Sihat

Tapak Tangan Berpeluh Banyak Sampai Tak Boleh Buat Kerja? Ini Puncanya!

13
SHARES

“Doktor, tapak tangan saya berpeluh banyak sangat sampai tak boleh buat kerja. Kenapa, ya?”

Nak pegang pen lama-lama pun susah, apatah lagi kalau pakai sarung kaki atau stokin. Sampai sepanjang masa nak kena lap sebab selalu basah dan berpeluh. Ada tak antara anda yang mengalami masalah macam ni? Jom kita baca penerangan dari pakar mengenai masalah ini.

TANGAN ASYIK BERPELUH!

Kondisi ini dinamakan hiperhidrosis, iaitu peluh berlebihan adalah keadaan di mana terdapat peluh di luar keperluan fisiologi badan. Kondisi ini tidak membahayakan nyawa, namun boleh memberi kesan yang ketara ke atas kualiti hidup individu yang mengalaminya:

— Kerap mengelap tangan

— Sukar pegang barang, menulis dan bermain alat muzik

— Sukar beriadah atau bersukan

— Malu bersosial kerana badan dan ketiak berpeluh

— Bau busuk di bahagian ketiak dan kaki

Hiperhidrosis ini mungkin disebabkan faktor keturunan. Ia lazimnya bermula di zaman kanak-kanak atau remaja. Ada sesetengahnya, hilang setelah mencapai umur dewasa, namun ada sesetengahnya berterusan hingga ke tua.

Apa puncanya?

1. Hiperhidrosis Primer

Berlaku apabila sistem saraf simpatetik yang mengawal aktiviti kelenjar peluh, terlalu aktif. Namun, punca ia berlaku masih tidak diketahui. Biasanya berlaku di tapak tangan dan kaki, serta ketiak. Sesetengahnya di muka dan di belakang badan.

2. Hiperhidrosis Sekunder

Berlaku disebabkan oleh penyakit seperti kencing manis, obesiti, hipertiroidisme, jangkitan seperti batuk kering (tuberculosis) dan kanser kelenjar limfa seperti limfoma. Secara amnya ia memberi kesan kepada seluruh badan.

Selain itu, ada beberapa pemangkin kepada kondisi ni!

— Tekanan emosi
— Senaman
— Kepanasan/Haba
— Makanan pedas(Tak boleh makan Samyang. Haha)

Apakah pilihan rawatan yang ada?

1. Ubat topikal antipeluh

Boleh gunakan spray antiperspiran dan deodoran komersial yang boleh di dapati di pasaran. Jika tidak berkesan, gunakan aluminium klorida heksahidrat. Ia memerlukan penggunaan setiap hari untuk 7 hingga 10 hari terawal berturut-turut, kemudian sekali seminggu untuk mengekalkannya.

2. Ubat makan antipeluh

Ubat antikolinergik berfungsi dengan menghalang aktiviti asetilkolina yang bertanggungjawab mengaktifkan sistem simpatetik. INi akan mengurangkan penghasilan peluh. Contoh ubat antikolinergik: glycopyrrolate dan propantheline bromida.

3. Iontophoresis

Ia adalah proses mengalirkan tenaga elektrik menerusi lapisan kulit menggunakan air paip sebagai media Pada awal sesi rawatan, ia mengambil masa lebih kurang 20 minit setiap 2 atau 3 hari. Selepas itu setiap sesi rawatan boleh dijalankan setiap 2 minggu.

4. Suntikan Botulinum Toxin (botox)

Rawatan ini melibatkan suntikan botox pada kawasan yang terlibat dan perlu diulangi setiap 4 hingga 5 bulan. Kesan daripada pengambilan botox termasuk rasa sakit dan lemah otot yang sementara.

5. Pembedahan Simpatektomi Toraks Endoskopi (ETS)

Prosedur ini hanya boleh dilakukan jika langkah-langkah yang lain telah gagal. Pakar bedah akan membuat pembelahan kecil di bawah ketiak dan memasukkan instrumen endoskopik khas ke dalam dada untuk memotong saraf yang terlibat dengan kelenjar peluh.

Jika kau orang ada tanda-tanda hiperhidrosis, kau orang jumpalah doktor. Doktor akan periksa sebab anda alami hiperhidrosis, dan kemudian mencadangkan rawatan yang sesuai untuk anda.

*Ohya! Sebelum orang tanya, biar aku beritahu perkara ini dulu:— penggunaan antiperspiran dan deodoran masih belum terbukti secara jelas menyebabkan kanser. Jadi, silakan pakai antiperspiran dan deodoran.

Sumber : Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan, Medtweetmy (Medical Tweet Malaysia)

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×