DIY & Kraf

Cara Mudah & Cepat Nak Hidupkan Bara Api BBQ, Tak Susah Dah!

138
SHARES

Aktiviti BBQ sememangnya satu perkara wajib yang perlu dilakukan jika berkelah di tepi pantai ataupun air terjun. Memang seronok dan layan menikmati angin sambil BBQ bersama keluarga tersayang. Namun yang selalu menjadi masalah apabila nak hidupkan bara api. Dah guna macam-macam cara tetapi tetap juga tak hidup-hidup.

Jangan risau, mudah sahaja sebenarnya nak hidupkan bara api ini. Hanya memerlukan beberapa alatan penting agar bara api boleh hidup dengan cepat. Boleh try kalau nak pergi picnic nanti.

Baca juga: Cara ‘Share Screen’ Di Messenger Facebook, Boleh Tengok Movie Sama-Sama!

CARA MUDAH & CEPAT NAK HIDUPKAN BARA API BBQ

Memandangkan sekarang ramai yg buat aktiviti outdoor. Aku nk kongsikan tiga cara cepat hidupkan bara api utk BBQ

– Aku guna dapur BBQ ni (medium), senang bawak & minimalist. Boleh tengok dekat sini: shp.ee/86gs7zz

Cara-cara:

Aku guna pemetik api yang macam ini & fire starter macam ini (yang dibakar) lepas tu aku tindih dengan arang

Pemetik api: shp.ee/vceumez
Fire starter: shp.ee/dgxddih

Aku guna Flameg*n. Just hidupkan & halakan ke arang (hati-hati ok)

FlameG*n: shp.ee/sus9jxh

Bila macam dah ada bara api tu, aku hidupkan kipas portable ni dan halakan ke arang ni. Kalau panas, boleh halakan ke korang pulak

Kipas portable: shp.ee/sckavqz

Bila macam dah ada bara-bara sket tu, boleh dah bakar-bakar yang sepatutnya. Kali ni aku bakar lokcing/satay ikan. Memang layannnn!

Wah senang kan? Jangan lupa juga sampah jangan buang merata-rata ok. Letak dalam plastik sampah dan bawa balik kalau tak ada tong sampah disediakan di situ. Selamat berkelah!

Sumber: Twitter Firdaus Yasin

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×