1-2 Tahun

Jangan Ambil Lewa Bila Gigi Anak Berlubang, Ini Perkara Yang Anda Perlu Henti Berikan Kepada Anak!

2.6K
reads

“Mama, sakit gigi lah”
“Alamak, gigi adik berlubang ni, jom kita pergi check dekat klinik”

APA ITU KARIES SUSU

http://duniasahip.blogspot.my/

Karies susu atau lebih senang untuk difahami ialah masalah gigi berlubang adalah perkara normal yang akan berlaku bagi sesiapa sahaja. Tambah pula bagi kanak-kanak. Menurut WHO (2012), 60-90% anak usia sekolah dan hampir 100% orang dewasa di seluruh dunia mengalami karies gigi. Data National Health and Nutrition Examination Survey tahun 1999-2004 menunjukkan bahawa 27,9% anak usia 2-5 tahun dan 51,17% anak usia 6-11% di Amerika Serikat mengalami karies pada gigi sulungnya.

PERKONGSIAN PENGALAMAN ANAK MASALAH KARIES SUSU

Ramai yang bertanya kenapa gigi akil perlu dibuang? Saya kongsikan di sini supaya kita semua mengambil iktibar.

Sebenarnya bukan salah anak pun. Tapi salah ibu bapa. Kenapa? Sebab gigi akil rosak kerana kecuaian saya dan kekurangan ilmu tentang penjagaan gigi. Akil kena karies susu. Giginya hancur kerana suka hisap botol waktu tidur. Ditambah pula susah nak gosok gigi. Puas berperang. ( punca dari ibu bapa iaitu saya juga sebab tak didik sedari bayi). Bila dia dah putus susu badan, kami beri susu formula.

www.facebook.com/nurul.s.zainudin.5

Mulanya terfikir juga nak bagi susu kotak je, tapi suami kata tak apa, kita bagi yang terbaik pada akil. Insyaallah duit boleh cari. Fikir kami saat itu. Maklumlah anak pertama, tiada ilmu penyusuan. Rupanya sangkaan kami meleset jauh. Kalau kami teruskan niat bagi susu kotak, mungkin selamat gigi akil sebab akil tak boleh minum sambil tidur. Bila bancuh susu dalam botol, dia sedaplah bawa ke tidur. Dan akil sangat kuat menyusu. Satu malam 2 3 kali bangun nak susu. (Antara punca saya tak cukup tidur juga). Banyak kesan buruk dari tabiat menyusu botol kuat. Pertama, bila dia kemam dalam mulut semalaman, bakteria mulut dan gula dalam susu akan jadi berasid lalu menghakis giginya.

HILANG SELERA MAKAN…

www.twiniversity.com

Kedua, akil jadi tak selera makan makanan lain. Asyik minum susu je. Ketiga, duit banyak habis beli susu. Bukan murah susunya. Tambahan pula kami tak didik akil gosok gigi dari bayi. Bila dah besar memang susah nak paksa. Bila dia nangis meraung, saya lembut hati. Nampak tak, anak tak salah. Saya yang salah. Tapi alhamdulillah saya cepat sedar. Banyak kali saya bawa ke klinik. Akhirnya saya ke klinik pergigian kesihatan dan minta direfer ke hospital. Barulah nampak jalan untuk sembuhkan gigi akil.

HENTIKAN SUSU ANAK

www.babycenter.com

Yang rosak teruk memang perlu diremove. Dan saya berhentikan terus susu akil. Ramai juga kata susu tak salah. Tapi pada saat ini, amat sukar kalau saya tak hentikan susu akil. Makin parah giginya. Dan dah terlewat untuk didik ubah tabiat minum susu di waktu malam. Jalan terbaik,hentikan susu botol. Hasilnya dia kuat makan dah.

Jadi sahabat sekalian, jom kita betulkan cara yang salah. Jom tambah ilmu tentang penjagaan gigi. Dan yang mana gigi anak dah rosak, cepat-cepatlah bawa ke klinik. Ikut nasihat mereka. Jangan tangguh.

http://www.thedentalcheck.com/

Sekian,
Mama akil yang masih rasa bersalah

Ps: sebelum gigi dia rosak, akil memang tak makan coklat atau benda manis. Totally susu. Dan jangan ingat susu botol je, susu badan pun kalau anak kerap mengempeng boleh kena karies jugak. Jadi semua perkara kena besederhana.

Sumber: Nurul Shazalina Zainudin

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yang Popular

To Top