Dapur

Cara Buat Kek Titisan Hujan Viral, Macam Embun Pagi!

70
SHARES

Baru-baru ini viral di Ipoh apabila orang ramai yang berkunjung ke sana menikmati satu jenis kek yang dipanggil kek titisan hujan atau raindrop cake. Kek yang asalnya dari Jepun dengan nama Mizu Shingen Mochi ini juga kini popular di Amerika Syarikat.

Rupanya anda pun boleh buat sendiri kek titisan hujan ini di rumah dan bahan-bahan yang perlu digunakan pun tak susah! Sedap!

Baca juga: Bosan Kentang Goreng Kosong, Boleh Try Buat Fries Ala McShaker. Padu!

CARA BUAT KEK TITISAN HUJAN VIRAL

Dia nih la yang duk viral kat tik tok skang nih kannn heheheh. Maksu pun terjebak jugakkkk . Apa ke nama kuih nih…Haaaa!! Rain drop cake katernya heheheh

Nih guna agaq-agaq serbuk swan tu jaaa. Balance ayaq gula lopez tu kita tuang dalam tu. Soy bean powder xdak, saja nak test ja rupa dia heheh. Memang dia lembut macam air embun pagi gitew. Kalo komer nak buat main-main boleh try.

BAHAN-BAHAN RAIN DROP CAKE

– 1/2 tbs serbuk agar-agar swallow layang-layang

– 1 tbs gula castor ( gula nih tak cukup komer kena tambah, maksu just nk tengok texture ja,) tambah la gula kalau nak ya

– 700ml air

Rebus sampai mendidih, cari mangkuk dalamnya membulat macam acuan lompang tu. Maksu guna mangkuk tupperware heheheh, hentam ja.

*Hiasan dia

– Air gula melaka

– Soy bean powder yang dipanggang

Jom try!

Sumber: Siti Masitah Awang KechikFull

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×