Hospital

Pengalaman Bersalin di Normah Medical Specialist Centre Kuching, Sarawak

1.3K
reads

Jenis Hospital: Swasta

Alamat:

Lot 937, Section 30 KTLD
Jalan Tun Abdul Rahman ,
Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak, Malaysia

Nombor telefon: 6082 440055

Laman web: http://www.normah.com.my/

Email: inquiry@normah.com

Lokasi :

[flexiblemap address=”Normah Medical Specialist Centre, Kuching” title=”Normah Medical Specialist Centre, Kuching”]

[infobox title=’Tentang Normah Medical Specialist Centre, Kuching’]

bersalin di normah medical specialist centre kuching


Pusat Pakar Perubatan Normah (NMSC) telah dibuka secara rasmi pada Ogos 1988. Ia adalah pada masa ini bertujuan yang besar dibina pusat perubatan swasta di Negeri Sarawak. Dimiliki oleh Sarawak Medical Centre Sdn Bhd, anak syarikat Setiausaha Kewangan Negeri Sarawak (SFS) Pemerbadanan, ia beroperasi sebagai sebuah organisasi bukan untuk keuntungan. Ia adalah 16 km dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dan 7 km dari pusat bandar Kuching. Hospital tempatan ini telah berkembang jauh – daripada menjadi perubatan dan pembedahan pusat bukan keuntungan 130 katil kepada pembekal penjagaan kesihatan bertaraf dunia hari ini. Setelah mencapai banyak penghargaan, termasuk Persatuan Kualiti Kesihatan (MSQH) dengan pensijilan penuh pada tahun 2005, Normah secara rasmi diberikan akreditasi JCI yang berprestij, penanda aras industri terkemuka untuk mengukur penyampaian penjagaan kesihatan yang berkualiti. NMSC itu menjadi sebuah hospital swasta di Borneo yang dianugerahkan 3 tahun penuh perkhidmatan cemerlang, iaitu pada (2011-2013) dan (2014-2017).[/infobox]

1. Harga / Kos Bersalin

  • Bersalin normal:RM4000++
  • Bersalin pembedahan : RM8000++

 

2. Pakej Bersalin

Tiada pakej.

 

3.Bilangan Katil

130

Deluxe Room

Single Room

(Pilihan 2 Katil Atau 4 Katil)

 

4. Servis, Kemudahan dan Fasiliti

Pemeriksaan Antenatal

Alatan ‘toiletry’

Nursery Incubator

Nursery Bassinet

5. Senarai Doktor Pakar

Obstetrics & Gynaecology

1. Dr. Azizah Mohd Amin
2. Dr. Alvince Dev Edin Abraham
3. Dr. Elizabeth Eu Ley Ping
4. Dr. Suria Idris

 

6. Pengalaman Bersalin di Normah Medical Specialist Centre Kuching

Hospital ini adalah antara hospital swasta yang paling terkenal di Kuching, selain Timberland, KPJ, dan Borneo Medical Centre.

Berikut adalah antara pengalaman bersalin di Normah Medical Specialist Centre Kuching beserta komentar yang dapat kami kongsikan hasil daripada ‘review’ yang dijumpai daripada ibu-ibu di laman blog mereka.

Pengalaman Bersalin di Normah Medical Specialist Centre Kuching, Tahun 2014

“What I liked about giving birth at Normah is that for one, it was an absolutely comfortable experience. I got as much rest as I needed, the nurses were there to help change me (I literally felt like a baby), and they also gave me a body wipe the morning after the operation. I had wobbly feet (due to anesthetics) so I wasn’t able to move much the morning after, but later in the afternoon the doctor advised me to walk as much as I can to aid my recovery so I did as much walking exercise as I could in the privacy of the room. I could call on the nurses any time and also requested them to bring Alexa into my room whenever I want. Alexa was put in a nursery then and as much as I’ve learnt about skin to skin and gentle birthing, I would have to admit that as a first time mom who’s undergone her first ever major operation, I don’t think having Alexa in the room right after the operation is a good idea. I could barely even move what more to say on caring for a newborn baby.” – Puan Fareiny, Kuching

Blogger ini juga ada menceritakan bahagian yang kurang disukainya tentang hospital ini. Baca lebih lanjut di pautan blog beliau di sini.

Pengalaman Bersalin di Normah Medical Specialist Centre Kuching, Tahun 2013

Blogger ini pula mengisahkan detik-detik cemas melahirkan putera sulung di Normah Medical Specialist Centre Kuching pada tahun 2013. Sedikit coretan daripada blog beliau:

“Akhirnya Dr Suria pun muncul… So masuk jumpa dia, dia scan perut… Bila kat part jantung baby, something unexpected happened! Jantung baby slow slow slow sgt berdegup. Mcm nak berhenti!!!. Ok kitorang nebes!. Dia cek bukaan, dah 2cm katanya. (Tp nape aku x rasa apa2? Pelik…) Dr. Suria srh nurse pasang CTG kat perut utk moniter jantung baby n dia suruh masuk ward. Katanya, kol 8pm cek lg degupan jantung baby. Dia kata, srh husband dtg Kuching malam ni sebab esok pagi kena induce.  Aku n mama pun, “owhhh ok….”. – Puan Yonn Thania Samat

Klik sini untuk mengikuti pengalaman beliau dengan lebih lanjut.

Bagaimana dengan anda?

Pernah bersalin di Normah Medical Centre, Kuching? Jika pernah, kongsikan pengalaman bersalin anda di ruangan komen di bawah. Bukannya apa, sedikit sebanyak dapat memberikan sedikit maklumat, panduan dan manfaat untuk bakal ibu yang lain!

 

Yang Popular

To Top