Nur

Tolak Tepi Trend Pakai Baju Selak Pep*t, Ustazah Tegur Banyakkan Fesyen Muslimah Yang Sopan

943
SHARES

Selain perkembangan teknologi yang seiring dengan peredaran zaman, perkembangan fesyen turut dipengaruhi sama. Tidak salah dalam berkarya, pelbagai gaya boleh direka dan diubah suai mengikut cita rasa penggaya.

Namun, dalam berfesyen janganlah sehingga kita menampakkan lekuk tubuh badan yang sepatutnya disembunyikan, bagi mengelak mata bernafsu yang menjalar dan mengundang fitnah.

Sebagaimana perkongsian nasihat yang diberikan oleh Ustazah Sharifah Zahidah sebagai teguran berguna untuk para wanita, terutamanya seorang Muslimah untuk jadikan sebagai panduan.

Baca juga: Lipat Sejadah Pun Kena Ada Adab, Tak Salah Jika Amalkan & Kebersihan Pun Terjaga

TOLAK TEPI TREND PAKAI BAJU SELAK PEP*T, USTAZAH TEGUR BANYAKKAN FESYEN MUSLIMAH YANG SOPAN

Trend jenis pakai baju yang asalnya labuh atau kemeja butang tengah – tapi bahagian baju yang menutupi kemaluan tu diselak untuk beri effect lebih stylo dan fashionable sekarang. Nampaknya kian rancak digayakan anak muda dan mak-mak yang tak berapa muda jugak.

Saya faham keinginan anak-anak muda nak bergaya dan melawa. Tapi harus tahu untuk pilih mana yang sesuai untuk kita gayakan, dan mana gaya yang elok kita tong sampahkan saja.

Tak kisahlah siapa pun yang ajar dan bawa trend tu walaupun tukang ajar tu ada ratus ribu and million followers pasal fashion.

Minta tolong jugalah content creator untuk fashion anak muda ni – untuk turut sama angkat nilai maruah diri anak-anak gadis kita dalam kalian berkarya nak hasilkan trend-trend baru yang mempersona.

DALAM SATU MAFHUM HADIS NABI…

Dalam satu mafhum hadis Nabi, dah disebut bahawa orang yang cipta trend berdosa / berpahala dan orang follow dia, dia pun KUTIP DAN KAUT sama semua dosa / pahala pengikut-pengikut yang follow trend dia tu. Jadi jangan salah pilih cipta trend.

Tak berbaloi pun cipta trend tak elok. Di akhirat nanti followers ni lah akan heret kita balik masuk neraka sebab mereka tuduh kita yang punca mereka terjebak buat / tayang / meremehkan soal dosa.

Followers kat dunia ni sifatnya puja puji kita. Ingatlah, kat akhirat, followers ni lah akan jadi liabiliti paling besar dan paling durjana buat kita bila kita jadi trend setter yang menjunjung elemen dosa dalam trend yang kita bawa. Jadi, fikir dan set good trend elok-elok.

TOLAK TEPI TREND PAKAI BAJU SELAK PEP*T

Gambar hiasan.

Trend pakai baju selak pep*t ni kita tolak tepi ya? Dilepaskan dan dibiar melabuh tutup pun, dah cantik dan nampak lebih dihormati.
Malu ni dah jadi rezeki iman yang kian jarang didoakan dan didambakan wanita akhir zaman.

Masa kecil kita dilahirkan, ianya datang dengan pakej fitrah kita selaku wanita. Tapi semakin kita membesar dan terhidang dengan fitnah dunia, malu itu kian hilang dari jiwa.

Lantas menjadikan ia sebagai sesuatu yang WAJIB kita minta dari ALLAH. Takda guarantee dah akhir zaman ni kau lahir sebagai wanita maka kau ada pakej malu untuk jaga maruah diri kau. Takda. Memang kita kena doa dan minta ALLAH pelihara.

BERDOA PADA ALLAH, SEBUTKAN…

Minta, berdoa sebut. “Ya ALLAH, kurniakanlah aku sifat malu yang dengannya dapat menghalang dan menghentikan aku dari melalukan perkara yang mencalar maruah dan kemuliaanku sebagai wanita yang hakikatnya Engkau tinggikan darjat dan kemuliaannya…”

Anak-anak kita dari kecik lagi, umur 6 7 tahun dah boleh ajar mereka untuk berdoa agar ALLAH bagi dan kekalkan sifat malu dalam diri mereka.

KEYAKINAN DIRI & SIFAT MALU ADALAH PERKARA YANG BERBEZA

Gambar hiasan: Gaya yang lebih sopan untuk digayakan.

“Pah, malu-malu sangat ni nanti payah dia nak bekerja. Nak bercakap depan orang, nak terkedepan jadi leader apa semua tak boleh.”

Jap, yang anda maksudkan tu SOAL KEYAKINAN DIRI bukan SOAL MALU. Jangan campur aduk atau confuse pula ya.

Akhir kata, kita ni wanita wajib jadi perempuan berprinsip. Jangan nak tiru dan sapu semuanya sampai trend baju selak part kemaluan pun nak tiru sehingga ternampak belahan-belahan rahsia.

Sama-samalah kita tegur budaya fashion sebegini supaya ianya tak jadi trend lagi dalam kalangan anak-anak gadis Muslimah yang kita sayangi ni. Baju tu dicipta labuh sampai tutup bahagian kemaluan tu pada asalnya sebagai extra protection.

Kita pulak selak betul-betul part tu semata-mata nak follow trend.

Kalau tak berani nak tegur sendiri, share saja post saya ni. Kalau tegur taknak, share taknak, maka jangan pelik lagi kenapa di usia kian senja hati kita masih jauh dari kasih sayang dan rahmat ALLAH.

Bukan ALLAH yang taknak bagi kita hidayah, tapi kita yang langsung takda effort nak pertahankan syariat ALLAH walaupun benda tu hanya seringan mengetik button share (bila tak mampu menegur sendiri).

“Berkesan ke Pah, tulis-tulis dan share ni sebagai langkah bendung benda tak baik?”

Jawapannya, jika tak berkesan untuk ubah dan pelihara satu dunia. Sekurang-kurangnya ia berkesan untuk menyelamatkan diri dan zuriat ketururunan kita dari terbiar teruji tanpa pedoman dan bimbingan.

Allahualam.

Sharifah Zahidah, #sebelumsenja

7 April 2022.

Sumber: Facebook Sharifah Zahidah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×