Famili

Bakal Bergelar Suami? Ini 14 Persediaan Buat Lelaki Sebelum Bertukar Status

21
SHARES

Tugas sebagai seorang lelaki adalah berat, lebih-lebih lagi apabila seseorang itu bergelar suami atau bapa. Sebagai ketua keluarga, mereka harus mempunyai rasa tanggungjawab yang tinggi terhadap keluarga mereka.

Walaubagaimanapun, sebagai seorang lelaki, anda perlulah bersiap sedia terlebih awal sebelum memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga. Melalui perkongsian The Inspirasi Media melalui laman Facebooknya, kita boleh take note apa yang perlu anda sediakan sebelum dan selepas mendirikan rumahtangga.

Persediaan Seorang Lelaki Sebagai Bakal Suami

Ala, kita straight to the point saja. Saya dah listkan 14 persediaan untuk bakal pengantin lelaki. Yang single tu sangatlah wajib baca. Kau kan seorang bakal suami kepada bakal isteri kau.

1. Tabung Kahwin

Yang paling penting adalah tabung kahwin kau. Kalau tak ada tabung kahwin, kau nak kahwin guna duit siapa. Duit bank? Tak payahlah. Nanti anak dah dah masuk sekolah rendah pun kau tak habis bayar lagi.

2. Perancangan Majlis

Rancang dengan bakal isteri kau berapa kos untuk majlis dua-dua belah. RM30K ke, RM20K ke, RM10K ke.

3. Persediaan Rumah

Rumah kau dah kena sediakan. Okay yang part ni ramai orang salah faham. Tak semestinya kau kena beli rumah. Kalau belum mampu beli rumah, kau sewa je dulu. Asalkan kau dapat sediakan tempat berteduh untuk isteri. Lokasi kat mana? Of course yang dekat dengan ofis isteri. Kita lelaki jauh sikit tak apa.

4. Kenderaan

Kereta pun sangat penting. Tapi macam biasa, ikut kemampuan. Belum ada kereta, motor pun boleh. Asalkan kau boleh bawak dia dating sana sini lepas kahwin nanti. Tapi nanti bila dia dah pregnant dah kena beli kereta supaya isteri lebih selesa. Ansuran kereta tu pastikan tak lebih 15% daripada gaji bulanan kau dan isteri ya.

5. Nafkah Isteri

Nafkah ni kalau ada lelaki yang lupa dan buat-buat lupa baik tak payah kahwin. Berapa nak bagi nafkah kat isteri ni sangat subjektif. Tak kira isteri gaji lagi besarrr dari kau pun, kau tetap kena bagi nafkah. Maybe, kau boleh allocate 10% untuk part ni. Gaji RM2,000 kau bagilah RM200 untuk dia beli barang keperluan peribadi dia. Duit dapur kira lain okay! Kau jangan suka hati nak lumpsum-kan.

6. Simpanan Kecemasan

Dulu masa kau bujang, kalau kau tak ada duit sangat, kau mesti tak kisah makan nasi kosong, kicap, telur dan cili potong kan. Tapi bila dah kahwin, tak gamak lah kau buat macam tu dengan isteri kau. Jadi, simpanan kecemasan at least 3 bulan sangat penting ya. Time kau cemas-cemas pun kau masih ada simpanan. Kurang sikit cemas tu nanti.

7. Stabilkan Kewangan

Bila cerita bab duit ni mulalah nanti kata perempuan ni kata duitan. Dia macam ni, untuk seorang bapak melepaskan anak perempuan dia kepada kau, dia kena yakin yang kau boleh jaga anak dia dengan baik. Jadi, kau kena nampak bagus dari segi kewangan ni. Kalau pun kau belum stabil, kau kena bentangkan apa plan kewangan kau selepas kahwin. Biarlah nampak meyakinkan. Saya dulu kahwin umur 22 tahun, final year degree, ada buat part time income. Nasib baik pak mertua terima.

8. Plan Kos Sebelum dan Selepas Kahwin

Sebaiknya, kena plan sebab kos sebelum dan selepas kahwin sangat lain wei. Sebelum kahwin boleh duduk bilik sharing 2-3 orang, selepas kahwin kena sewa satu rumah. Sebelum kahwin kau ada satu kampung, selepas kahwin kau kena balik dua kampung.

9. Rendahkan Ego

Belajar rendahkan ego. Perempuan, macamlah kau tak tau perangai dia orang. Dia orang mana pernah buat silap. Jadi, nanti kalau dia tiba-tiba merajuk, kau minta maaf saja walaupun kau tak salah. Mesti kau yang silap tu. Tak logiklah perempuan yang salah. Eh!

Perangai Selepas Kahwin

1. Ubah Gaya Hidup

Kalau sebelum kahwin kau kaki lepak sampai pagi, lepas kahwin janganlah buat perangai sama wei. Kau kena mula sedar yang kau tu dah nak kahwin. Biasa yang lepas sampai pagi tu geng-geng single. Kesian isteri kau tidur seorang kat rumah nanti. Dapat pula isteri jenis penakut, lagilah kesian.

2. Luang Masa Lebih Dengan Isteri

Cuba kurangkan main game kat fon. Takkan sama life kau sebelum dan selepas kahwin. Sebelum kahwin, asal ada masa free je mesti main game. Daripada kau bazir masa main game tu, baiklah kau main dengan isteri kau. Main badminton ke, main congkak ke, main masak-masak ke, main basikal ke. Tak lawak ek? Kbai.

3. Tambah Pengetahuan

Tambah ilmu munakahat perkahwinan, ilmu fiqh wanita. Iyalah, kau tu ketua keluarga. Kenalah tau jenis-jenis darah yang keluar dari perempuan, kena tau tentang mana yang haram, mana yang halal dalam hubungan seksual. Ini kalau kau sesat tak tau, dengan isteri kau follow sesat sekali.

4. Jadi Imam Untuk Isteri

Paling cikai, kau cari jalan untuk hafal beberapa surah lazim. Boleh juga kau bawa baca masa jadi imam kepada isteri kau nanti. Jangan rasa rendah diri kalau tak hafal surah panjang-panjang. Surah pendek pun, solat masih sah ya bakal-bakal imam.

5. Plan Kewangan Sebelum Berkeluarga

Last sekali kita masuk balik bab duniawi ya. Yang ni ramai yang lupa kira betul-betul sebelum kahwin. Tapi tak apa, ada masa yang panjang untuk kau plan betul-betul kewangan sebelum anak pertama kau lahir.

2020 ni bukan lagi zaman yang suami je kerja, isteri duduk rumah jaga anak. Biasa memang tak cukup duit. Lainlah kalau kau suami gaji besar. Ramai sekarang ni, suami isteri kena bekerja. Rezeki bunting pelamin, lepas kahwin, kau ada masa lebih kurang 9 bulan untuk standby kos tambahan selepas lahir anak pertama.

Pampers RM60, pengasuh RM350, barang keperluan baby RM40, medical card RM150. Total dah RM600. Kalau kes tak menyusu badan, kena tambah lagi RM100. Jadi, sebelum lahir anak pertama, kau dah kena cuba-cuba untuk simpan lebihan RM600-RM700 setiap bulan. Anak kedua, lain pula cerita dia.

Kita percaya anak yang lahir, datang bersama rezeki dia orang sendiri. Kita mak bapak ni menumpang rezeki dia orang je. Maka, jadilah pengurus yang baik kepada rezeki anak-anak. Jangan pula bila dah berjaya ada lebihan RM600-RM700 untuk rezeki anak tu, kita pula yang boros buat tukar sport rim setahun berkali-kali, beli handbag bertukar ganti, kasut pula penuh almari.

Janganlah risau. Kan Allah dah janji dalam Al-Quran surah An-Nuur ayat 32,

“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.”

Tamat!

Sumber : The Inspirasi Media

Most Popular

To Top
×