Hebahan

Majlis Graduasi 2016 dalam Program Beauty for a Better Life oleh L’Oréal Malaysia

10 wanita muda dari latar belakang yang kurang bernasib baik kini disahkan sebagai pendandan rambut selepas menjalani latihan selama enam bulan dibawah program Beauty for a Better Life oleh L’Oréal Malaysia menerusi kerjasama antara National Council of  Women’s Organization (NCWO) dan Vocational Training Opportunity Center oleh YWCA.

photo-4

Dengan kepercayaan bahawa ada kuasa dalam pendidikan, Yayasan LOréal memulakan program ini pada tahun 2015 dan sejak itu telah membantu remaja-remaja perempuan yang kurang bernasib baik di seluruh dunia, termasuk di Amerika Latin, Asia, Timur Tengah, Afrika dan Eropah.

Di Malaysia, L’Oréal bertujuan mendidik golongan muda yang mempunyai akses sedikit kepada pendidikan untuk mendapatkan pensijilan yang diiktiraf dalam dandanan rambut.

“Ini adalah bagaimana L’Oréal Malaysia memberikan kembali kepada masyarakat – dengan membantu untuk memecahkan kitaran kemiskinan melalui kecantikan,” kata Jean Loh, Pengarah Komunikasi Korporat, L’Oréal Malaysia. “Perniagaan dandanan rambut bernilai RM10 bilion dengan banyak peluang pekerjaan dan kemahiran dandanan rambut yang baik adalah amat dihargai. Kami mahu membantu remaja-remaja perempuan yang kurang bernasib baik untuk memanfaatkan peluang-peluang ini dan mendapatkan kehidupan yang selesa melalui kerja kemahiran. Apabila mereka mempunyai kehidupan yang lebih baik, mereka boleh memberikan yang sama untuk anak-anak mereka dan mendapat manfaat turun temurun.”

photo-1

Kursus dandanan rambut, yang ditaja oleh L’Oréal Malaysia dengan kerjasama National Council of Women’s Organization (NCWO), telah dijalankan oleh profesional berkelayakan di bawah latihan Vocational Training Opportunity Center YWCA (VTOC).

Penyokong utama hak asasi wanita, NCWO menyatukan pertubuhan wanita untuk menghormati, melindungi dan memenuhi hak-hak manusia, menggalakkan pembangunan dan kemajuan wanita di semua peringkat, menyokong dan memantau penyertaan, penyertaan penuh dan perwakilan wanita dalam membuat keputusan dan memastikan wanita mempunyai akses yang saksama kepada dan ejen yang sama dan menikmati faedah pembangunan.

VTOC, projek YWCA Kuala Lumpur, menyediakan latihan vokasional untuk membuka pekerjaan kepada wanita dan remaja-remaja perempuan daripada golongan yang kurang bernasib baik dari segi ekonomi masyarakat Malaysia. Seramai 1,332 wanita muda telah menamatkan kursus mereka sejak penubuhannya pada tahun 1998.

Satu majlis telah diadakan hari ini untuk meraikan kejayaan pertama siswazah, di mana L’Oréal menyampaikan sijil kepada 10 pendandan rambut baru. Bukan itu sahaja, pelajar yang melakukan yang terbaik sepanjang latihan telah dihadiahkan sebuah troli profesional pendandan rambut, alat rambut dan produk L’Oréal Malaysia bernilai RM2,000.

photo-5

img_9533

Jean Loh, menunjukkan bahawa L’Oréal aktif akan membantu wanita muda mendapatkan pekerjaan dalam industri dengan menyediakan mereka peluang untuk menemubual dengan rangkaian luas L’Oréal untuk rakan niaga salon.

“Kami amat berbangga dengan graduan kumpulan pertama! Mereka telah mengambil peluang ini untuk kehidupan yang lebih baik dan diantaranya membuat yang terbaik. Kami berharap dapat membantu wanita muda yang kurang bernasib baik untuk belajar kemahiran dandanan rambut – tahun depan, sasaran kami adalah untuk 20 pelajar ke dalam program ini. Kami juga akan mamasukkan kurikulum terapi solek dan kecantikan untuk menyediakan benefisiari kami dengan program latihan holistik,” tambah beliau.

Senia Anak Engkamat dari Sibu yang dinobatkan sebagai pelajar terbaik daripada kumpulan beliau, amat gembira untuk menyertai industri dandanan rambut ini.

“Saya sentiasa berminat dalam kursus kecantikan, tetapi keluarga saya tidak mampu. Ibu saya adalah seorang ibu tunggal dan bekerja keras untuk hidup dan tidak mampu untuk menghantar saya untuk melanjutkan pelajaran selepas tamat sekolah tinggi. Tetapi L’Oréal Malaysia telah mengubah hidup saya! Saya telah belajar kemahiran yang sangat berharga dalam program Beauty for a Better Life, dan kini saya seorang profesional! Seorang pendandan rambut! Sungguh mengagumkan untuk mengetahui bahawa saya mempunyai masa depan yang cerah dimasa hadapan. Saya boleh bekerja dalam bidang yang saya minati, akan terus memperbaiki diri saya dan suatu hari akan membuka salun rambut saya sendiri!” kata Senia.

Jennifer Lahung Lian dari Sarikei, juga teruja untuk menyelami bidang di dalam kerjaya rambut pada bila-bila masa sahaja.

“Saya suka untuk kembali ke kampung halaman saya dan menyediakan perkhidmatan dandanan rambut kepada penduduk di sana. Saya mempunyai begitu banyak idea mengenai apa jenis rambut yang akan membuat sebahagian daripada mereka kelihatan lebih muda dan cantik! Dengan cara itu, bukan sahaja saya akan membuat orang bandar saya gembira, remaja-remaja yang miskin seperti saya juga akan diilhamkan untuk keluar dari kemiskinan dengan mempelajari kemahiran baru,” jelas beliau.

photo-7

photo-6

Pendidikan menyediakan kebebasan untuk memilih, dan L’Oréal berminat untuk menawarkan kebebasan ini kepada lebih ramai wanita muda. Menurut Jean Loh, jenama kecantikan itu merancang untuk menyokong remaja-remaja perempuan untuk dilatih dalam kursus make-up, diatas kursus dandanan rambut.

“Semua orang mempunyai tempat mereka dalam masyarakat – tempat di mana mereka boleh hidup dengan yakin, kreatif dan berani. Kami mahu membantu remaja-remaja ini mencari tempat mereka, dan kami gembira mendapati mereka terlibat dalam industri rambut dan kecantikan,” katanya.

BFBL_LOGO_MULTI 2015 pantone copie

 

Mengenai L’Oréal Malaysia
Berdasarkan kepada keperluan kecantikan tempatan, L’Oréal telah berjaya membangunkan 18 jenama di Malaysia yang menawarkan produk yang paling maju dari segi teknologi dalam setiap kategori kecantikan, untuk setiap rakyat Malaysia dengan lebih 900 pekerja. Sebagai peneraju pasaran di negara ini, L’Oréal mengiktiraf dalam dunia hari ini, kejayaan syarikat adalah tidak lagi hanya dalam prestasi ekonomi, tetapi juga keupayaan untuk menjadi warganegara yang sebenar. Adalah menjadi keutamaan dan komitmen untuk mengurangkan kesan aktiviti kami di dunia ini dan meningkatkan kesan sosio-ekonomi yang positif kepada kehidupan rakyat dan masyarakat di Malaysia. Selain “Beauty for a Better Life”, inisiatif dermawan jangka panjang kami adalah “For Women In Science”, “Hairdressers Against Aids” and “Citizen Day”.

 

Mengenai Yayasan LOréal 
Menemani. Nilai. Berkomunikasi. Sokongan. Pindah sempadan. Sabitan, nilai-nilai teras yang memacu komitmen Yayasan L’Oréal untuk wanita setiap hari. Komitmen dibahagikan kepada dua bidang utama – sains dan kecantikan. Melalui saranan untuk wanita dalam program Sains, perkongsian di seluruh dunia dengan UNESCO, Yayasan LOréal mendorong remaja-remaja perempuan di sekolah menengah untuk meneruskan kerjaya saintifik, menyokong penyelidik wanita dan ganjaran kecemerlangan dalam bidang dimana wanita kekal kurang diwakili.

Melalui program kecantikan, Yayasan membantu wanita yang terjejas oleh penyakit, yang kurang bernasib baik dari segi ekonomi atau terpencil, untuk mendapatkan mereka rasa harga diri dan kewanitaan untuk berasa lebih baik dan terbaik. Tindakan lain juga termasuk menyediakan program latihan untuk profesion industri kecantikan.

 

Mengenai L’Oréal
L’Oréal telah mengabdikan dirinya untuk kecantikan selama lebih 107 tahun. Dengan portfolio yang unik 32 jenama antarabangsa, pelbagai dan saling melengkapi, Kumpulan menjana jualan berjumlah kepada 22.5 bilion euro pada 2014 dan menggaji 78.600 orang di seluruh dunia. Sebagai sebuah syarikat kecantikan terkemuka di dunia, L’Oréal hadir di semua rangkaian pengedaran: pasaran massa, kedai serbaneka, farmasi dan kedai-kedai ubat, salun dandanan rambut, perjalanan runcit dan runcit berjenama. Komitmen kemampanan baru L’Oréal untuk 2020 “Sharing Beauty With All” menetapkan matlamat pembangunan mampan bercita-cita tinggi di seluruh rantaian nilai Kumpulan. www.loreal.com

 

Mengenai NCWO
Bermula pada tahun 1962. NCWO adalah penasihat utama hak asasi wanita dalam pembangunan mampan dan kemajuan masyarakat dengan menyatukan organisasi wanita untuk menghormati, melindungi dan memenuhi hak-hak asasi wanita, menggalakkan pembangunan dan kemajuan wanita di semua peringkat, peguam bela dan memantau penuh penyertaan, penyertaan dan perwakilan wanita dalam membuat keputusan dan memastikan wanita mempunyai akses yang saksama kepada dan ejen yang sama dan menikmati faedah pembangunan.

Mengenai VTOC
Vocational Training Opportunity Center (VTOC) adalah satu projek YWCA di Kuala Lumpur. Ia telah ditubuhkan pada September 1998 dan telah berkembang untuk memenuhi keperluan wanita muda dan remaja-remaja perempuan daripada golongan yang kurang bernasib baik dari segi ekonomi masyarakat Malaysia tanpa mengira kaum, agama dan perbezaan budaya dengan memberikan mereka kemahiran vokasional untuk pekerjaan. Sebanyak 1332 wanita muda telah menamatkan kursus mereka sejak penubuhannya. Selain daripada mata pelajaran yang berkaitan perjalanan program bersepadu turut termasuk latihan kepimpinan, pengetahuan dalam isu-isu sosial, undang-undang dan undang-undang yang berkaitan dengan wanita dan kanak-kanak dan maklumat lain yang berkaitan. Ini telah dilakukan dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran mengenai tanggungjawab mereka dan membantu mereka mengambil bahagian sepenuhnya dalam masyarakat selepas tamat pengajian supaya mereka mempunyai akses kepada pekerjaan dan sekali gus meningkatkan taraf hidup mereka.

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×