1-2 Tahun

12 Idea Menu Harian Untuk Anak Umur 1 Tahun & Ke Atas, Mesti Dah Tak ‘Mogok’ Makan

2K
SHARES

Anak memilih makanan atau picky eater? Ini adalah situasi normal yang akan dialami oleh mak-mak dalam memberi makanan seharian kepada anak-anak. Kadang-kadang apa yang dimasak, puas nak pujuk anak supaya mereka makan tambah pula kalau ada sayur, lagi anak menolak dengan keras! Oleh itu, buat mak-mak semua kalau anda dah kering idea menu makanan apa yang boleh dimasak untuk anak-anak berusia 1 tahun dan keatas, anda boleh jadikan 12 menu dibawah sebagai rujukan.

12 IDEA MENU MAKANAN UNTUK ANAK UMUR 1 TAHUN DAN KEATAS

Assalammualaikum mommy. Salam jumaat. Ni antara menu menu yang saya masakkan untuk anak saya Nur Hasya Medina yang dah berumur 1y 6m++. Alhamdulillah setakat ni dia makan berselera dengan apa yang ummi dia masak. Tu yang buat kita makin semangat nak masak kan? Betul tak?

Tapi anak saya dulu ada jugak fasa mogok makan. Masa umur dia 9m. Dia nak tumbuh gigi atas, dia nak belajar jalan. Dia mogok mulut kemam tutup rapat. Geramm ok masak macam-macam tak nak makan.. Hihi tapi tetap jugak saya masak hari-hari walaupun buang.. Huhu tapi alhamdulillah lepastu ok. Kena sabar. Sebab dia nak membesar kan.

Lepastu ada jugak fasa dia tolak sayur. Pun saya sabar. Tetap letak sayur dalam setiap hidangan. Walaupun dia buat main, dia gigit lepastu luah. Tapi its ok. Proses pembelajaran. Lama-lama dia faham tu sayur memang rasa tak sedap. Tapi sekarang dia makan balik sayur. Cuma sometimes ada jugak la dia buat main. Dah nama pun budak kan.. Hihi

Idea-idea makanan banyak jugak dari group ni. Saya pun masih belajar ilmu pemakanan untuk anak. Yang penting anak kita makan air tangan ibunya. Sambil masak sambil doa semoga anak kita jadi anak yang solehah. Amin.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

*Anda pun boleh cuba menu sebegini untuk anak-anak!

Sumber : Amina Tasya Armi

Most Popular

To Top