Deko & Hias

10 Cara Buat ‘Green Space’ Di Rumah, Boleh Jadi Terapi Minda Tau!

9
SHARES

Tanaman hijau adalah pembawa oksigen yang terbesar di bumi ini. Tanaman-tanaman akan mengurangkan karbon dioksida yang akan menyebabkan kepanasan alam sekitar. Bukan itu sahaja, apabila anda dikelilingi dengan tanaman hijau, persekitaran akan lebih sejuk.

Selain itu, dengan berkebun di rumah anda juga dapat menghasilkan pemandangan yang nyaman, segar dan indah. Minda anda akan menjadi lebih segar dan produktif. Boleh menjadi satu terapi dan sangat bagus buat suri rumah tangga tau!

Baca juga: Cara Kendalikan Beras Supaya Kandungan Arsenik Berkurang Dalam Nasi

Ini ‘green space’ saya sendiri. Hampir tiap petang saya akan duduk di sini sambil minum teh daun pudina yang juga ditanam di taman ini.

10 cara buat ‘Green Space’ di rumah kita. Sebelum itu kena tahu kenapa ‘green space’ ini penting sangat terutamanya pada mak-mak yang selalu sibuk menguruskan anak-anak dan rumah tangga ini.

‘Green Space’ ini boleh :

– baiki mood

– jadi tempat time-out ibu ibu

– jadi tempat untuk escape sekejap

– legakan perasaan gelisah

Nak buat Green Space di rumah ini tak susah pun. Ini 10 cara untuk buat green space di rumah:

1. Buat taman di halaman depan atau belakang rumah. Boleh mula dengan tanam berbagai jenis bunga, atau sayur-sayuran di situ.

2. Gunakan pot atau wadah untuk menanam tanaman di dalam rumah. Boleh letakkan pot atau wadah ini di dekat tingkap rumah atau di atas meja agar tanaman dapat cukup sinar matahari.

3. Buat ‘green wall’ di dinding rumah. Mak mak semua boleh gunakan tanaman untuk menutupi dinding rumah, sehingga rumah terlihat lebih hijau dan segar.

Contoh tanaman vertikal versi minimalist

4. Buat tamanan vertikal di dinding atau di sisi rumah. Mak-mak semua boleh guna panel kayu atau plastik untuk tanam pokok secara vertikel di dinding rumah

5. Buat taman di atap rumah. Mak mak semua boleh menggunakan atap rumah sebagai tempat untuk menanam tanaman hiasan atau sayur-sayuran.

6. Buat taman kecil di balkoni atau teras rumah. Boleh gunakan pot atau wadah untuk menanam tanaman di balkoni atau teras rumah.

7. Buat green room atau ruangan hijau di rumah. Boleh letakkan tanaman di ruangan yang sering digunakan, seperti ruang tamu atau ruang keluarga, agar mak mak semua merasa lebih segar dan nyaman.

Kalau pandai menanam di area jendela, insyaAllah lawa dan subur subur tanamannya.

8. Buat taman indoor di dalam rumah. Mak mak semua dapat menggunakan taman indoor untuk menghiasi ruangan di dalam rumah, seperti ruang tamu atau ruang makan.

9. Buat taman bonsai di rumah. Taman bonsai merupakan taman kecil yang dibuat dari pohon-pohon kecil yang telah dipotong dan dibentuk menjadi bentuk yang sangat indah.

10. Buat taman aquascape di rumah. Taman aquascape adalah taman yang dibuat dengan menggunakan air dan tanaman yang hidup di dalam air.

Ni tanaman aquascape. Lagi lawa kalau ada ikan sekali

Taman aquascape ini boleh menambahkan keindahan dalam rumah sebab siapa-siapa yang ada aquascape dalam rumah memang nampak eksklusif dan mahal ruangannya

“The earth has music for those who listen” – William Shakespeare

Sumber: Facebook Taufiq Razif

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×