Asuh

Tak Ada Selera & Mulut Penuh Bisa Air, Ini 4 Jenis Makanan Untuk Anak Terkena HFMD

45
SHARES
penyakit HFMD

PENYAKIT HFMD

Selepas gelombang Covid-19 melanda negara, kini kita terpaksa pula berhadapan dengan penyakit tangan, kaki, dan mulut atau dikenali sebagai HFMD. Penyakit berjangkit ini adalah sangat merisaukan kerana lebih mudah terdedah kepada kanak-kanak. Ini merupakan mimpi buruk setiap ibu bapa di Malaysia sekarang ialah bila anak kena HFMD.

Bila mulut anak-anak penuh dengan blisters, anak tidak mahu makan langsung, makanan semua anak tolak dan susu pun taknak. Jadi nak bagi makan apa? Berikut merupakan beberapa idea makanan yang anda boleh beri kepada mereka di saat genting ini.

Baca juga: Buat Para Wanita, Sabarlah Dengan 10 Perangai Suami Ini Selepas Kahwin Nanti

4 JENIS IDEA MAKANAN UNTUK ANAK YANG TERKENA HFMD

1. Yogurt

Boleh guna natural yogurt & boleh blend dengan apa2 buah untuk rasa yang lebih sedap. Yogurt kan sejuk & mudah untuk anak telan, inshaAllah anak akan suka.

2. Buah-buahan frozen

Boleh sejukkan buah contohnya tembikan, strawberi dan boleh cuba beri anak makan. Makanan yang sejuk-sejuk boleh legakan ketidakselesaan dalam mulut.

3. Aiskrim dari susu

Ibu-ibu boleh guna susu expressed breast milk (EBM) atau susu full cream untuk dijadikan aiskrim. Yogurt juga boleh digunakan.

4. Air & isi kelapa

Air & isi kelapa yang disejukkan juga boleh diberikan kepada anak yang sedang menderia HFMD. Sejuk2 memang boleh meredakan. Isi kelapa ni lebut & mudah telan tanpa perlu mengunyah dengan bersungguh.

Ini antara makanan yang ibu bapa boleh ikhtiarkan beri pada anak-anak yang kena HFMD. Anak memang akan reject banyak makanan sebab mulutnya tak selesa dengan banyak blisters. Ibu bapa kena kreatif dan bagi makanan yang sejuk & mudah telan.

Sumber: Twitter @Farmacora

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×