40 Minggu

Khas Buat Para Ibu, Ketahui Rahsia Untuk Pemakanan Yang Mencukupi Sewaktu Hamil!

1.8K
SHARES

Khas buat ibu hamil dan sedang menyusu, pasti sukar untuk anda sediakan hidangan lengkap yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk anda dan bayi anda setiap hari. Lebih-lebih lagi yang bekerjaya dan menguruskan rumah tangga. Memang penat!

Para ibu perlu tahu bahawa nutrien seperti kalsium, folat dan zat besi sangat penting untuk perkembangan bayi di dalam perut anda. Daging, ikan dan ayam boleh meningkatkan zat besi. Bagi memenuhi zat besi sewaktu hamil, anda perlu makan tiga ikat (kira-kira 1kg bayam), atau lima cawan (kira-kira 1.2kg) kacang setiap hari. Wow banyaknya! Tak larat nak makan semua.

KENAPA SUSU IBU HAMIL DAN PRODUK SUSUAN SANGAT PENTING?

Minum susu setiap hari untuk membantu perkembangan bayi yang sihat

Sebab itulah Susu Ibu Hamil Dan Produk Susuan perlu menjadi satu keperluan dalam diet harian anda. Susu ini disyorkan oleh pakar ginekologi sebagai suplemen untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung dan menyusu.

Wanita mengandung memerlukan banyak asid folik untuk pertumbuhan janin, maka susu ini penting. Selain itu, anda tidak perlu risau nutrien yang hilang ketika mual dan muntah semasa hamil. Sebab susu ini dapat menambah semula nutrien yang hilang.

SUSU YANG KAYA DENGAN ZAT BESI

Makan makanan yang mengandungi zat besi. Baik betul!

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia dalam Saranan Pengambilan Nutrien Malaysia (RNI), wanita mengandung disarankan untuk mengambil 29mg zat besi setiap hari dalam trimester pertama[1]. Mana nak dapat zat besi ini admin?. Jangan risau! Susu Ibu Hamil Dan Produk Susuan ini kaya dengan zat besi yang sangat diperlukan oleh ibu mengandung dan bayi.

Zat besi membantu dalam pembentukan sel darah merah dan membantu mengurangkan keletihan sepanjang kehamilan. Tak ada lah rasa penat dan lenguh nanti! Bagi kanak-kanak, zat besi membantu perkembangan dalam rahim[2], mencegah berat kelahiran yang rendah[1], dan menyokong pembangunan otak[1].

RAHSIA FRISOMUM GOLD YANG PERLU DIBONGKAR

Foto kredit: Frisomum Gold

Satu-satunya susu ibu dengan prebiotik dan probiotik untuk pencernaan yang lancar, Frisomum Gold diperkayakan dengan vitamin C, selenium, asid folik, besi, dan kalsium. Semua nutrien ini membantu anda dan bayi membesar lebih kuat dari dalam kandungan.

Kini hidup anda akan lebih mudah dengan Frisomum Gold, kerana hanya dua gelas* susu dengan makanan yang seimbang setiap hari, anda dah dapat semua nutrien penting yang diperlukan semasa kehamilan. Mudah kan?

Foto kredit: Frisomum Gold

Bimbang dengan berat badan tambahan sewaktu hamil, anda pasti gembira mengetahui bahawa Frisomum Gold adalah 52% rendah lemak berbanding susu tepung penuh krim. Ia juga diimport sepenuhnya dari Belanda. Admin yakin untuk mengatakan ia dihasilkan dengan piawaian kualiti dan kebersihan yang ketat.

Sekarang, dah tak perlu risau, Frisomum Gold dapat membantu anda. Jadikan waktu kehamilan untuk anda menjaga kesihatan anda dan bayi anda.

Banyak lagi info menarik tentang Frisomum Gold ini! Untuk ketahui maklumat lebih lanjut mengenainya, anda boleh klik sini .

*1 gelas = 200ml

 Reference:

  1. Ministry of Health Malaysia, Putrajaya. 2005. pp: 166
  2. PLOS Neglected Tropical diseases. 2012. 6(4):e1608

*Artikel ini dibawa kepada anda khas daripada Frisomum Gold bersama Dr. Nicholas Lim, Pakar Perunding Obstetrik & Ginekologi, Hospital Columbia Asia Petaling Jaya.

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×