Dapur

Terliurnya Tengok Resipi Kek Coklat ‘Leleh’ Ni, Anak Mesti Suka!

Kek coklat merupakan antara juadah manisan yang amat digemari oleh anak-anak. Tambah pula kalau disajikan sebagai juadah minum petang selepas mereka selesai beriadah kan? Kalau nak dibeli di luar, khuatir pula kandungan gula yang terlalu tinggi dalam adunan kek, jadi apa salahnya kalau kita bakar sendiri kek di rumah kan? Jom kita buat kek coklat yang confirm sedap ini untuk dimakan bersama seisi keluarga.

KEK COKLAT LELEH IDAMAN SI MANJA

Bahan untuk di blend

*1 cawan susu cair
*1 cawan susu pekat
*1 cawan serbuk koko
*1 cawan gula
*1 cawan minyak masak
*3 biji telur
*sedikit assent vanilla, tak ada pun takpe
secubit garam untuk untuk lebih lemak

Blend kesemua bahan bertanda (*) ni dalam masa 4 ke 5 minit iyee

Untuk bahan tepung

1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil bikabonat soda
1 sudu kecil baking powder

Semua bahan ni disekalikan, dan gabungkan bersama bahan yang di blend, kemudian kacau rata kesemuanya.

Dah rata masukkan dalam loyang yang disapu [email protected] masak supaya tak melekat, panaskan periuk kukus dalam 10 minit,kemudian kukus lebih kurang 45 hingga 50 minit(IKUT ATAS API)

Untuk topping saya guna

1/2 ketul dark coklat
Masak secara double boiled

Ini hasilnya!

Sumber : Nur Farah Hidayah

Most Popular

Waktu Solat

1 January 2017, Thursday
Subuh
00:00am
Syuruk
00:00am
Zuhur
00:00am
Asar
00:00am
Maghrib
00:00am
Isyak
00:00am

Waktu Solat Ini Dibawakan Oleh
Waktu Solat Malaysia

To Top