40 Minggu

Daun Ikhtiar Hamil, Rupanya Ini Khasiat Pokok Dukung Anak Ramai Tak Tahu!

201
SHARES

Menurut laman web MyHealth @ Kementerian Kesihatan Malaysia, walaupun dianggap sebagai rumpai, tumbuhan ini mempunyai pelbagai nilai perubatan (medicinal properties) dan diiktiraf di kalangan pengamal perubatan herba tradisional tempatan.

Siapa sangka, tumbuhan yang kebiasaannya tumbuh di celah retakan simen, kawasan tanah terbiar, di tepi-tepi jalan atau ‘menumpang’ di kebun-kebun sayur serta kawasan rumah termasuk di dalam pasu bunga ini mempunyai 1001 kelebihannya yang tersendiri termasuk digunakan sebagai ikhtiar untuk hamil.

Baca juga: Kenapa Kerap Rasa Berdebar-Debar? Rupanya Anda Alami Stres Kronik!

DAUN IKHTIAR HAMIL, KHASIAT POKOK DUKUNG ANAK

Daun ni nampak je macam bodoh-bodoh tumbuh tepi jalan, tepi pasu tapi tak sangka sebenarnya banyak khasiat dia. Salah satu khasiat yang ramai orang tak tahu adalah air rebusan dia kalau minum, bagus untuk orang perempuan yang tengah IKHTIAR HAMIL. Ini pun saya baru tahu sebab ada kawan tag tentang manfaat pokok ini.

Then kalau anda google, banyak lagi khasiat-khasiat lain antaranya bagus untuk merawat jaundis ( penyakit kuning ) bagi baby yang baru lahir. Untuk kaum lelaki pulak, orang kata daun ni boleh menyembuhkan masalah mati pucuk. Dan ada jugak yang amalkan minum air daun ni sebagai booster kepada masalah keletihan ( pengganti ketum ! Haha ) .

Kalau tak cukup tidur, cukuplah dengan segelas air daun ni, dalam beberapa minit keletihan tu akan berkurangan dan sejam selepas tu terus hilang letih. Sangat sesuai kalau demam urat. Bagi suami yang mahu booster, minum segelas pati air rebusan ( tanpa campur air kosong) sejam sebelum “aktiviti” anda. Selamat mencuba !

Tips nak rebus untuk ikhtiar hamil :

1.Selawat dan rebus daun ni dan akarnya sekali selepas dibasuh bersih dengan 2 cawan air.

2.Rebus sampailah airnya menjadi kuantiti untuk 1 cawan air. Lepas tu minum dan selawat dan berdoa.

Selamat mencuba!

Sumber: Berkebun Di Rumah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×