Asuh

Ibu Ini Kongsi Tips Latih Anak 2 Tahun Berhenti Pakai Pampers Dalam Masa 4 Hari Saja

Bukan mudah untuk melatih anak-anak kecil supaya terbiasa buang air kecil atau besar di dalam tandas. Maklumlah sudah terbiasa membuang dalam lampin pakai bunag sahaja kan? Sebagai ibubapa, anda perlu bersabar dalam menggunakan pelbagai cara untuk melatih mereka sampai terbiasa. Seperti yang dikongsikan oleh si ibu ini, beliau mengambil masa dalam 4 hari sahaja untuk melatih anak umur 2 tahun!

SUSAH KE NAK LATIH ANAK POTTY TRAIN KETIKA UMUR 2 TAHUN?

Sebagai ibu pertama kali yang melalui fasa ini, sara rasa sangat teruja nak share pada ibu baru dan pertama kali yang akan melalui fasa sama ini seperti sara! Sara tak sangka rupanya anak-anak boleh sangat rupanya potty train dalam 4 hari seperti yang sara jumpa berlaku di barat dalam Pinterest.

So sara nak share sebagai panduan pada ibu yang baru nak mencuba. Apa yang sara belajar, kerjasama suami isteri amat penting. Tak boleh hanya seorang yang bersedia.

1. Berhenti pakai pampers

Berhenti pakai pampers pada hari pertama dan katakan pada dia jika nak terkencing beritahu mama. Beri anak rasa perbezaan tak pakai pampers. Beri anak rasa terkencing pertama kali dalam seluar tanpa pampers. Reaksi menangis, merengek, menjerit adalah biasa kerana anak merasakan ia perkara asing atau berbeza dari kebiasaan dia.Anak akan mula tahu “ooo terkencing tanpa pampers rasa macam ni, I need to go to toilet..” Pertama kali memang anak akan terkencing di dalam seluar selama beberapa kali . Teruskan.

2. Kerap tanya anak nak kencing atau tak

Pada hari kedua dan tiga, less mess akan berlaku kerana anak mula boleh beritahu tapi kadangkala terkucil juga jika leka bermain.Tugas kita tanya setiap 2-3 jam atau mudah saja nak cam, jika anak ada minum air sebelum itu dalam 1-2 jam ajak lagi atau tanya lagi.

3. Bawa anak ke tandas selepas bangun tidur

Ketika anak bangun dari tidur, terus bawa ke tandas kerana biasanya anak memang akan kencing ketika ini. Sebelum tidur juga perlu bawa lagi ke tandas.

4. Cuba bawa anak keluar dan test

Pada hari keempat, anak mula pandai beritahu untuk semua sesi kencing tanpa terkucil, dan juga sudah mula selesa dan seronok kencing di tandas. Time ni percayalah ibu ibu atau abah abah rasa nak terbang sebab rasa accomplished yang luar biasa. Cuba bawak anak keluar dan test. Kami cuba pakaikan pampers ketika keluar semalam to test, amazingly, anak tak kencing dalam pampers seperti selalu dan meminta untuk kencing di tandas seperti biasa.

5. Latih untuk buang air besar pula

Untuk berak, ianya mengambil masa, jangan putus asa jika ianya tidak berhasil, teruskan sahaja off pampers dan keep encourage anak untuk menggunakan tandas.

P/S: drama nak ke tandas banyak kali tu biasa. Kejap kejap nak kencing nak berak dalam 3 hari pertama. Kena banyak sabar , dia tengah nak tune.

P/S: Disclaimer : Tak semua boleh potty train at 2 years old. Baca dan research dulu ya. Make sure sensory all develop well and boleh start. Jangan paksa and push anak ya.

Sumber : Sarah Fadzil

Yang Popular

To Top