Dapur

Ingin Sihat Tapi Tiada Masa Untuk Exercise? Guna 8 Resipi Ini Untuk Anda Bawa Bekal Ke Office

4.8K
reads

Bagi anda di luar sana yang mahu menurunkan berat badan atau ingin menjalankan gaya hidup yang sihat, kadang-kadang mesti bosan bukan asyik makan makanan yang sama? Banyak sebenarnya idea pemakanan yang sihat dan anda boleh juga bawa sebagai bekalan makanan ke pejabat. Selain dari mempunyai khasiat yang cukup, berat badan juga boleh turun secara sihat ya. Jom tengok apa resipi yang menarik!

IDEA PERTAMA

ikan siakap

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

– ikan siakap bahagian ekor jer
-ikan di perap dgn
-serbuk lada sulah,
-sikit garam
-serbuk kari sikit
-serbuk kunyit sikit
-goreng dgn minyak yg panas
-angkat tos dlu yer n siap lah

Roti double cheese
-roti 2 keping
-sapu mentega ke dua2 belah
-letak sekeping cheese
-dgn mayonis
-lepas tu boleh celup dlm sebiji telur yg dipukul dan dititiskn 2titik stevia
-goreng dgn menggunakan minyak dlm kuali tidak melekat ..potong 2 n boleh masukkn dlm bekal..sedap ni kenyang

sayur baby sawi goreng simple
-bawng putih dihiris kasar
-baby sawi
-olive oil
-serbuk lada sulah
goreng bawang putih biar garing masukkn sawi n perasakan dgn lada sulah..sedap taw

IDEA KEDUA

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

-Satay daging
-daging rida perap 2hari bekukan
-lada hitam
-bawang putih
-garam sikit
-lada sulah
-sikit halia
-cucuk dgn lada merah timun jepun n bwng..

Dah tu jer…pastu potong dadu cucuk terus dgn lidi satay bakar atas kuali ajaib..potong lidi tu dlu baru msuk dlm bekal ye

Sandwich koboi
-3 keping roti wholemeal
-setiap keping sapu butter n mayonis
-lapiskn keju
-salad n mayonis lebih sikit hihii
-tekan2 sikit biar dlm 10minit bru potong 9 ambil 5 muat2 bekal jer

IDEA KETIGA

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

– Sandwich victoria
– 4 keping roti wholegrain
-2 keping sapu butter
-2keping sapu mayonis kewpie
-parut timun jepun n perah air
-isi telur rebus di parut n campur dgn mayonis atau nak letak lain2 contoh ikn sardin ker pun boleh..
-sekeping cheese
-pastu susun n tekan2 sikit pastu bru potong 4 ..bawak bekal 2 jer lgi 2 tinggal kat umah t ada org tlg mkn

IDEA KEEMPAT

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

– Ayam grill
-dada ayam perap dgn
-serbuk cili
-serbuk lada sulah
-lada hitam tumbuk hancur lumat
-bawang putih tumbuk skli laa
-garam sikit
Pastu grill dgn olive oil

Sos black paper
-sos blackpaper panaskn dgn
-sedikit butter
-setengah keping cheese
-sikit air

Telur rebus
-rebus telur n ambik kuning lenyekkn
-campur mayonis dgn lada itam
-bulatkn masukkn balik dlm telur putih
-ats tu letak mayonis sedappp buat bekpes..

IDEA KELIMA

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

Salmon grill
-bawang putih cincang halus
-serbuk lada sulah
-olive oil
-garam sikit

Sos butter chesse lemon
-perahan lemon suku jer tp kita titik air lemon yg dlm botol tu jer
-butter sikit sesudu kecil
-sekeping cheese
-susu segar dutchlady jer rida guna
Masukkn jer smua dlm pan yg grill salmon tdi..
Klu pekat sgt masukkn susu sikit lagi yer..t nk mkn curah atas ikan sedap mcm kt cafe mahal tu

IDEA KEENAM

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

-Ikan selar rebus atau ikan kembung lagi best banyak isi sikit
-Rebus air sampai mendidih
-Letak bawng merah potong 2 je dengan bawang putih ketuk, lengkuas sikit dengan kunyit hidup sikit, lada sulah
-Dah mendidih masukkan ikan dan bendi sekali
-Rebus 5 minit angkat dan toskan
-Boleh cicah dengan air asam jawa

-Telur rebus 2 biji

-Buah naga

IDEA KETUJUH

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

Bahan-bahan roti

-Roti wholemeal
-Lapis keju sepotong
-Smoke chiken yang slice tu grill kejap
-Tabur lada sulah sikit

Bahan-bahan telur hancur
-Rebus telur hancurkn (saya guna pemarut)
-Gaul dengan mayonis sikit
-Tabur dengan serbuk lada hitam

Sosej gril
-3 batang sosej

-Kacang panggang dalam tin

IDEA KELAPAN

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

www.facebook.com/ResepiMasakanBondaTersayang

Bahan-bahan popia gulung
-Isi ketam / isi ayam
-Sayur pucuk kacang
-Timun jepun
-Lada sulah
-Gulung popia dan goreng. Makan dengan cili sos

Bahan-bahan sayur brokoli grill
-Taburkn serbuk lada sulah
-Lada hitam
-Olive oil
-Sayur brokoli

Bahan-bahan ayam panggang
-Dada ayam
-Serbuk cili
-Sikit garam
-Olive oil
-Bawang putih cincang
-Lada hitam dan lada sulah

Semoga bermanfaat!

Sumber Facebook : Resipi Makan Bonda Tersayang

Carian Yang Berkaitan:

  • makan sihat facebook
  • resepi simple untuk yang tiada dapur
  • timun jepun goreng sihat
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yang Popular

To Top