Inspirasi

Begini Caranya Saya Hilangkan 10kg Sebulan Tanpa Sebarang Produk

36.7K
reads
tips diet

Tips diet ini dikongsikan oleh Cik Alia Amira Rohadi yang ingin memberi inspirasi kepada anda yang ingin kurus.

Macam tak percaya, gadis ini berjaya menurunkan berat badan sebanyak 10 kg dalam masa sebulan sahaja!

Tak percaya? Cuba tengok gambar di bawah. Terbukti kan?

Mari ikuti 10 tips diet daripadanya.

tips diet feat

Foto Kredit: FB Alia Amira Rohadi

Foto Kredit: FB Alia Amira Rohadi

10 Tips Diet Hilangkan 10kg Dalam 1 Bulan. Tanpa Ubat!

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim
(90kg-58kg) 32kg = Loss 10kg in 1 month

Haaa sebelum tu nak cakap dulu, tips diet ini BERGANTUNG kepada metabolisma, kerajinan serta disiplin yang kuat tau!

1. Detox!

Mula-mula, kena detox dulu badan tu haaa. (Maksudnya pastikan banyak buang air besar)

Tahu ke idok brape tan matrix lemak2 serta 💩 yang menapak & beranak-pinak dekat usus tu? So! Korang boleh google tau.

Resepi air detox

Jus lemon adalah antara air detox yang boleh diamalkan. / Foto Kredit: trueserenity.ca

2. Kurangkan Kuantiti Dalam Hidangan

Pengambilan diet seharian yang saya amalkan ni kalau korang nak tukar or untuk breastfeding mom boleh lebihkan portion protein (better refer pakar / dietition dulu)

Pagi:

  • Roti 3 keping+ Green Ttea
  • Air suam (wajib ambil mcm2 mana pon)

Sebelum pukul 9 pagi (kalau utk pesakit kencing manis whole grain bread tau😁.. Kalau yg memang manis muka dia tu.. Roti gardenia kosong tu jee haa😉)

Lunch:

  • Nasi 2 senduk (sebab orang melayu tulen. Kalau tak makan nasi tak boleh hdup rasa).
  • Ayam atau ikan
  • Sayur hijau rebus/ kukus ( Saya tak suka lauk kari so memang tak ambil. Kadang2 kuah kicap je. Student kan, pepaham lah ekonomi macam mana. Kalau duduk rumah request dengan umi nak makan “ikan singgang”

Nii kalau hari2 makn telor goreng nanti jadi sadoo jangan salahkan sis yee😆😆😆

Dinner:

  • Buah epal hijau (ini pun pilihan, kalau lunch tak ambil lagi nasi, saya ambil time dinner, tak lebih pukul 8 malam.

(Ehh plisss,, jangan gtal2 nak makan pizza kaa nugget ka malam2 ni acah-acah mat salleh tau)

Jaga pemakanan dan diet untuk cepat hamil

Jaga pemakanan dan diet untuk cepat hamil

3. Mesti Minum Air Suam 2-3 Liter Sehari

Dalam sehari kena ambil 2-3 liter air suam / day ni wajibalghunoh utk yg nak loss weight 10kg/month.

Korang boleh google jgk macam mana nak kira berapa liter air utk dperlukan oleh badan dan cara nak divide. (Tak adalah nanti ulang alik tandas je…)

4. Minum Teh Hijau

Saya memang tekankan pengambilan Green Tea.

Bukan kata mnum Green Tea tak jaga makan, tak senam tuptup turun 20kg. Ehh memang idokkk ler..

Ia MEMBANTU meningkatkan metabolisma selain itu dia jgk bantu dalam weightloss.

Saya peminat Green Tea Ahmad 😅blh dptkan di Tesco atau Aeon atau boleh beli dengan Muhammad Harith Syazwan.

Green Tea.

5. Senaman 30 Minit

Setiap hari korang WAJIB workout 30min/day.

Untuk perempuan boleh lah nak zumba.

Haaa ni kalau yang keje ofis tu mohon buat lebih, sebab korang kurang bergerak berbnding cikgu atau nurse yang selalu ke hulu hilir ni..

Senaman Muslimah oleh Kevin Zahri. / Foto Kredit: puterilelabayu.blogspot.my

Contoh senaman Muslimah oleh Kevin Zahri. / Foto Kredit: puterilelabayu.blogspot.my

6. TAK Perlu Elak Nasi

Jangan nak acah2 makan oat, makan biskut, roti, dan sebagainya.

Tahu tak, sebenarnya semua ni lagi banyaak bebanan untuk diproses berbanding makan nasi. So, please refer dietition sebelum buat keputusan tau!

petua nasi mentah

Foto Kredit: cookingupgrade.com

7. Pantang Ais & Air Manis

KENA pantang ais, air yang disejukkan, abc, cendol, cool blog, segala mak nenek yang sejuk.

Just minum air suam mengikut liter yang badan korang perlukan (whole day).

8. Jangan Makan ‘Fast Food’

Pantang lah segala ‘fast food’ macam KFC, McD, Pizza, Subway semua tu untuk 3 minggu pertama tanpa ada ‘treat day’.

9. Selalu Timbang, Jaga Emosi

Timbang dulu sebelum mulakan misi.

Setiap minggu make sure timbang!

Jaga juga emosi tu biar stabil, sometimes dia akan memberi kesan juga.

Kalau genetik jenis obesiti, korang kenelah lipat gandakan usaha. Sebab potensi utk loss weight 10kg/week tu lebih rendah.

Foto Kredit: prevention.com http://www.prevention.com/weight-loss/flat-belly-diet/beat-bloat-these-9-smart-food-swaps

Foto Kredit: prevention.com

10. Amal 2-3 Gelas Air Suam Selepas Bangun Tidur

Bangunn je dari tidur sebelum korang pergi toilet, sebelum gosok gigi, terus minum air kosong agak2 dalam 2-3 gelas ( kalau air suam, amaaaat dan sangat digalakkan)

Korang boleh search kebaikan minum air selepas bngun tidur. Banyak manfaatnya.

Kalau seminggu korang blh loss cuma 3kg, Janganlah sedih dulu! Kalau 4 minggu dah dapat berapa? Haaa gitu.

tips diet

Gambar Cik Alia Amira sebelum diet dan paling terkini. / Foto Kredit: FB Alia Amira Rohadi

Jangan Cepat Mengalah!

Satu lagi nak pesan ni, jenis yang tak kuat semangat atau cepat down.. Please, sayang cari kekuatan kamu.

Kalau ada awak tu suami yg ade isteri gemuk, jangan dihina badannya. Tapi temanlah dia buat zumba atau jagakan anak masa dia tengah workout tu! (Kan nampak sawit disitu.. Hahahaha)

rahsia kecilkan perut

Foto Kredit: picmia.com

Semoga Menjadi Inspirasi

Diharap tips diet ini dapat memberi semangat kepada ramai lagi wanita dan lelaki yang dalam misi untuk menurunkan berat badan.

Jangan anggap ianya sesuatu yang tak mustahil. Buktinya ada di depan mata!

Carian Yang Berkaitan:

  • kurus dalam sebulan
  • cara kurus dalam sebulan
  • turun 10 kg dalam sebulan
  • kurus tak makan nasi sebulan
  • cara kuruskan badan dalam masa sebulan
  • turun 10kg sebulan
  • tips kurus sebulan
  • turun 10kg dalam masa sebulan
  • kurus sebulan
  • tips kurus dalam sebulan
8 Comments

8 Comments

  1. zool

    July 28, 2016 at 1:49 pm

    hebat..den 10 kg 1 tahun..
    tapi takdelah diet ganas dan workout memanjang.

  2. Nor Amirah

    August 7, 2016 at 6:37 pm

    Cara ni agak kurang selamat sebab terlalu drastik jumlah KG yang turun dalam masa sebulan. Kalau ikut recommendation, jumlah selamat untuk turun adalah sebanyak 0.5kg to 1kg per week.

  3. syirah merican

    November 2, 2016 at 5:27 pm

    Subway is not fast food anyway. Subway is one the of healthy food. It contains vegetables and bread and of course a little beef or chicken .. but it is healthy food 🙂

  4. syirah merican

    November 2, 2016 at 5:28 pm

    one of the*

  5. Achik

    March 5, 2017 at 11:05 pm

    Thankss sngt sis.. Sy nk trylah cra sis tu.. Hrp2lh brksan.. Risau gak nk cri kja tkut xdpt pas dpt result spm blan 3 nih. 😟😥

  6. Suhaila

    March 26, 2017 at 12:49 pm

    Mmg lpas bersalin tu kurus skjp tp lpas pantag tu trus naik balik badan jd kembang balik..ank isap susu dada kn tu yg but sy lpar sgt2 bila mkn knyg kjp lpas bg ank susu xsampi 5minit lpar balik..klu xmakan rase cm xsenag duduk lapar yg mnjadi2..

    • Suhaila

      March 26, 2017 at 12:59 pm

      Tp alhmdllh skrg bby dh umur 1thun lbih dh sy dpt turun kn blik brat bdan sy..skrg rada ringan jer bdan bila dh kurus

  7. iz

    April 20, 2017 at 7:26 am

    Hampir semua tips2 ni boleh pakai kecuali bab jangan minum ais tu. Rasenye minuman sejuk takde kaitan dengan nak kuruskan badan.

    Apa2 pun kalau nak kuruskan badan yang penting kalori kena jage. Makan la apa pun kalau kalori yg kau mkn tak lebih dari yg badan kau guna lama2 akan kurus jugak. Boleh cuba baca cara nak makan tak lebih 1200 kalori sehari untuk kurus kat sini http//bit.ly/2oM6S8j

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yang Popular

To Top