Kini Trending

Cara Tukar Nama Bil Elektrik Kepada Nama Penyewa Secara Online, Elak Tuan Rumah Rugi!

359
SHARES

Sebelum ini, mesti kita akan mendengar kisah penyewa rumah buat hal dengan tidak membayar bil tertangguh sehingga mencecah ribuan ringgit. Mahu tidak mahu, tuan rumah kena hadap membayar harga bil yang melambung tersebut bagi pihak orang yang membuat onar.

Bagi mengelakkan kes sebegini berlaku lagi, sebenarnya anda sebagai tuan rumah boleh menukar nama di bil elektrik kepada nama orang penyewa supaya anda tidak perlu bertanggungjawab dengan kesalahan tidak membayar bil tersebut. Mudah sahaja kerana anda boleh buat secara online!

Baca juga: Cara Servis Aircond Sendiri Di Rumah Hanya Modal RM25 Je, Perempuan Pun Boleh Buat!

CARA TUKAR NAMA BIL OWNER RUMAH LAMA KE OWNER BARU

1. Register dulu dekat : https://www.mytnb.com.my/

2. Lepas register dalam port TNB tu, kita boleh monitor bil, bayar bil , tengok penggunaan semasa and etc.

3. Untuk tukar nama, dari owner lama ke owner baru atau dari tuan rumah kepada penyewa, step dia sama, kecuali dokumen saja yang lain.

4.Kalau tukar nama dari owner lama dan owner baru, hanya perlukan ic copy saja.

5. Untuk memohon tukar nama, boleh rujuk screenshot dekat bawah, step by step.

6. Settle je permohonan tukar nama dekat portal, nanti kita akan terima satu email pengesahan untuk tukar nama.

7. Dalam sehari dua macam tue, staff TNB akan call kita untuk confirmkan permohonan kita.

8. Then, TNB akan hantar satu lagi email beritahu no akaun TNB yang baru , dan juga lampiran deposit berapa yang kita kena bayar. Deposit boleh di bayar melalui online banking kepada nombor akaun TNB yang baru tue.

9. Lepas bayar deposit, kita akan terima satu lagi email from TNB ( welcome email) , so settle dah tukar nama.Let say, bil kita setiap 25 hari bulan, dan kita settle sebelum tarikh tue, bil yang baru terus atas nama kita.

10. Dalam proses permohonan tue, kita akan pilih bila tarikh akhir bacaan meter untuk akaun yang lama, sebagai contoh kita pilih 10 hb, so dari tarikh 26 hb hingga 10hb , penggunaan eletrik pada tarikh ni akan ditolak dari deposit owner lama. Selepas tarikh tu, penggunaan akan di caj kepada akaun yang baru.

STEP BY STEP CARA TUKAR NAMA BIL ELEKTRIK

1.Register dulu dekat https://www.mytnb.com.my/

2.Dekat sini kita boleh add berapa banyak akaun TNB yang kita nak, boleh letak rumah sendiri, rumah parents rumah mertua.

3.Untuk permohonan, tekan garisn tiga dekat atas tu.

4.Tekan apply

5.Untuk tukar nama dari owner lama ken owner baru atau tukar nama dari owner kepada penyewa, tekan: I am moving in, get me started.

6.Dekat property address tue , isi alamat sama dengan alamat semasa bil TNB, dia akan automatic keluar .

7.Then, pilih ‘i’m applying as’

8.Pilih individual.

9.So kalau unit tue residence, kita hanya perlukan ic copy sahaja untuk new owner.

10.Then, isi semua personal details owner baru.

11.Ok dekat sini, electric supply date adalah bacaan akhir meter akaun yang lama, so penggunaan eletrik pada tarikh yang kita pilih tu akan di bil kan kepada owner baru.

Pilih jugak masa untuk bacaan akhir meter tue. Kalau meter tu boleh access by TNB, tick je. Yang address tu, just click dekat same address kalau kita nak bil hantar dekat adress yang sama.

12.Choose date dan choose time

13.Click same premise address

14.Step 1 tu, boleh download permohonan kita, just untuk reference kita. Step 2, upload ic copy new owner.

15.Then, click all the requirement tu and click submit!

16.In sehari dua macam tu, TNB akan hantar email beritahu nombor akaun yang baru, lepas tu berapa deposit yang kena bayar.

17.Ni deposit yang kena bayar, berbeza jumlah berdasarkan jenis kediaman. Kalah apartment, RM 263.

18.Lepas bayar deposit, kita akan terima satu email macam ni, so settle urusan tukar nama tanpa pergi kaunter.

SETTLE !

Sumber: Hazwan Abdullah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×