum melalui fasa boleh bercakap. Namun ada juga dalam kalangan mereka yang menjalani fasa sebaliknya. Bila anak dah boleh bercakap, tidak bermakna ibubapa tidak perlu melatih dan menggalakkan lagi percakapan mereka. Inilah masanya untuk ibubapa lebih peka dan prihatin dengan apa yang dibualkan oleh anak-anak. Ini adalah 7 tips untuk ibubapa cuba supaya dapat menggalakkan percakapan anak dengan lebih fasih lagi!

7 tips mengalakkan anak bercakap

Sara pun sebagai ibu pertama kali sememangnya belajar dari sekeliling juga dan pelbagai faktor. Tapi ada satu perkara yang banyak Sara belajar dari abah Yaya sendiri. Antaranya dari kecil lagi (newborn) abah yaya mmg suka cerita dekat yaya and bagitau what we gonna do that day, even though yaya doesn’t seems to response. But its actually kita dah trigger dari awal. Bila dah masuk usia toddler anak dah boleh keluarkan balik apa yang kita pernah buat dengan dia time baby age.

siraplimau.com

1. MULAKAN AWAL

www.hmetro.com.my

Describe everything start dari baby lagi before buat sesuatu. Bagitau mcm kita bagitau dekat kanak kanak dah besar tu. Ikut suka nak start bila tapi kami start as early as possible bercakap dengan yaya tell her everything.

2. BANYAK BERTANYA

siraplimau.com

Bila dah masuk usia toddler boleh start to ask on everything (probing questions). Mula mula mmg anak takkan jawab tapi lama lama bila kita ulang, dia akan pandai response dengan jawapan.

3. RAJINKAN MULUT BERCERITA DENGAN ANAK

www.theglobeandmail.com

Tell stories. Sentiasa rajinkan mulut cerita dengan anak. Contoh cerita pasal animals, dia bunyi macam mana, makan apa. Aktiviti yg boleh buat bawak pergi ke kandang kuda. Situ anak boleh tgk kuda bunyi, kuda lari, kuda makan, makan apa? So kita cerita dan interaksi.

4. LUANGKAN MASA DENGAN ANAK

www.verywellfamily.com

Sentiasa positif. Jadi parents duduk rumah atau kerja dari rumah atau mmg bekerja mmg sgt memenatkan. Tapi cuba luangkan masa at least 30 min ke sejam lepas balik kerja. I got all day long but abah yaya will focus to her lepas balik kerja and bila yaya tidur baru dia sambung kerja.

5. JANGAN IKUT PELAT ANAK

www.pinterest.com

Elakkan baby talk. Kalau anak start pelat kita betulkan dengan perkataan betul. Jangan ikut dia. Contoh dulu masa 11 bulan mcm th yaya suka sebut jatuh as ja ja. But now dia dah boleh sebut as jatuh dah.

6. BERCAKAP DAN PERGERAKAN

http://www.thehealthsite.com/

Libatkan pergerakan yang banyak dalam percakapan kita dan anak. Contoh kita describe kucing . So mcm mana kucing tu, boleh buat mimik muka dan pergerakan sekali.

7. DENGAR PERCAKAPAN ANAK

http://www.fathers.com/

Berhenti dan mendengar. Bila anak kelihatan menyusun ayat nak bercakap, kita dengar dan berhenti buat perkara lain. Layani dia.

*Hope bermanfaat! Sekarang yaya boleh sambung 2 ke 3 perkataan and vocabulary semakin bertambah. Dan boleh mengira 1-10. Cubalah, explore every moments. Learning through activities. Tiada paksaan dan main sahaja dengan anak and let her be in her own imaginative world.

Sumber : Sarah Fadzil

Most Popular

To Top