Percutian

20 Homestay Menarik Di Melaka Ada Kolam Renang. Sesuai Buat Reunion & Family Day!

4.9K
SHARES

“Wah, macam-macam tempat best kat Melaka. Kalau buat gathering dengan famili ramai-ramai pun best jugak kan. Mana homestay Melaka ada kolam renang yang best ye?”

Destinasi percutian tak asing lagi, itulah Melaka. Macam-macam makanan viral ada, tempat bersejarah, water park, pantai, zoo dan banyak lagi.

Tak rugi bawa famili bercuti ke Melaka kan? Kalau buat family day, lagi seronok dan meriah!

Jadi, apa kata kita intai-intai beberapa lokasi penginapan atau homestay yang menarik di Melaka yang mungkin anda tak tahu.

20 Homestay Di Melaka Ada Kolam Renang. Unik, Cantik & Sesuai Untuk Gathering

1. Homestay Len D’Village

Homestay Len D’Village ini terletak berdekatan dengan Politeknik Merlimau dan juga UiTM Jasin, Merlimau Melaka.

Homestay di melaka dengan pool

Rekabentuk homestay yang moden dan comel, pool pun luas.

Dah puas mandi boleh pergi playground dan taman arnab!

Apa yang unik dan menarik di sini adalah kemudahannya yang serba lengkap. Selain kolam renang, BBQ, kawasan halaman yang luas, ada juga taman permainan kanak-kanak, taman arnab tau. Menarik kan?

Memang sesuai buat gathering atau family day sebab dekat sini terdapat 1 unit rumah berkonsepkan banglo dan 7 unit chalet. Lebih kurang 40 orang pun boleh muat! Boleh pilih salah satu atau book semua untuk beraktiviti beramai-ramai.

Lagi satu yang menjadi plus point adalah harganya yang sangat berpatutan.

Berikut adalah senarai harga bagi unit jenis banglo dan chalet.

Harga:

• Unit Banglo – RM350/malam dihadkan untuk 10 orang termasuk kanak kanak

• Unit Chalet – RM200/malam dan RM280/malam dihadkan untuk 4/5 orang termasuk kanak kanak

• Jumlah harga keseluruhan unit untuk satu malam ialah Rm 1,390.

Lokasi: Taman Sri Batu Gajah, Kampung Batu Gajah, 77300 Merlimau, Melaka

Facebook: Homestay Len D’Village

2. Andjung Seri

Satu lagi pilihan banglo yang privasi, lengkap dengan swimming pool dan segala kemudahan penginapan tapi dengan harga yang hemat boleh pertimbangkan juga untuk menginap di Andjung Seri.

Di sini terdapat sebuah villa 3 bilik dengan 3 bilik air yang boleh memuatkan maksimum 15 orang dewasa atau 10 dewasa / 10 kanak-kanak.

Kemudahan BBQ lengkap dengan games.

Yang penting, keluar je ada pool. Syoklah budak-budak berendam sampai malam. Kan?

Semua kelengkapan lengkap dengan TV, dapur untuk memasak, toaster, mesin basuh, peti sejuk, seterika, hair dryer, BBQ pit, water heater.Parking pun tak payah pening kepala sebab ada private parking untuk 5-6 buah kereta.

Lokasi homestay ini adalah berhampiran dengan Medan Ikan Bakar Serkam, Ikan Bakar Terapung Umbai, Jeti Anjung Batu dan Makam Tun Teja.

Harga: Bermula RM550/malam

Lokasi: PT 3230 Jalan Seri Serkam 10 Taman Seri, Kampung Serkam Darat, 77300 Merlimau

Facebook: Andjung Seri Homestay Melaka

3. Mymomhouz

Wah, kalau tengok dari luar rumah ni sebijik macam dalam TV kan? Daripada rekabentuknya, warna dan material rumah, feeling macam dekat oversea pulak.

Tengok dari luar pun nampak macam bukan dekat Malaysia. Teruja nak masuk!

Dekorasi dalaman pun ala Inggeris.

Homestay di melaka

Rupanya banglo mewah ni cuma terletak di Jasin je tau.

Mymomhouz ni merupakan antara homestay yang terbaru di Melaka yang baru dibuka untuk penginapan sekitar bulan Oktober 2019.

Villa 4 bilik dengan rekabentuk senibina kolonial, homestay ini dibina lengkap dengan dekorasi interior yang sangat menarik. Ia boleh memuatkan lebih 20 orang dalam satu masa.

Selain kemudahan yang lengkap dengan BBQ dan kolam renang, di sini juga terdapat gelanggang bola keranjang dan badminton untuk beriadah. Permainan indoor seperti carrom, chess dan kad juga disediakan.

Harga: RM1000/malam (Weekday), RM1200 (Jumaat-Sabtu)

Lokasi: 1042 Jalan Kesang Pajak, Jasin

Facebook: Mymomhouz

4. Tea Hill Homestay

Kalau tadi ada banglo ala kolonial, Tea Hill Homestay ini pularekabentuknya ala-ala cottage comel. Yang ni pun sangat sesuai untuk dijadikan tempat reunion dan gathering. 

Berlatarbelakangkan suasana kampung, lokasinya di pinggir kota memang tenang dan mendamaikam tapi cukup strategik.

 

Halaman homestay cukup lapang dan luas, boleh main futsal atau buat aktiviti ramai-ramai.

Terletak berdekatan dengan Tol Ayer Keroh, anda tak payah nak bersesak di bandar untuk sampai ke sini. Homestay ini mempunyai 4 unit rumah dengan setiap unit mempunyai 1 bilik air dengan jumlah 2 katil (queen + single). 1 unit rumah boleh memuatkan 4 – 5 orang.

Menariknya, di sini boleh juga main futsal dan memancing. Yang lagi best, harga pun ok sangat!

Harga: RM220.00/malam (termasuk weekends/weekdays/cuti sekolah/perayaan dll)

Lokasi: Lorong Azizi 2, 77200 Bemban, Melaka

Facebook: Tea Hill Homestay Melaka

5. Rumah Mak Embun

Bagi yang lebih sukakan sentimental value pada rumah Melayu, bolehlah menikmati keindahan rumah tradisional di Rumah Mak Embun.

Sesekali ajak anak tengok suasana kampung, best jugak kan.

Homestay di melaka dengan kolam renang

Rekaan interior pun konsep tradisional. Susah nak jumpa dah sekarang ni.

Inspirasi di sebalik homestay ini memang menarik sebab ia merupakan rumah pusaka yang hampir roboh, dibangunkan semula dan dijaga rapi oleh anggota keluarga arwah Mak Embun.

Lebih menarik, binaan chalet ini pula menggunakan kayu terpakai dari rumah-rumah Melayu lama. Pendekatan ini selaras dengan konsep “authentic, green & sustainable” yang diutamakan oleh mereka.

Penambahan 3 buah chalet kayu berhampiran Rumah Mak Embun kini membolehkannya berupaya menampung pengunjung sehingga 40 orang pada satu-satu masa. Sesuai sangat bagi mereka yang merancang untuk menjalankan aktiviti Hari Keluarga dalam suasana kampung yang unik ini.

Rasa nostalgia macam balik kampung masa kecil dulu. Siap ada tikar mengkuang lagi. Mengimbau kenangan betul!

Harga: Bermula RM1000/malam

Lokasi: Lorong Haji Khamis, 75460 Telok Mas, Melaka

Facebook: Rumah Mak Embun

6. Duyong Dream

Sesekali nak merasa kelainan menginap di banglo mewah, bolehlah cuba stay di Duyong Dream. Di sini terdapat 11 buah banglo dengan tema interior yang berlainan iaitu:

  • British Cottage House
  • New York Industrial Vintage
  • Moroccan Mediterranean House
  • Swedish Scandi Malmo House
  • Australian Beach House
  • French Chateau House
  • Brazillian Tropical House
  • Munich Modern House
  • Vancouver Traditional House
  • Bahamas Island House

Semua rumah ini terletak berhampiran antara satu sama lain (walking distance). Setiapnya mempunyai 6 bilik, 4 bilik air (2 tingkat). Dan di kawasan club house terdapat kolam renang, gymnasium, sauna, surau, BBQ dan ruang permainan kanak-kanak.

Memang nampak luas dan selesa sangat.

Harga: Bermula RM560/malam

Lokasi: No.7, Jalan Desa Duyong 12A, Taman Desa Duyong, 75460 Melaka

Facebook: Duyong Dream

7. Pondok Pondok

Bagi yang suka pada keindahan alam semulajadi, Pondok Pondok adalah penginapan yang sesuai untuk anda.

Mungkin ada yang dah kenal dengan penginapan ini sebab ia pernah muncul di TV dalam rancangan Jalan Jalan Makan Angin.

Terletak di Ayer Molek, Melaka, penginapan di Pondok Pondok ini terdiri daripada 5 buah rumah kecil dengan loteng.

Memang menarik persekitarannya sebab terasa dekat sangat dengan nature. Dikelilingi pokok-pokok, macam main tree house tu!

Harga: Bermula RM180/malam (4 dewasa), RM 250/malam (6 dewasa)

Lokasi: Jalan Jenuang, 75460, Ayer Molek, Melaka

Facebook: Pondok Pondok

8. Villa D’Acqua Masjid Tanah

Siapa sangka, penginapan yang cantik dan cukup gah ini terletak dalam kawasan kampung yang dikelilingi kebun kelapa sawit!

Bagi yang ada keluarga besar, sesuai sangat buat gathering dekat sini sebab ada macam-macam kemudahan dan aktiviti yang serba lengkap.

Nampak luas betul!

Ada padang futsal, ada archery kalau nak buat games untuk keluarga besar. Ada ATV untuk teroka kebun. Ada juga kafe macam warung untuk lepak makan waktu malam kalau lapar. Kolam renang pun luas!

Terdapat pelbagai jenis bilik yang boleh ditempah mengikut bajet dan kesesuaian. Selain bilik biasa dan VIP, ada juga bilik dorm contohnya kalau famili ramai dan nak lebih intimate dengan keluarga besar. Di bilik dorm ni boleh memuatkan lebih kurang 20 katil.

Kalau nak buat event pun, mereka boleh sediakan macam-macam fasiliti seperti dewan, tempat latihan dan surau yang cukup dengan segala kelengkapan.

Harga: Tidak dinyatakan

Lokasi: 140, Jalan Lubuk Redan, Kampung Pulau Masjid Tanah

Facebook: Villa D’Acqua Homestay Masjid Tanah

9. Elshape Holiday Villa

Satu lagi villa mewah yang terletak di Masjid Tanah, Elshape Holiday Villa ini boleh memuatkan seramai maksimum 30 orang.

Dengan berkonsepkan ‘Not Just A House, But A Home’, Elshape Holiday Villa adalah tempat yang ideal untuk reunion dan bersantai dengan keluarga.

Ada outdoor kitchen, senang nak masak dan BBQ.

Sambil BBQ boleh mandi pool sekali.

Ia mempunyai 8 buah bilik di mana 7 daripadanya dilengkapi dengan bilik air dan sebuah lagi bilik air di luar bilik. Terdapat outdoor kitchen dengan peralatan memasak yang lengkap serta BBQ.

Selain swimming pool, ada juga peralatan sukan seperti tarik tali, karung guni, terompah gergasi, bowling kelapa dan hoola hoop untuk aktiviti sukaneka. Karaoke pun ada. Dah tak payah pening kepala kan?

Harga: Weekdays (Sun-Thurs) RM2300, Weekends/ Public Holidays/ School Holidays RM2800

Lokasi: ST 3682, Jalan Dato Tamby Chik Karim, Masjid Tanah,

Facebook: ELshape

10. Inap Desa Warisan Duyong

Satu lagi homestay dengan suasana kampung yang menyegarkan dan menggamit nostalgia. Harga pun sangat ok dan berpatutan.

Walaupun kos bajet, semua kemudahan cukup dan lengkap.

Di sini terdapat 6 buah rumah 2 bilik.

Kapasiti bagi keseluruhan ruang adalah maksimum 50 orang dalam satu-satu masa. Kolam renang pun ada satu untuk dewasa dan satu lagi sesuai untuk kanak-kanak.

Dengar kata dalam kawasan ni pun terdapat sebuah Galeri Warisan. Harga pulak sangat berbaloi.

Harga: Bermula RM200/malam

Lokasi: Km 5.6 Kampung Duyong Melaka

Facebook: Homestay Inap Desa Warisan Duyong

11. Samaya Luxury Villa

Sekali pandang, rasa relaks je. Macam masuk di spa gitu!

Apa yang uniknya di sini adalah konsep tropikal ala Bali yang mendamaikan. Lengkap dengan kolam ikan, gazebo, balkoni serta kolam renang, villa ini sesuai bagi mereka yang mahukan privasi.

Terletak di Klebang, villa yang baru dibuka sekitar awal tahun 2019 ini mempunyai 4 buah bilik yang luas dan mewah dengan dekorasi moden bercirikan alam semulajadi.

Harga: Bermula RM999/malam

Lokasi: 7602, Taman Mawar, Klebang Besar, 75200 Melaka

Facebook: Samaya Luxury Villa

Dalam bilik air pun cantik. Siap ada bath tub lagi.

Memang santai je rasa, bayangkan kalau tidur dekat gazebo tu.

12. Rimba Hang Kasturi

Bagi famili yang prefer untuk stay di area bandar, homestay ini menarik untuk anda cuba sebab ianya cukup unik dan lain daripada lain. Terletak di kawasan Jonker Street, penginapan ini boleh memuatkan hingga 18 orang dewasa dalam satu-satu masa.

Terdapat 4 buah bilik dalam Rimba Hang Kasturi, di mana Master Suite boleh memuatkan 8 orang manakala 3 buah bilik lagi memuatkan 2 orang dewasa setiapnya.

 

Rekabentuknya yang moden dengan courtyard di tengah memberi peluang anda merasa pengalaman menginap di kota bersejarah yang penuh dengan ciri warisan. Kalau tengok dari luar lot rumah kedai tradisional di area situ, memang tak sangka di dalamnya luas begini.

Kebanyakan strukturnya yang menggunakan kayu, konkrit dan batu-bata ala industrial juga adalah ciri istimewa yang menjadikannya insta-friendly!

Terdapat juga sebuah kolam kecil untuk anda bersantai dengan keluarga di sini.

Banyak Lagi Homestay Menarik Di Melaka

Sebenarnya banyak lagi homestay menarik di Melaka yang patut anda terokai.

Kami senaraikan beberapa lagi yang sebahagiannya dah agak popular dan terkenal, antaranya:

Asyik menginap di hotel, sesekali ubah angin best juga kan. Lagipun biasanya homestay boleh memuatkan lebih ramai orang dan sesuai untuk beraktiviti dalam kumpulan besar. Lebih privasi dan taklah mengganggu orang lain.

Selamat bercuti!

Most Popular

To Top