Hebahan

Dakwa Dibuli Rakan Tahfiz, Murid Melecur Dan Disumbat Najis Kucing

163
SHARES

Selepas insiden kebakaran bangunan asrama pada 2017 yang mengorbankan 23 nyawa, Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiah sekali lagi menjadi perhatian apabila seorang pelajarnya dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) akibat melecur disimbah air panas.

Dalam kejadian 16 Oktober lalu, mangsa berusia 13 tahun yang baru enam bulan belajar di tahfiz itu mendakwa menjadi mangsa buli sehingga menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Kebakaran HKL selama 10 hari.

DISIMBAH AIR PANAS KETIKA SEDANG TIDUR

Dia mendakwa disimbah air panas ketika sedang tidur kira-kira jam 4 pagi di asrama tahfiz berkenaan sehingga menyebabkannya melecur di bahagian badan dan paha kiri.

“Dulu masa bulan tiga, kami pernah bergaduh. Dia suka kacau saya, jadi saya mampu ejek dia sebab nak lawan balik tak boleh, dia kuat.

“Petang Isnin lepas Asar, dia panggil saya pergi tingkat bawah asrama. Lepas itu dia tumbuk muka saya. Kat tingkat bawah ni memang selalu ada kucing berak. Dia ambil tahi kucing, lepas itu sumbat dalam mulut saya.

“Pagi Rabu waktu tengah tidur, tiba-tiba ada orang tumbuk. Lepas itu, saya terkejut sebab kena simbah air panas,” kata mangsa ketika ditemui di HKL di sini semalam.

Ibu mangsa, Siti Satariah Ahmad, 36, berkata, anak kedua daripada empat beradik itu melecur 13 peratus dan kini perlu menjalani fisioterapi apabila tulang sendi bahu terjejas akibat insiden berkenaan.

PERNAH LARI DARI PUSAT TAHFIZ

Ibu kepada mangsa juga memberitahu bahawa pada bulan Mac lalu, anaknya pernha lari dari pusat tahfiz gara-gara tidak tahan kerana sering dikacau dan ditumbuk oleh rakan-rakan yang lain.

“Malam Isnin (dua hari sebelum insiden simbah air panas) saya ke tahfiz untuk berjumpa sekejap dengan anak saya tu, saya dapati ada kesan lebam tepi mata kiri. Dia kata kena pukul.

“Saya maklumkan kepada pengetua dan pengetua beritahu dia akan selesaikan perkara tersebut. Saya hubungi ibu bapa pelaku melalui WhatsApp dan sedia berjumpa pada malam esok tapi mereka tidak datang pun,” katanya.

Siti Satariah berkata, difahamkan pelaku dikenakan hukuman rotan di hadapan pelajar lain.

“Selama 10 hari anak saya di unit rawatan rapi (ICU), tiada seorang ustaz dari pusat tahfiz itu datang tengok. Bil hospital lebih RM400 kami tanggung sendiri,” dakwanya.

Siti Satariah berkata, keluarga pelaku menawarkan kos ganti rugi sebanyak RM3,000 namun dia dan suami mahu menuntut keadilan untuk Yusof melalui perbicaraan di mahkamah.

Sebelum ini, Pengetua Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiah, Muhammad Zahid Mahmod menjelaskan bahawa insiden berkenaan bukan kes buli sebaliknya salah faham antara dua pelajar.

Muhammad Zahid turut mendakwa bahawa ia hanya melibatkan sebekas air panas tanpa mengakibatkan mangsa melecur selain ibu bapa pelajar terbabit bertemu untuk berbincang.

Sumber : Astro Awani

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×