Cantik

6 Cara Menghilangkan Bau Badan. Ada Tips & Petua Tradisional Yang Mudah!

63
SHARES
Cara menghilangkan bau badan

Cara Menghilangkan Bau Badan

Pernahkah terjadi situasi dimana anda berjalan di sebelah seseorang yang cantik, tetapi berbau tengik. Lebih teruk lagi, kawan perempuan yang cantik itu ialah kawan baik sendiri. Rasa tidak tahan dengan bau badannya yang cukup menusuk hidung!.

Mahu tutup hidung, malu. Mahu tahan nafas, takut mati pula. Mahu tegur, lagilah takut! Apa yang boleh dibuat?

Atau adakah anda sekarang rasa banda anda berbau? Cuba tips kami di bawah ini.

 

Apa itu bau badan?

Untuk pengetahuan, bau badan merupakan suatu aroma yang terhasil daripada proses semulajadi pemecahan protein oleh bakteria. Bau badan juga terhasil daripada peluh berlebihan hasil daripada proses semulajadi pembakaran badan manusia melalui aktiviti seharian.

 

Apa punca bau badan?

Antara punca-punca bau badan adalah seperti berikut :-

1. Faktor makanan
2. Perubahan hormon
3. Tekanan yang berlebihan
4. Ketidakseimbangan diet

Berikut adalah merupakan cara menghilangkan bau badan :-

1. Mandi dua kali sehari

Mandi sebanyak dua kali sehari mampu mencegah bau badan dan meningkatkan keyakinan diri. Proses ini mampu menanggalkan kotoran serta menghilangkan peluh. Ianya juga boleh menyegarkan dan mengurangkan tekanan.

2. Mengawal diet pemakanan harian

Bau badan juga dapat dielakkan atau pun dikurangkan dengan cara mengawal pemakanan harian. Kaedah ini mampu menghilangkan bau badan.

Antara bahan-bahan yang menyumbang kepada bau badan adalah seperti rempah ratus, daging merah, alkohol, kafein dan rokok.

3. Penggunaan buah-buahan dan sayuran segar

Untuk makluman, buah-buahan dan sayuran segar mengandungi vitamin dan kandungan mineral yang tinggi. Pengambilan bahan ini dengan kerap mampu menghilangkan bau badan secara semulajadi.

Antara diet yang boleh digunakan bagi menghilangkan bau badan adalah seperti epal, jeruk, tembikai, pisang dan semua sayuran segar.

4. Penggunaan daun sirih

Cara menghilangkan bau badan

Foto Kredit: bisikan.com

Daun sirih merupakan sejenis daun yang kerap digunakan oleh nenek moyang kita sebagai alat pembuka bicara dan sebagai herba bagi tujuan kesihatan.

Cara penggunaan adalah seperti berikut :-
– Petik beberapa daun sirih.
– Basuh daun tersebut terlebih dahulu.
– Hancurkan daun dan seterusnya digosok pada celah ketiak sebelum mandi.
– Selepas 10 minit bilas dengan air bersih.

 

5. Rawatan moden dengan menggunakan laser

Rawatan moden dengan menggunakan pancaran laser adalah merupakan cara terkini bagi menghilangkan bau badan. Kos rawatan ini juga sangat mahal dan sesuai digunakan bagi rawatan bau badan yang melampau.

Rawatan ini dilakukan dengan kaedah membunuh bakteria yang menyumbang kepada penghasilan bau badan. Bagi sesetengah orang rawatan ini merupakan cara terakhir untuk menghilangkan bau badan.

 

6. Penggunaan Deodorant atau Antiperspirant

Cara menghilangkan bau badan

Foto Kredit: www.justin5mins.com

Kaedah ini merupakan cara yang paling popular digunakan oleh kebanyakan orang. Kos penggunaan juga adalah sangat berpatutan dan boleh digunakan oleh semua lapisan masyarakat.

 

Akhir kata

Cara menghilangkan bau badan ini adalah antara kaedah yang digunakan bagi menyelesaikan serta mengurangkan masalah bau badan yang sering kali memberi persepsi negatif kepada segelintir masyarakat.

Ia juga boleh mengurangkan keyakinan diri jika tidak dirawat dengan kaedah yang sesuai. Bagi tujuan ini, pesakit dinasihatkan untuk berjumpa pakar kesihatan agar masalah bau badan dapat dirawat dan seterusnya menghilangkan bau badan.

Semoga berjaya!

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×