Rakyat

‘Kembar’ Upin & Ipin Cari Siput Sedut Untuk Bantu Keluarga

45
SHARES

Kartun Upin & Ipin memang menjadi kegemaran kanak-kanak. Namun, apa yang mencuit hati apabila dua beradik tinggal di Kelantan digelar ‘Upin dan Ipin’ kerana mengerti kesusahan hidup dan kerajinan mereka membantu keluarga.

Mohammad Alif Mohd Jani, 14 dan adiknya Muhammad Alham, tidak pernah berputus asa mencari siput sedut di Sungai Lachang, Pasir Mas. Hasil tangkapan akan dijual di sekitar kampung untuk menampung kehidupan.

Baca juga: 2 Anggota Polis Jadi Wira Sambut Bayi Lahir Dalam Kereta

TIDAK ANGGAP ITU SATU KERJA YANG MEMBEBANKAN

Menerusi laporan Harian Metro, Mohamad Alif dan adiknya akan turun ke sungai ditemani bapa, Mohd Jani Azmi berusia 41 tahun, tiga kali seminggu dan bergantung kepada keadaan cuaca. Sebanyak empat hingga lapan kilogram (kg) siput sedut dalam sehari dan dijual pada harga RM8 sekilogram.

“Kami tidak menganggap kerja mencari siput sedut sebagai membebankan, malah mengaku ia amat menyeronokkan kerana mendapat masa untuk melakukan aktiviti bersama, “ katanya.

Tambahnya lagi, meskipun sibuk mencari siput sedut namun sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) tidak dilupakan. Dia juga menjelaskan ibu dan ayahnya tidak pernah memaksa mereka untuk melakukan kerja ini sebaliknya ia pilihan sendiri.

“Kami tiada gajet, basikal atau sebarang kemudahan lain untuk mengisi masa lapang,” jelasnya lagi.

Sumber: Harian Metro

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×