Famili

Kenapa Bahagian Belakang Kepala Anak Saya Leper?

2
SHARES
flat head syndrome

“Kenapa bahagian belakang kepala bayi saya ni meleper?”

Mesti ibu ayah rasa pelik bila nampak kepala bayi baru lahir yang tak berbentuk bulat. Ada yang nampak melonjong, meleper di bahagian belakang dan ada pula yang berlekuk atau mendatar di sebelah bahagian.

Flat head syndrome atau sindrom kepala rata adalah salah satu kondisi biasa untuk keadaan tidak simetri pada kepala bayi baru lahir. Ia berlaku apabila bayi biasa tidur atau berbaring dalam kedudukan yang sama.

KENAPA BAHAGIAN BELAKANG KEPALA ANAK SAYA LEPER?

flat head syndrome

Ramai ibu yang bertanya soalan ni semasa di klinik. Ada bayi yang bentuk kepala mereka semasa lahir cantik bujur, tapi selepas beberapa bulan mula menjadi leper terutama di bahagian belakang kepala.

Inilah yang dipanggil sebagai Flat Head Syndrome. Puncanya disebabkan oleh bayi banyak diletakkan dalam posisi melentang semasa tidur di atas tilam dan juga semasa mereka berjaga.

Bayangkan, mereka sentiasa ada dalam posisi melentang dari pagi sampai ke malam. Jadi tekanan pada tulang kepala bayi yang lembut tu menyebabkan bentuk kepala berubah. Saya cadangkan 3 jenis aktiviti ni untuk kurangkan Flat Head Syndrome ni. Kalau diamalkan, bila bayi tu berumur 1-2 tahun, bentuk kepala insyaAllah jadi cantik semula.

AKTIVITI KURANGKAN FLAT HEAD SYNDROME

1. Tummy to tummy

Lepas bayi lahir dah boleh letak bahagian perut bayi bersentuh pada perut/dada ibu yang sedang baring. Sambil tu boleh pandang mata anak lama-lama. Bonding time antara ibu dan anak. Ayah pun boleh buat juga.

2. Lap time

Baringkan bayi pada peha kita dengan bahagian perut bayi menyentuh peha ibu. Kita support sikit kepala bayi dengan tangan atau kaki kita. Boleh teruskan sampai bayi tertidur.

3. Side lying

Kita letakkan bayi dalam posisi mengiring. Letak gulungan kain di belakang bayi supaya bayi kekal dalam posisi mengiring.
Boleh juga letak alas kepala supaya bayi selesa. Tangan dan kaki bayi berada di depan badan bayi.

3 waktu sesuai untuk buat 3 aktiviti ni ialah :

– Selepas bayi bangun tidur

– Selepas bayi mandi

– Selepas tukar lampin bayi

Setiap aktiviti boleh dibuat selama 10-15 minit untuk setiap sesi. Lepas tu, bayi selalunya dah mula menangis sebab penat.

Setiap kali buat aktiviti ni, ibu bapa perlu pantau dengan rapi ya. Handphone letak jauh, fokus hanya pada anak. Pegang dan belai dia. Tengok mata dia. Peluk dia, sayang dia.

Sumber: Dr. Redza Zainol

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×