Dapur

Teknik Tak Nak Bagi Milo Keras & Tahan Lama Guna Oxygen Absorber, Tapi Selamat Ke?

3
SHARES
oxygen absorber

Pernah tak beli serbuk milo tapi ianya tak tahan lama? Bukan tak tahan lama sebab expired tapi oleh sebab milo itu dah keras. Memang tak best sebab baru sahaja nak buat air milo yang sedap tapi kena beli serbuk milo yang baharu pula.

Punca milo keras pula adalah disebabkan oleh kemasukkan oksigen ke dalam bekas dan menyebabkan serbuk milo itu keras dan berketul. Kadang-kadang, dah simpan milo dalam bekas kedap udara tapi masih juga keras. Menurut Lola Lolieta, inilah cara yang biasa digunakan olehnya untuk elakkan Milo, Nescafe, atau apa-apa serbuk daripada jadi keras apabila disimpan dalam bekas.

Baca juga:

GUNA “OXYGEN ABSORBER” SUPAYA MILO TAK KERAS

Caranya mudah sahaja! Anda boleh beli oxygen absorber ini dekat kedai membuat kuih. Kalau tengok pada gambar, untuk satu pek (dalam ada 50pcs) harganya lebih kurang RM7.60.

Ini cara nak simpan Milo guna oxygen absorber tu.

APAKAH OXYGEN ABSORBER?

Mungkin ramai nak tahu lebih lanjut, apakah sebenarnya oxygen absorber dan adakah ia selamat digunakan untuk makanan?

Pernahkah anda menjumpai bungkusan kecil yang mengandungi biji-biji kecil lutsinar yang tertulis ‘Oxygen absorber’ di dalam botol vitamin yang baru dibuka?

Penyerap oksigen Selamat Makanan juga dinamakan ejen De Sanso. Ia berkesan boleh menghalang pertumbuhan bakteria aerobik dan acuan dengan menyerap oksigen dalam pembungkusan, mencegah daripada cendawan, pengoksidaan lipid, serangga, penuaan, perubahan warna, karat, dan memanjangkan jangka hayat.

Sebagai bahan baru untuk pemeliharaan makanan, oxygen absorber selamat makanan mempunyai kelebihan uniknya. Ia terkandung dalam bekas yang sama dengan makanan, dan deoxidizer menyerap oksigen dalam bekas, supaya bahagian dalam bekas berada dalam keadaan anaerobik, dan makanan itu dipelihara.

Walau bagaimanapun, bahan mentah deoxidizer itu mesti mempunyai kesan sampingan seperti tindak balas yang stabil, tidak ada bau aneh dan tiada pembentukan gas yang berbahaya, dan tidak berbahaya kepada tubuh manusia dalam hal pengingesan.

Sumber: Facebook Lola Lolieta, Well Absorb

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×