Famili

Malaysia Negara Ke-2 Paling TERUK Dalam ‘Work Life Balance’ Menurut Kajian Global

16
SHARES
work life balance

Kajian baru-baru ini oleh Remote, sebuah syarikat perkhidmatan sumber manusia global mengenai keseimbangan kerja-kehidupan atau ‘work life balance’ . Kajian dalam kalangan 60 negara KDNK tertinggi di seluruh dunia ini membuahkan beberapa hasil yang menarik namun tidak menjadikan bacaan yang baik untuk kita rakyat Malaysia.

Mungkin ini yang menjadi penyebab rakyat negara kita susah mendapat pekerjaan dan tidak mempunyai tahap kesihatan yang normal..

Baca juga: Top 7 Kerjaya Paling Dapat Permintaan Tinggi Di Malaysia, Bidang Anda Tersenarai Tak?

‘WORK LIFE BALANCE IN MALAYSIA’ PALING TERUK DI ASIA

work life balance

Foto: Forbes

Ini kerana, daripada semua 60 negara dalam Indeks Imbangan Kerja Kehidupan Global, negara kita berada di tempat kedua terakhir, dan negara Asia yang paling teruk dalam indeks.

Kajian itu berusaha untuk mencari negara yang mempunyai keseimbangan kehidupan kerja terbaik dengan menganalisis beberapa faktor berkaitan tempat kerja. Beberapa kategori telah dianalisis termasuk:

-Cuti tahunan berkanun (jumlah hari cuti bergaji, termasuk cuti umum)

-Gaji sakit berkanun minimum (% atau upah amaun tetap)

-Cuti bersalin berkanun (bilangan minggu dibayar)

-Kadar bayaran cuti bersalin berkanun (% daripada gaji)

-Gaji minimum (USD sejam)* (Membahagikan kadar gaji minimum tahunan (US$) dengan 52 minggu dan kemudian dengan panjang jam kerja standard minggu.) (Betul kepada kadar penukaran USD pada tarikh data dikumpulkan)

-Status penjagaan kesihatan

-Skor indeks kebahagiaan (Ekonomi Global) (diperingkat pada skala 1-10)

-Purata jam bekerja setiap minggu

-Keterrangkuman LGBTQ+ (Equaldex, 0-100, 100 adalah tertinggi untuk mencerminkan Indeks Undang-undang menjaringkan hak dan kebebasan undang-undang yang dimiliki oleh orang LGBTQ+ manakala Indeks Pendapat Awam menilai perasaan orang ramai di setiap wilayah)

Menyedihkan apabila Malaysia, berada di kedudukan ke-59 dengan hanya 27.51 markah daripada 100, menjadikan kita negara ke-2 terburuk dalam indeks selepas Nigeria. Kajian itu menyatakan bahawa Malaysia mempunyai 19 hari cuti tahunan berkanun, 14 hari cuti bersalin bergaji dan gaji minimum hanya USD1.07 sejam.

Selain itu, Remote juga menegaskan bahawa Malaysia mempunyai sistem penjagaan kesihatan yang dibiayai kerajaan sejagat, indeks kebahagiaan 5.71 daripada 10, purata 40.8 jam bekerja seminggu dan 9 daripada 100 indeks keterangkuman LGBTQ+.

Tambahan pula, Remote menghuraikan bahawa 60 negara KDNK teratas telah dipilih untuk kajian itu sebagai sampel global dan untuk mengurangkan kekosongan data. Terutama, Rusia dan Ukraine telah dialih keluar kerana konflik berterusan antara 2 negara.

NEW ZEALAND PALING SEIMBANG!

work life balance

Tahniah diucapkan kepada New Zealand kerana mempunyai keseimbangan kerja-kehidupan terbaik daripada 60 negara. Dalam ranking tersebut, New Zealand dinamakan negara dengan keseimbangan kerja-kehidupan terbaik dengan skor 79.35 daripada 100, diikuti Sepanyol dan Perancis masing-masing di tempat ke-2 dan ke-3.

Merangkumi 5 teratas ialah Australia dan Denmark. Di Asia, negara dengan kedudukan tertinggi dalam senarai itu ialah Taiwan di tempat ke-16, diikuti Singapura di tempat ke-19 dan Arab Saudi di tempat ke-27.

*Mungkin Malaysia sudah sampai masanya untuk memperbaiki dan mempebaharui apa yang telah lama diamalkan?

Baca juga: Malaysia Di Tangga Ke-6, ‘Padat’ Dengan Wanita Tercantik Di Asia!

Sumber: Remote

Foto: Forbes

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×