Nur

Panduan Solat Hajat Ringkas & Mudah. Dengan Doa!

618
SHARES
Panduan Solat Hajat Ringkas & Mudah. Dengan Doa!

Panduan Solat Hajat

Biasanya, ibu-bapa akan melakukan solat hajat apabila anak bakal menduduki peperiksaan. Tidak kira samada untuk anak menghadapi peperiksaan besar seperti UPSR, PT3, SPM malah di universiti sekalipun, kita semua digalakkan melakukan solat hajat.

Ada juga yang mula belajar solat hajat apabila musibah menimpa. Mungkin bisnes tidak menjadi. Mungkin punyai anak yang tidak mendengar kata. Mungkin juga isteri yang tidak taat suami. Apabila hati digerakkan, lantas meminta Allah kurniakan agar mempermudahkah semuanya. Tidak kurang juga, ada yang mohon agar diberikan jodoh. Ada juga yang mohon dikurniakan anak. Macam-macam permintaan kita sebagai hamba pada Allah yang Maha Berkuasa.

Kali ini, kami sertakan panduan solat hajat yang ringkas dan mudah dari dua institusi yang diyakini iaitu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza).

 

Panduan Solat Hajat UnisZa

unisza-logo-universiti-sultan-zainal-abidin

Sumber asal adalah dari terbitan Panduan Mengerjakan Solat Sunat & Surah Yasin dan Amalan Pilihan dari Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza), Terengganu. Ini adalah sebahagian sahaja dari keseluruhan Panduan Mengerjakan Solat Sunat. Untuk download PDF lengkap dari Unisza, sila ke sini.

solat-sunat-hajat-unisza-1

solat-sunat-hajat-unisza-2

 

Panduan Solat Hajat JAKIM

jakim-logo-jabatan-kemajuan-islam-malaysia

Sila rujuk gambar di bawah yang diperolehi dari JAKIM. Boleh download keseluruhan panduan Qiamullail dari JAKIM dalam bentuk PDF di sini.

sembahyang-solat-sunat-hajat-jakim-1

sembahyang-solat-sunat-hajat-jakim-2

sembahyang-solat-sunat-hajat-jakim-3

Usah terlalu berharap apa yang kita hajati. Benar, doa itu penting. Namun, ia mesti datang bersama usaha yang gigih. Walau apa juga hajat yang diingini, semoga artikel panduan solat hajat ini dapat memberikan manfaat. Doakan yang baik-baik untuk kami juga!

Artikel panduan solat hajat ini

Sumber: Panduan Qiamullail, Cetakan Ketigabelas, 2013, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Panduan Mengerjakan Solat Sunat & Surah Yasin dan Amalan Pilihan, Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza)

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×