Famili

Permulaan Hari Yang Kuat Dengan Protein Daripada Susu! Ini Yang Anda Perlu Tahu!

Sarapan pagi memainkan peranan yang penting dalam membekalkan nutrisi kepada tubuh badan. Sarapan yang berkhasiat serta seimbang dari segi nutrisi merupakan kunci utama kepada hari yang kuat.

Kenapa Pengambilan Susu Penting?

 

Disinilah wujudnya kepentingan pengambilan susu kepada kita semua. Mesti anda nak tahu lebih lanjut apa kepentingan susu kan? Inilah rahsianya…

Apa Peranan Kalsium & Protein?

http://qisyaireen.blogspot.com/2017/04/apa-itu-asid-amino-apa-fungsi-pada.html

Kalau anda nak tahu, protein memainkan peranan penting  sebagai agen blok pembina otot, tulang, rambut dan kuku. Pada masa yang sama,pengambilan kalsium memastikan tulang yang terbentuk kuat dan sihat. Ini termasuk semua komponen tulang utama pada tubuh badan seperti tulang belakang, tulang kaki, lutut dan gigi tau.

Bukan itu sahaja, pengambilan protein akan menyebabkan berlakunya proses biokimia semula jadi dalam tubuh badan kita yang akan membantu pembentukan, pegawalan, pembaikan dan perlindungan tubuh badan itu sendiri. Awesome kan?

Menurut kajian, protein mempunyai 9 asid amino (EAA) yang akan membantu proses penghadaman. Inilah sebabnya penting untuk kita mengamalkan tabiat pengambilan susu dalam rutin pemakanan harian terutamanya untuk sarapan pagi.

Jadi, jangan sesekali fikir susu hanya untuk kanak-kanak sahaja. Sebaliknya, pengambilan susu penting untuk semua peringkat umur.

Kredit: https://www.eratuku.com

Kalau tadi kita dah cerita kepentingan kalsium dan protein serta pentingnya pengambilan susu secara konsisten, ni admin nak sentuh tentang perbezaan protein dan lemak pulak. Ini maklumat yang sangat penting untuk anda.

Bukan apa, protein tak sama macam lemak ye. Lemak boleh kekal dalam badan tapi tidak bagi protein. Kita perlu bergantung kepada makanan harian untuk memenuhi keperluan protein kita. Oleh itu, sarapan pagi kita haruslah membekalkan sekurang-kurangnya  20 hingga 25% daripada keperluan nutrisi harian kita.

Ini kerana pengambilan kalsium dan protein yang mencukupi menjadikan tubuh badan lebih sihat dan kuat. Sebab tu la kita digalakkan untuk minum segelas susu sewaktu sarapan pagi setiap hari untuk permulaan hari yang kuat.

Segelas Susu Sewaktu Sarapan!

Kenapa segelas susu sewaktu sarapan? Sebab minum segelas susu dapat membekalkan badan kita dengan pelbagai nutrisi penting termasuk protein, kalsium, vitamin A, vitamin B2 dan vitamin D.

Tak pasti nak minum susu apa untuk pastikan bekalan nutrisi tubuh tadi lengkap? Ha! Apa kata minum lah susu Dutch Lady Purefarm sewaktu sarapan yang dapat membantu anda memenuhi lebih daripada 50% keperluan protein yang diperlukan sewaktu sarapan setiap hari.

Jom Sertai Peraduan! Hadiah bernilai lebih RM 35,000!

Tambahan pulak,sekarang ni Dutch Lady PureFarm ada buat peraduan Breakfast Challenge. Peraduan yang bermula 8 Oktober sehingga 11 November ini menjanjikan pelbagai hadiah menarik termasuk percutian 3 hari 2 malam di Pangkor Laut Resort yang bernilai lebih daripada RM 19,000, Baucer bernilai RM 2,000 & Dutch Lady Strong Start Box.

Tak dilupakan juga 10 pemenang bagi setiap tema iaitu baucer bernilai RM 500 & Dutch Lady Lady Strong Start Box.

Ha! Ikut 3 langkah ni okay? Inilah peluang anda untuk share keunikan anda semasa bersarapan. Mudah kan?

  • Langkah 1: Muat naik gambar bagaimana anda menikmati sarapan anda bersama susu Dutch Lady PureFarm. Perlu ikut tema yang telah ditetapkan tau!
  • Langkah 2: Hashtag #dutchladymy #strongstart #dutchladybreakfastchallenge
  • Langkah 3: Jangan lupa tetapkan post anda kepada PUBLIC POST!

** Peraduan ini terbahagi kepada 3 tema.

  • Quick Grab (8 hingga 19 Oktober)
  • Easy Feast (20 hingga 28 Oktober)
  • Fave Brekkie ( 29 Oktober  hingga 11 November)

Jadi, apa lagi? Jom sertai peraduan #dutchladybreakfastchallenge. Ni la masanya untuk anda mulakan hari anda dan keluarga dengan kuat bersama segelas susu Dutch Lady PureFarm!

Untuk maklumat lanjut korang boleh layari dua website dibawah.

Website: Dutch Lady Malaysia.

Facebook: Dutch Lady Malaysia

Rujukan:

  1. Role of dairy protein for developing countries, 2017. Jan Steijns.
  2. Protein, calcium and phosphorous for bone and muscle health. Global Development Nutrition, FrieslandCampina Development Centre AMEA.
  3. Grovenor & Smolin, 2002.
  4. MOH (2010). Guide to Nutrition Labelling and Claims (as at December 2010). Food Safety and Quality Division, Ministry of Health Malaysia, Putrajaya.
  5. Protein RNI for 2017 for adults.

Yang Popular

To Top