Dapur

Bosan Dengan Menu Berpantang Yang Sama? Jom Cuba 5 Jenis Resipi Sihat Ini!

103
SHARES

“Bosanlah asyik makan menu yang sama sahaja semasa berpantang ni, nak cuba menu lain apa lagi ye?”

Memang boleh buntu bila fikirkan apa yang boleh dimakan semasa berpantang ni kan? Asyik pusing menu yang sama sahaja setiap hari kerana kurang pandai mempelbagaikan jenis masakan ketika berpantang. Jangan risau, kalau anda masih tak tahu apa yang boleh dimasak dan dimakan, jom kita cuba 5 jenis resipi ini yang sesuai untuk mengekalkan kesihatan ibu semasa berpantang.

1. HARUAN KUKUS SERAI

Ikan haruan ternyata merupakan salah satu jenis ikan yang sesuai diamalkan oleh ibu semasa berpantang. Hal ini kerana, ikan haruan sangat bagus untuk menyembuhkan luka selepas bersalin. Kalau tak tahu nak masak apa tu, anda boleh cuba untuk masa ikan haruan kukus serai ini dan dimakan bersama nasi panas.

Resipi : http://myresipi.com/recipes/haruan-kukus-serai

2. SUP IKAN HARUAN

Ini boleh dikatakan antara menu wajib dimakan bagi ibu yang masih berada dalam tempoh berpantang. Mungkin anda akan bosan dengan menu yang sama  tapi selepas habis tempoh berpantang, susah pula nak makan menu macam ini kan? Sudah semestinya, sup ikan haruan ini akan memberikan anda tenaga yang positif dan dapat membantu menyembuhkan luka dengan cepat.

Resipi : http://myresipi.com/recipes/sup-ikan-haruan

3. BUBUR AYAM SIHAT

Sangat sesuai untuk dijadikan sarapan pagi, makanan tengahari dan makan malam, bubur ayam sihat ini sudah semestinya menjadi kegemaran ibu yang berada dalam tempoh berpantang. Mudah untuk dimakan dan mudah untuk disediakan, si ibu juga tidak perlukan bantuan sesiapa untuk memasaknya sendirian. Sedap pula tu!

Resipi: http://myresipi.com/recipes/bubur-ayam-sihat

4. SALAD SALMON

Kaya dengan protein dan Omega 3, ikan salmon adalah salah satu jenis ikan yang sesuai diamalkan oleh ibu dalam berpantang. Jika anda sudah biasa makan ikan salmon secara mentah, bila berada dalam berpantang ini pastikan anda masak dahulu isi ikan ini secara ‘grill’ atau rebus dulu ya.

Resipi : http://myresipi.com/recipes/bubur-ayam-sihat

5. SERUNDING IKAN BILIS KERING

Paling mudah untuk dimakan bersama nasi, lauk serunding sudah semestinya menjadi salah satu pilihan ibu-ibu dalam berpantang. Bukan sahaja mudah untuk dimakan, kandungan halia dalam serunding ini juga bagus untuk mengeluarkan angin dalam badan para ibu. Makan dengan nasi panas-panas memang sedap!

Resipi : http://myresipi.com/recipes/serunding-ikan-bilis-kering

Sumber: MyResipi.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×